Проект постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо договорів про медичне обслуговування населення»

20 Грудня 2018 11:12 Поділитися

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо договорів про медичне обслуговування населення»

Міністерство охорони здоров’я України пропонує для публічного обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо договорів про медичне обслуговування населення» (далі – проект).

Проект розроблено на виконання пункту 3 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» з метою спрощення порядку укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій та типової форми договору, затвердження додатка до типової форми для закупівлі медичних послуг спеціалізованої допомоги, запровадження попередньої оплати послуг спеціалізованої допомоги.

Проект та супровідні документи до проекту оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров’я України в мережі Інтернет www.moz.gov.ua.

Пропозиції та зауваження до проекту просимо надсилати до Міністерства охорони здоров’я України протягом місяця у письмовому та/або електронному вигляді за адресою:

Експертна група з питань реформування системи охорони здоров’я Директорату медичних послуг: вул. Грушевского, 7, м. Київ, 01601, тел. (044) 254-06-52, e-mail: [email protected].

Контактна особа: керівник експертної групи з питань реформування системи охорони здоров’я Директорату медичних послуг Орабіна Тетяна Миколаївна, тел. (044) 254-06-52.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА 

до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо договорів про медичне обслуговування населення»

Мета: спрощення порядку укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій та типової форми договору, затвердження додатка до типової форми для закупівлі медичних послуг спеціалізованої допомоги, запровадження попередньої оплати послуг спеціалізованої допомоги

  1. Підстава розроблення проекту акта

Пункт 3 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (далі – Закон № 2168-VIII).

  1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Закон № 2168-VIII закладає новий принцип фінансування медичних послуг в Україні «гроші ходять за пацієнтом», а не за інфраструктурою закладів охорони здоров’я. Згідно з Законом № 2168-VIII держава гарантує фінансування надання необхідних пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України за програмою медичних гарантій. У рамках загальної реформи охорони здоров’я цілі та завдання Закону № 2168-VIII будуть досягнуті у вигляді гарантованого державою пакета послуг, куди входитимуть, зокрема, первинна, паліативна, екстрена і спеціалізована медична допомога.

Згідно із Законом № 2168-VIII Національна служба здоров’я України здійснює оплату тарифу за надані пацієнтам медичні послуги на підставі договорів про медичне обслуговування населення. Згідно з частиною сьомою статті 8 Закону № 2168-VIII типова форма договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, порядок його укладення, зміни та припинення затверджуються Кабінетом Міністрів України.

На виконання відповідної норми постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 був затверджений Порядок укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, а також типова форма такого договору.

у 2018 році розпочалось успішне запровадження нових механізмів фінансування надання медичних послуг первинної медичної допомоги, відповідно до Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 407. Станом на грудень 2018 року вже 22,4 мільйонів українців подали декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, 623 лікарні та лікарів, які є фізичними особами-підприємцями, уклали договори із Національною службою здоров’я України, з яких 85 приватних закладів, 789 закладів охорони здоров’я пройшли процедуру автономізації і 200 закладів наразі її проходять. У той же час в процесі укладення та виконання договорів, а також в процесі розвитку функціональних можливостей електронної системи охорони здоров’я виникла необхідність уточнити і спростити порядок укладення та типову форму договору, затверджених постановою № 410.

Крім того, у зв’язку з успішним проведенням реформи на рівні первинної медичної допомоги було прийнято рішення про запровадження двох пілотних проектів з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. Реалізація цих пілотних проектів потребуватиме затвердження додатку до договору про медичне обслуговування неселення зі спеціальними умовами закупівлі послуг вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

  1. Суть проекту акта

Проектом постанови пропонується затвердити зміни до:

Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2018 р. № 410;

Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2018 р. № 410;

постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 р. № 117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти»;

постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)».

У змінах до Порядку пропонується:

1) скоротити список електронних документів, які подаються разом із заявою про укладення договору про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я України та спростити порядок їх обміну через електронну систему охорони здоров’я;

2) уточнити, що у разі наявності недоліків у заяві про укладення договору чи недостатності документів заявник може усунути такі недоліків протягом двох днів з моменту отримання від Національної служби здоров’я України відповідного повідомлення;

3) уточнити, що проект договору формується в системі на підставі даних із заяви;

4) уточнити, що Національна служба здоров’я України публікує на своєму сайті укладені договори тільки зі знеособленими даними.

У змінах до типової форми договору пропонується:

1) зменшити кількість додатків (прибрати додаток 2 та додаток 3), залишити лише два додатки зі спеціальними умовами договору: один – для послуг первинної медичної допомого, а інший – для послуг спеціалізованої допомоги;

2) для усунення необхідності постійно підписувати зміни до договору, в договорі залишити тільки істотні умови, а всю іншу інформацію, яка часто змінюється (графік роботи, години прийому лікарем) дозволити надавачам медичних послуг самостійно оновлювати в системі, скріпивши її електронним підписом відповідно до законодавства;

3) уточнити механізм та методи за допомогою яких уповноважені особи Національної служби здоров’я України зможуть пересвідчитися в належному виконанні договору надавачем медичних послуг і його працівниками, зокрема шляхом звірки даних з електронної системи охорони здоров’я з документами, що підтверджують надання медичних послуг за договором;

4) уточнити порядок та строки звітування і оплати за договором для різних видів медичних послуг.

Такі зміни покликані спростити укладення, адміністрування договору та надати Національній службі здоров’я України прозорий механізм моніторингу за виконанням договорів, зменшити час надавачам медичних послуг та Національній службі здоров’я України на укладення договору.

До постанови Кабінету Міністрів України № 117 пропонується внести зміни, які дозволять здійснювати передоплату послуг спеціалізованої медичної допомоги на строк до двох місяців у сумі не більше 40% від суми оплати за договором за один місяць. Такі зміни потрібні у зв’язку із тим, що велику частину тарифу на медичні послуги складають втрати надавачів на оплату праці і потрібно забезпечити можливість надавачам медичних послуг виплатити заробітну плат двічі на місяць згідно з вимогами трудового законодавства.

До постанови Кабінету Міністрів України № 1548 пропонується внести зміни, які дозволять комунальним закладам охорони здоров’я, які є комунальними некомерційними підприємствами та уклали договір про медичне обслуговування з Національною службою здоров’я України, самостійно затверджувати тарифи на платні послуги, що вони надають. Така зміна надасть більше самостійності комунальним надавачам медичних послуг у прийняття рішень стосовно власної господарської діяльності та сприятиме підвищенню конкуренції, ефективному плануванню, раціональному медичному обслуговуванню та покращенню сервісу.

  1. Правові аспекти

Правовідносини у цій сфері врегульовані в Основах законодавства України про охорону здоров’я, Законами України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та «Про електронні довірчі послуги», постановами Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1101 «Про утворення Національної служби здоров’я України», від 25 квітня 2018 р. № 411 «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я» та іншими нормативно-правовими актами.

  1. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови не потребує додаткових видатків з Державного бюджету України.

  1. Прогноз впливу

Очікуваний вплив реалізації акта на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави

Проект постанови є регуляторним актом. Аналіз регуляторного впливу додається.

Очікуваний вплив реалізації акта на розвиток регіонів

Проект постанови прямо не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць та не вирішує концептуальні проблеми розвитку регіонів.

Очікуваний вплив реалізації акта на ринок праці

У проекті постанови відсутні правила і процедури, які можуть прямо впливати на ринок праці.

У той же час очікуваними результатами реалізації положень проекту постанови мають стати, зокрема, створення умов для появи конкуренції серед надавачів медичних послуг та покращення умов оплати праці медичних працівників.

Очікуваний вплив реалізації акта на громадське здоров’я

Проект постанови не впливає на громадське здоров’я.

Очікуваний вплив реалізації акта на екологію та навколишнє природне середовище

Проект постанови не матиме вливу на екологію та навколишнє природне середовище.

  1. Позиція заінтересованих сторін

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери та не стосується прав осіб з інвалідністю.

Проект постанови не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності, тому не потребує погодження з Науковим комітетом Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

Проект постанови не стосується питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць та не вирішує концептуальні проблеми розвитку регіонів, а тому не потребує погодження з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

  1. Громадське обговорення

Проект постанови підлягає розміщенню на офіційному веб-сайті МОЗ.

У разі необхідності МОЗ надаватиме зацікавленим сторонам відповідні консультації.

  1. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує проведення правової експертизи у Мін’юсті, погодження з Мінфіном, Мінекономрозвитку, Державною регуляторною службою України, Державною казначейською службою України, Державною аудиторською службою України, Антимонопольним комітетом України.

  1. Правова експертиза

Проект постанови потребує проведення правової експертизи у Мін’юсті.

  1. Запобігання дискримінації

Проект постанови не містить положень, які мають ознаки дискримінації.

Громадська антидискримінаційна експертиза не проводилась.

11-1. Відповідність принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

У проекті акта відсутні положення положень, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проект постанови не здійснюватиме гендерного впливу.

  1. Запобігання корупції

Проект постанови не містить положень, які містять ознаки корупційних ризиків.

Громадська антикорупційна експертиза не проводилась.

  1. Прогноз результатів

Очікувані результати від впровадження проекту постанови:

спрощення процесу укладення договорів про медичне обслуговування населення;

зменшення часових та матеріальних витрат на подання та розгляд заяв про укладення договору про медичне обслуговування населення та укладення договору;

зменшення кількості додатків до типової форми договору, що дає спрощення процесу зміни інформації, яка стосується договору, але не є істотною умовою;

розбудова організаційної спроможності Національної служби здоров’я України щодо планування стратегічних закупівель послуг, укладення та моніторингу договорів щодо спеціалізованої допомоги;

підвищення рівня прозорості та цільового використання бюджетних коштів.

В.о. Міністра У. Супрун

ПРОГНОЗ ВПЛИВУ

реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін

  1. Суть проекту акта. Прийняття проекту акта дозволить спростити процедури укладення договорів про медичне обслуговування населення, зокрема, зменшити список необхідних документів, уточнити положення типової форми договору, відмінити додатки 2 та 3, ввести спеціальний додатку до договору для закупівлі послуг вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, а також внести необхідні зміни до актів Кабінету Міністрів України для можливості здійснювати передоплату за договорами та самостійного затвердження тарифів на платні послуги надавачами медичних послуг комунальної власності.
  2. Вплив на ключові інтереси усіх заінтересованих сторін
Заінтересована сторона Ключовий інтерес Очікуваний вплив на ключовий інтерес із зазначенням передбачуваної динаміки змін основних показників Пояснення (чому саме реалізація акта призведе до очікуваного впливу)
Короткостроковий вплив Середньостроковий вплив
Національна служба здоров’я України Зменшення витрат на укладання договорів та підвищення рівня прозорості використання бюджетних коштів + В короткостроковій перспективі очікується негативний вплив через відчутний дискомфорт від нововведень, оскільки реалізація акта передбачає необхідність навчання працівників правильно вносити інформацію в систему для заповнення договору з додатками та подальшого аналізу інформації в системі про виконання договорів. В середньостроковій перспективі очікується позитивний вплив через значне зменшення часу і витрат на укладення, внесення і звітування про виконання договору про медичне обслуговування населення, а також проведення моніторингу виконання договорів.
Надавачі медичних послуг Зменшення витрат на укладання договорів та підвищення рівня прозорості оплати медичних послуг + В короткостроковій перспективі очікується негативний вплив через відчутний дискомфорт від нововведень, оскільки реалізація акта передбачає необхідність навчання працівників правильно вносити інформацію в систему для заповнення договору з додатками. В середньостроковій перспективі очікується позитивний вплив через значне зменшення часу і витрат на укладення, внесення і звітування про виконання договору про медичне обслуговування населення.

Проект

оприлюднений на сайті МОЗ України

20 грудня 2018 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо договорів про медичне обслуговування населення

Відповідно до пункту 3 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» Кабінет Міністрів України постановляє:

  1. Внести до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.
Прем’єр-міністр України В. Гройсман

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

ЗМІНИ,

що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України

  1. До Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 (Офіційний вісник України, 2018 р., № 45, ст.1570), внести такі зміни:

1) пункти 6 – 9 викласти у такій редакції:

«6. НСЗУ розміщує на офіційному веб-сайті оголошення про укладення договору (далі – оголошення), в якому зазначаються:

1) медичні послуги з програми державних гарантій медичного обслуговування населення (далі – програма медичних гарантій), які повинні надаватися згідно з договором, та спеціальні умови їх надання (залежно від виду медичних послуг);

2) термін подання заяв про укладення договору;

3) інформація, що повинна бути зазначена у заяві про укладення договору, перелік та форма документів, які повинні бути додані до заяви про укладення договору, зокрема передбачених пунктом 7 цього Порядку.

  1. Суб’єкт господарювання, який бажає укласти договір з НСЗУ на визначених в оголошенні умовах, подає до НСЗУ заяву про укладення договору в системі, яка у тому числі повинна містити:

1) відомості про чинні ліцензії, видані суб’єкту господарювання, в тому числі ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, інші дозвільні документи, передбачені законами для надання медичних послуг, визначених в оголошенні;

2) відомості про місця надання медичних послуг, за формою, визначеною в системі.

Разом із заявою подаються такі додатки в електронній формі:

1) сканована копія звіту про проведення технічного обстеження об’єкта, на якому суб’єкт господарювання надаватиме медичні послуги, складеного фахівцем (архітектором, інженером), який має кваліфікаційний сертифікат на експертну роботу з технічного обстеження будівель і споруд, виданий в установленому порядку, що підтверджує доступність будівлі та приміщення надавача медичних послуг для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до державних будівельних норм, стандартів і правил;

2) інші відомості, визначені в оголошенні;

3) у разі підписання заяви та додатків до неї представником суб’єкта господарювання додатково подається сканована копія документа, що підтверджує повноваження представника (крім випадку, коли відомості про повноваження цього представника містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань).

  1. Якщо заява про укладення договору та додатки до неї відповідають умовам оголошення, НСЗУ протягом 30 календарних днів з дати, визначеної в оголошенні, надсилає відповідному суб’єкту господарювання через систему повідомлення про намір укласти з ним договір із зазначенням медичних послуг, які НСЗУ має намір замовити у такого суб’єкта господарювання.
  2. У разі невідповідності заяви чи додатків до неї умовам оголошення НСЗУ протягом трьох робочих днів від дати встановлення такої невідповідності надсилає відповідному суб’єкту господарювання пропозицію виправити помилки або подати необхідну інформацію та документи. Суб’єкт господарювання повинен усунути недоліки та подати необхідні документи протягом двох робочих днів з дня направлення відповідної пропозиції НСЗУ. Заяви про укладення договору, подані після закінчення терміну подачі, встановленого в оголошенні, не розглядаються.

Заяви з усуненими недоліками та будь-яка додаткова інформація чи документи, подані після закінчення зазначеного строку, встановленого НСЗУ у відповідній пропозиції про виправлення недоліків чи подання додаткової інформації та/або документів, не розглядаються.»;

2) пункти 11 – 13 викласти у новій редакції:

«11. Суб’єкт господарювання протягом п’яти календарних днів з дня надходження повідомлення про намір укласти договір надсилає до НСЗУ через систему проект договору, сформований на підставі відомостей, які містяться у системі, та інформації зазначеної надавачем у заяві та додатках неї. Договір повинен бути підписаний сторонами протягом 30 календарних днів від дня надсилання НСЗУ повідомлення про намір укласти договір через систему, з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

  1. Договір вважається укладеним та набирає чинності з дати його підписання уповноваженими особами НСЗУ та суб’єкта господарювання, але не раніше дати затвердження відповідного бюджетного асигнування для НСЗУ.
  2. Договір разом з усіма додатками (за умови знеособлення персональних даних) підлягає оприлюдненню на офіційному веб-сайті НСЗУ протягом п’яти робочих днів з моменту його укладення. Інформація про укладений договір включається до Реєстру договорів про медичне обслуговування населення відповідно до законодавства.»
  3. Типову форму договору про медичне обслуговування населення, затверджену постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 (Офіційний вісник України, 2018 р., № 45, ст.1570), викласти у новій редакції:

«ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України № 410

від 25 квітня 2018 р.

(у редакції постанови Кабінету Міністрів України )

ТИПОВА ФОРМА

договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій

______________________________           ____   _____________ 20__ р.

(найменування населеного пункту)

НСЗУ в особі

__________________________________________________________,

(посада, прізвище, ім’я та по батькові)

що діє на підставі

______________________________________________________________

(назва та реквізити документа)

________________________________________________________________

(далі – замовник), з однієї сторони, і

________________________________________________________________

(найменування суб’єкта господарювання або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи – підприємця, які надають медичні послуги)

в особі

________________________________________________________________,

(посада, прізвище, ім’я та по батькові), який діє на підставі

________________________________________________________________

(назва та реквізити документа)

(далі – надавач), з іншої сторони (далі – сторони, а кожен окремо – сторона), уклали договір про нижченаведене.

Визначення термінів

  1. Залучена особа – заклад охорони здоров’я або фізична особа- підприємець, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та залучені надавачем на підставі договору для надання окремих медичних послуг пацієнтам згідно з цим договором.
  2. Звітний період – визначений у додатках 1 та 2 до цього договору період.
  3. Місце надання медичних послуг – фактична адреса провадження надавачем господарської діяльності з медичної практики, де особам, на яких розповсюджуються державні гарантії медичного обслуговування населення згідно із Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (далі – пацієнти), надаватимуться медичні послуги.
  4. Медичні послуги – послуги з медичного обслуговування населення (послуги з охорони здоров’я), що включені до програми державних гарантій медичного обслуговування населення (далі – програма медичних гарантій), які надавач зобов’язується надавати згідно з цим договором, перелік та обсяг яких визначений у додатках 1 та 2 до цього договору.
  5. Медична документація – медичні записи, записи про рецепти, записи про направлення та зведені відомості про надані послуги пацієнтам.
  6. Працівник надавача – медичний працівник, який відповідно до законодавства має право надавати медичну допомогу та перебуває з надавачем або залученою особою у трудових відносинах.

Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Основах законодавства України про охорону здоров’я, Законі України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»,

Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та Порядку надання первинної медичної допомоги, затверджених МОЗ, законодавчих актах, що регулюють питання функціонування електронної системи охорони здоров’я (далі – система).

Предмет договору

  1. Відповідно до умов цього договору надавач зобов’язується надавати медичні послуги за програмою медичних гарантій пацієнтам, а замовник зобов’язується оплачувати такі послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів.
  2. Медичні послуги, які надавач зобов’язується надавати згідно з цим договором, та спеціальні умови їх надання визначаються у додатках 1 та 2 до цього договору.
  3. Медичні послуги згідно з цим договором надаються відповідно до порядків надання медичної допомоги, затверджених МОЗ, з обов’язковим дотриманням галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та в місцях надання медичних послуг, що зазначені у додатках 1 та 2 до цього договору.
  4. Протягом строку цього договору кожне місце надання медичних послуг надавача, місце надання медичних послуг залучених осіб повинне відповідати державним санітарним нормам і правилам, ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з медичної практики, галузевим стандартам у сфері охорони здоров’я, вимогам примірних табелів матеріально-технічного оснащення.
  5. Надавач несе встановлену законом відповідальність за своєчасність, повноту та якість надання медичних послуг згідно з цим договором працівниками надавача та залученими особами. Факт порушення встановлених вимог медичного обслуговування населення підтверджується в установленому законодавством порядку.
  6. Цей договір є договором на користь третіх осіб – пацієнтів у частині надання їм медичних послуг надавачем.
  7. Пацієнт набуває прав на отримання медичних послуг, пов’язаних з первинною медичною допомогою, згідно з договором з моменту подання надавачу в установленому законодавством порядку декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.
  8. Пацієнт набуває прав на отримання медичних послуг, пов’язаних з іншими видами медичної допомоги, крім первинної медичної допомоги, згідно з договором з моменту звернення до надавача за направленням лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або лікуючого лікаря в порядку, встановленому МОЗ, або без такого направлення, коли згідно із законодавством направлення лікаря не вимагається.

Права та обов’язки сторін

  1. Замовник має право:

1) вимагати від надавача належного, своєчасного та у повному обсязі виконання своїх зобов’язань згідно з цим договором;

2) перевіряти відповідність надавача вимогам до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення;

3) здійснювати моніторинг та перевірки виконання надавачем, працівниками надавача та його залученими особами умов цього договору та за результатами надавати рекомендації, а в разі виявлення порушень умов договору складати довідку із зазначенням відповідних пунктів договору;

4) перевіряти дотримання надавачем, працівниками надавача та його залученими особами умов цього договору та у разі виявлення порушень передавати матеріали перевірки уповноваженим державним органам для проведення в установленому законодавством порядку клініко-експертної оцінки якості надання медичної допомоги і медичного обслуговування та інших заходів;

5) доступу до приміщень місць надання медичних послуг за договором у робочий час для перевірки дотримання умов виконання договору (в тому числі надання послуг згідно з графіком, зазначеним в системі, наявності матеріально-технічної бази для надання передбачених договором послуг, інших інформації, що внесена надавачем до системи), наявності медичної документації, що підтверджує надання послуг за договором, декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, підписаних пацієнтами (їх законними представниками);

6) перевіряти повноту та достовірність інформації про надані медичні послуги згідно з цим договором відповідно до інформації та документів, що містяться в системі, шляхом, зокрема, звірки з медичною документацією, що свідчить про надання таких послуг пацієнтам за договором;

7) запитувати та отримувати від надавача документи, пов’язані з організацією та наданням медичних послуг згідно з цим договором, медичну документацію та скарги пацієнтів (за умови знеособлення даних пацієнтів) та робити з них копії. У процесі перевірки документів замовник має право проводити звірку звітів надавача з документами про фактично надані медичні послуги та документи, на підставі яких надавач вносив інформацію до системи;

8) проводити звірку розрахунків згідно з цим договором та у разі виявлення невідповідностей чи порушень умов цього договору здійснювати перерахунок оплачених медичних послуг, зупиняти оплату за договором, інформувати уповноважені державні органи про виявлені порушення;

9) зупиняти оплату за договором у випадках, встановлених законодавством та цим договором;

10) відмовитись від цього договору в односторонньому порядку у випадках, передбачених цим договором.

  1. Замовник зобов’язується:

1) належним чином, своєчасно та у повному обсязі виконувати свої зобов’язання згідно з цим договором;

2) проводити на вимогу надавача звірку розрахунків згідно з цим договором.

  1. Надавач має право:

1) вимагати від замовника належного, своєчасного та у повному обсязі виконання ним своїх зобов’язань згідно з цим договором;

2) вимагати проведення звірки розрахунків за договором.

  1. Надавач зобов’язується:

1) належним чином, своєчасно та у повному обсязі виконувати свої зобов’язання згідно з цим договором;

2) відповідати вимогам до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення;

3) дотримуватися та забезпечити дотримання залученими особами вимог законодавства, зокрема порядків надання медичної допомоги, табелів матеріально-технічного оснащення (в тому числі примірних), галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;

4) надавати якісні медичні послуги відповідно до встановлених законодавством вимог;

5) забезпечити захист персональних даних та медичної інформації пацієнтів відповідно до законодавства, в тому числі Закону України «Про захист персональних даних»;

6) використовувати для надання медичних послуг лікарські засоби та медичні вироби, що дозволені до застосування в Україні;

7) забезпечити реалізацію пацієнтами їх прав на отримання медичних послуг згідно з договором та відшкодувати збитки, завдані пацієнтам у зв’язку з порушенням вимог цього договору, у тому числі не встановлювати будь-яких обмежень для пацієнтів, що подали такому надавачу декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, щодо кількості безоплатних звернень за медичною допомогою та обсягу послуг, які надаються за цим договором;

8) перед наданням медичних послуг з’ясувати та повідомити пацієнту (його законному представнику) про те, чи має такий пацієнт право на отримання медичних послуг за програмою медичних гарантій відповідно до наданих документів, перевірити наявність направлення лікаря (у разі потреби);

9) негайно звернутися до замовника у разі виникнення питань щодо прав пацієнта на отримання медичних послуг згідно з цим договором або інших питань, пов’язаних з виконанням договору;

10) забезпечити надання у першу чергу послуг усім пацієнтам, які були записані на прийом до лікаря (або в чергу) на отримання медичних послуг за цим договором;

11) забезпечити належні умови праці працівникам надавача;

12) забезпечити своєчасне внесення актуальної інформації про надавача, його керівника, медичних працівників, залучених осіб та уповноважених осіб до системи;

13) подавати на запит замовника копії скарг пацієнтів (за умови знеособлення даних пацієнтів) та документи, які пов’язані з наданням медичних послуг згідно з цим договором або підтверджують відповідність надавача вимогам до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення;

14) своєчасно вносити до системи повну та достовірну інформацію, у тому числі медичну документацію, декларації та звіти.

15) розміщувати в системі, в кожному місці надання медичних послуг та на своєму веб-сайті (у разі наявності) інформацію для пацієнтів про медичні послуги, які пацієнт може отримати у цього надавача за програмою медичних гарантій, графік роботи надавача, графік роботи та актуальну інформацію про працівників та обладнання надавача;

16) залучати до надання послуг згідно з цим договором тільки тих залучених осіб, інформація про яких внесена в систему;

17) повідомляти пацієнту (його законному представнику) не пізніше, ніж через п’ять робочих днів з дня надходження заяви лікуючого лікаря, про відмову такого лікаря від подальшого ведення пацієнта у зв’язку з тим, що пацієнт не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку надавача, за умови, що це не загрожуватиме життю пацієнта і здоров’ю населення;

18) вносити до системи інформацію про припинення трудових відносин з працівником надавача або договірних відносин із залученою особою, не пізніше, ніж на наступний робочий день з дня настання таких обставин;

19) вносити до системи інформацію про зміну адреси місця надання медичних послуг, графіка надання медичних послуг надавачем, графіка роботи працівників надавача, які надають медичну допомогу, контактних даних для запису на прийом до лікаря не пізніше, ніж за один тиждень до настання таких змін;

20) повідомляти замовнику та пацієнтам про припинення медичної практики або подання заяви про припинення цього договору за ініціативою надавача не пізніше, ніж за шість тижнів до настання таких обставин та вносити до системи відповідну інформацію;

21) інформувати замовника про заплановані реорганізацію, ліквідацію надавача або про початок процедури банкрутства;

22) не здійснювати без попереднього письмового повідомлення замовнику перепрофілювання та закриття відділень, в яких надаються послуги за цим договором, місць надання медичних послуг за договором;

23) не передавати всі або частину прав та обов’язків за договором третім особам без попередньої письмової згоди замовника;

24) допускати уповноважених осіб замовника до місць надання медичних послуг у робочий час для проведення перевірки дотримання надавачем умов цього договору, надавати документи, що стосуються надання медичних послуг за договором, та документи, на підставі яких вносилась інформація до системи, оригінали декларацій, про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, поданих надавачу, фінансову і статистичну звітність, проводити звірку розрахунків за договором, надавати можливість пересвідчитися в наявності матеріально-технічної бази, необхідної для надання послуг за договором;

25) повертати замовнику надміру сплачені кошти згідно за договором, зокрема у випадках, передбачених у пунктах 22, 34, 37 цього договору.

  1. Надавач зобов’язується включити до договорів, що укладаються із залученими особами, умови щодо надання медичних послуг, що забезпечують дотримання залученими особами вимог, передбачених цим договором.

Звітність надавача

  1. Надавач зобов’язаний скласти звіт, в якому зазначається обсяг надання медичних послуг, які підлягають оплаті за звітний період (далі – звіт). Звіт є первинним документом.
  2. Надавач зобов’язаний подати замовнику звіт про медичні послуги у строки, встановлені у додатках 1 і 2 до цього договору.

Якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку подання вважається робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

  1. У разі виявлення невідповідностей між даними звіту та інформацією, що міститься в системі, даними фінансової чи статистичної звітності, медичної документації, оригіналах декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, поданих надавачу, замовник має право подати заперечення до звіту надавачу протягом десяти календарних днів з дати його надходження. Надавач зобов’язаний розглянути заперечення та подати уточнений звіт з усунутими невідповідностями протягом трьох календарних днів з дати їх надсилання замовником.
  2. У випадку виявлення обставин, що призводять до збільшення або зменшення суми оплати за звітом за попередні звітні періоди, за умови документального підтвердження таких обставин та узгодження їх сторонами, сума оплати у поточному звіті коригується на відповідну суму зменшення або збільшення суми оплати, що відображається у розділі розрахунок-коригування.

Умови, порядок та строки оплати медичних послуг згідно з тарифом. Ціна договору

  1. Замовник зобов’язується оплачувати медичні послуги, що надаються пацієнтам згідно з цим договором, відповідно до тарифу із застосуванням відповідних коригувальних коефіцієнтів, затверджених у порядку, встановленому Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», про надання яких надавач належним чином надіслав інформацію до системи, в межах граничної суми оплати у відповідному звітному періоді, зазначеної в додатках до цього договору (якщо застосовно).
  2. Оплата медичних послуг згідно з цим договором здійснюється на підставі звіту надавача протягом десяти календарних днів з дати подання надавачем звіту, а у випадку, передбаченому пунктом 22 цього договору, – з дати подання уточненого звіту.
  3. Попередня оплата медичних послуг згідно з договором у випадках, установлених Кабінетом Міністрів України, здійснюється протягом десяти календарних днів на підставі рахунку, поданого надавачем.
  4. Якщо останній день оплати припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.
  5. У разі, якщо протягом звітного періоду надавач втрачає право здійснювати господарську діяльність з медичної практики або не може надавати медичні послуги з інших підстав, оплата здійснюється тільки за той період, протягом якого надавач медичних послуг мав законне право або можливість їх надавати.
  6. Замовник має право призупинити оплату за послуги, якщо надавач не надсилає вчасно звіти та не вносить медичну документацію, передбачену, договором, або не допускає уповноважених осіб замовника до проведення перевірки дотримання вимог договору надавачем, або не надає на їх вимогу документи, необхідні для проведення перевірки, також у разі не виконання обов’язків, передбачених підпунктами 6, 7, 14, 18, 19, 23, 24 пункту 18 договору.
  7. Надавач не має права вимагати від пацієнтів незаконної винагороди в будь-якій формі, яка є попередньою чи наступною умовою для отримання пацієнтами послуг, що надаються згідно з цим договором, і повинен забезпечити, щоб працівники надавача та залучені особи не вимагали від пацієнтів таку винагороду. Порушення цих вимог є підставою для притягнення до відповідальності надавача у порядку, передбаченому пунктом 36 цього договору.
  8. Розрахунки здійснюються в безготівковій формі згідно з цим договором.
  9. Загальна орієнтовна ціна договору включає ціну всіх наданих послуг згідно з цим договором та зазначається в додатках до цього договору. Ціна договору може бути переглянута сторонами шляхом внесення відповідних змін до договору.

Відповідальність сторін

  1. У разі невиконання або неналежного виконання сторонами своїх зобов’язань згідно з цим договором вони несуть відповідальність, передбачену законом та цим договором.
  2. У разі встановлення за результатами звірки розбіжностей між відомостями, поданими надавачем у звітах, та інформацією або документами, що міститься в системі, статистичній звітності надавача, документах, які підтверджують надання медичних послуг, медичній документації, первинній обліковій документації, деклараціях про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, що відображені в системі, а також виявлення декларацій, що подані з порушенням встановленого МОЗ порядку їх подання, надавач зобов’язаний повернути надміру сплачені кошти замовнику протягом п’яти календарних днів з дати отримання відповідної вимоги замовника, але не пізніше строку подання звіту про надання послуг за договором за поточний звітний період. У разі якщо надавачем було самостійно виявлено обставини, які призвели до надмірної оплати за договором, то надавач зобов’язаний не пізніше наступного робочого дня письмово повідомити про це заявника та подати пропозицію здійснити перерахунок надміру сплачених коштів.
  3. У разі надання надавачем послуг, що не відповідають переліку, обсягу або якості медичних послуг, передбачених цим договором, надавач зобов’язаний повернути замовнику кошти, сплачені замовником за таку медичну послугу. Повернення замовнику коштів, сплачених за надання медичних послуг, що не відповідають переліку, обсягу або якості медичних послуг, передбачених цим договором, не звільняє надавача від відшкодування шкоди, заподіяної пацієнту.
  4. У разі подання пацієнтом (його законним представником) або іншою зацікавленою особою замовнику скарги про те, що надавач, працівники надавача або залучена особа вимагали від пацієнта винагороду в будь-якій формі за медичні послуги, що повинні бути надані пацієнтам згідно з цим договором, замовник має право надіслати про це інформацію до правоохоронних органів. У разі набрання законної сили вироком суду про притягнення працівника надавача або залученої особи до кримінальної відповідальності за порушення права на безоплатну медичну допомогу, або у разі наявності інших достатніх підстав вважати, що така вимога мала місце, замовник має право в односторонньому порядку відмовитись від цього договору.
  5. У разі коли після оплати за звітом буде встановлена невідповідність даних звіту інформації в системі, статистичній звітності надавача, документах, які підтверджують надання медичних послуг, деклараціях про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, іншим фактичним даним про надання послуг, надавач зобов’язаний повернути замовнику надміру сплачені кошти протягом трьох календарних днів з моменту направлення повідомлення замовником. У разі неповернення надміру сплачених коштів замовник має право відповідно зменшити суму оплати у наступних звітних періодах.

Розв’язання спорів

  1. Спори між сторонами розв’язуються шляхом ведення переговорів або в судовому порядку.

Форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили)

  1. Сторони звільняються від відповідальності за повне або часткове невиконання своїх зобов’язань згідно з цим договором, якщо таке невиконання стало наслідком обставин непереборної сили, що виникли після укладення цього договору, які не могли бути передбачені чи попереджені сторонами.
  2. Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.
  3. У разі виникнення обставин, визначених у пункті 40 цього договору, сторона, яка зазнала їх впливу, повинна негайно за допомогою будь-яких доступних засобів повідомити про такі обставини іншій стороні у максимально стислий строк шляхом надсилання письмового повідомлення про настання таких обставин. Повідомлення про обставини непереборної сили повинне містити вичерпну інформацію про природу обставин непереборної сили, час їх настання та оцінку їх впливу на можливість сторони виконувати свої зобов’язання згідно з цим договором та на порядок виконання зобов’язань згідно з цим договором у разі, коли це можливо.
  4. У разі коли дія обставин, визначених у пункті 40 цього договору, припиняється, сторона, яка зазнала їх впливу, зобов’язана негайно, але в будь-якому випадку в строк не пізніше 24 годин з моменту, коли сторона дізналась або повинна була дізнатися про припинення зазначених обставин, письмово повідомити іншій стороні про їх припинення. У такому повідомленні повинні міститись інформація про час припинення дії таких обставин та строк, протягом якого сторона виконає свої зобов’язання за договором.
  5. Наявність та строк дії обставин непереборної сили підтверджуються Торгово-промисловою палатою України та уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами.
  6. У разі коли сторона, яка зазнала дії обставин непереборної сили, не надіслала або несвоєчасно надіслала повідомлення про обставини непереборної сили, як це визначено у пункті 41 цього договору, така сторона втрачає право посилатися на обставини непереборної сили як на підставу для звільнення від відповідальності за повне або часткове невиконання своїх зобов’язань згідно з цим договором.
  7. У разі коли дія обставин, зазначених у пункті 40 цього договору, триває більше ніж 30 календарних днів, кожна із сторін має право розірвати договір та не несе відповідальність за таке розірвання за умови, що вона повідомить про це іншій стороні не пізніше, ніж за десять календарних днів до розірвання договору.

Строк договору

  1. Цей договір вважається укладеним з дати його підписання обома сторонами, але не раніше дати затвердження бюджетного асигнування на відповідний рік.
  2. Цей договір діє з __________ до ___________ року. Строк договору може бути продовжений за згодою сторін не більше, ніж на три місяці.
  3. Надавач зобов’язаний надавати пацієнтам медичні послуги протягом строку цього договору.

Дострокове припинення договору

  1. Цей договір може бути достроково припинений на підставах, передбачених законом та цим договором.
  2. Одностороння відмова надавача від договору не допускається, крім випадків, передбачених цим договором та законом.
  3. Замовник має право відмовитися від договору в односторонньому порядку в таких випадках:

1) анулювання або закінчення строку дії ліцензії надавача чи строку використання ліцензії правонаступником на провадження господарської діяльності з медичної практики або інших ліцензій чи дозволів, що потрібні для надання медичних послуг згідно з цим договором;

2) невідповідність надавача вимогам до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення;

3) отримання висновків, складених в установленому законодавством порядку, якими підтверджується вчинення більше трьох порушень надавачем галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я протягом строку дії цього договору;

4) допущення надавачем до надання медичних послуг згідно з цим договором залучених осіб, які не мають ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності, залучення до надання медичної допомоги осіб, які не мають права надавати таку допомогу, а також тих, відомості про яких не внесені до системи;

5) систематичне (більше трьох разів протягом строку цього договору) порушення надавачем своїх обов’язків щодо внесення до системи медичної документації та інформації, у тому числі про зміну режиму роботи надавача, адресу місця надання медичних послуг, графіку надання медичних послуг надавачем, графіку роботи працівників надавача, які надають медичну допомогу, обладнання;

6) подання замовнику або внесення до системи завідомо недостовірних відомостей про наявне у надавача матеріально-технічне оснащення (в тому числі обладнання) для надання медичних послуг згідно з договором, перелік працівників надавача та їх графік роботи, відомостей про залучених осіб, подані такому надавачу декларації, інших даних;

7) повторне протягом дії договору недопущення уповноважених осіб замовника до проведення перевірки дотримання умов договору або ненадання на їх вимогу документів чи інформації;

8) у випадку, передбаченому пунктом 36 цього договору.

  1. За наявності підстав, визначених у пункті 51 цього договору, договір припиняється через 14 календарних днів з дати надсилання
  2. надавачу відповідного письмового повідомлення замовника про односторонню відмову від цього договору.
  3. Сторони мають право вимагати дострокового розірвання цього договору у випадках, передбачених законом.
  4. Розірвання або відмова від цього договору не потребує отримання попередньої (до розірвання) чи подальшої згоди пацієнтів (їх законних представників).

Прикінцеві положення

  1. Будь-які зміни та доповнення до цього договору вважаються чинними та обов’язковими для сторін за умови, що вони внесені до системи та скріплені електронними підписами обох сторін з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Будь-які зміни та доповнення до інформації, внесеної в систему, вчиняються з використанням електронних підписів уповноважених осіб сторін.

  1. Внесення будь-яких змін та доповнень до цього договору не потребує попередньої (до внесення змін або доповнень) чи подальшої згоди пацієнтів (їх законних представників).
  2. Сторони визнають та підтверджують, що інформація та документи, внесені в систему уповноваженими особами сторін складають невід’ємну частину цього договору, є повними та достовірними на дату їх внесення в систему, правомірно одержані, використані або поширені сторонами, не порушують прав та законних інтересів пацієнтів, інших фізичних та юридичних осіб.
  3. Сторони несуть повну відповідальність за повноту та достовірність інформації, зазначеної у договорі і системі, та ризик настання несприятливих наслідків у разі неповідомлення іншій стороні про зміну такої інформації.
  4. Усі додатки до цього договору є його невід’ємною частиною.

Реквізити сторін

Надавач Замовник
Місцезнаходження _________________

Код ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи — підприємця __________________________________

МФО ____________________________

розрахунковий рахунок _____________

________________________________

(посада, прізвище, ім’я та по батькові)

Місцезнаходження _________________

Код ЄДРПОУ _____________________

 

 

Реквізити рахунку_________________

_______________________________

(посада, прізвище, ім’я та по батькові)

Додаток 1

до договору

СПЕЦІАЛЬНІ УМОВИ

надання медичних послуг, пов’язаних з первинною медичною допомогою

  1. Надавач зобов’язується надавати згідно з договором медичні послуги, пов’язані з первинною медичною допомогою, що визначені в Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженому МОЗ (далі – Порядок), у місцях надання послуг за такими адресами:
Назва місця надання послуг Адреса місця надання послуг
  1. Надавач зобов’язується під час надання медичних послуг згідно з договором дотримуватися галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, зокрема: _____________
  2. Надавач зобов’язаний вносити медичні записи, рецепти та записи про направлення в систему, у порядку, встановленому МОЗ. У разі порушення надавачем порядку внесення медичних записів, рецептів, записів про направлення в системі замовник має право зупиняти оплату за договором.
  3. Звітним періодом є один календарний місяць. Надавач зобов’язаний подати звіт до 5-го числа звітного періоду.

Якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

У звіті про медичні послуги, пов’язані з наданням первинної медичної допомоги, повинна бути зазначена кількість пацієнтів, які подали у встановленому МОЗ порядку такому надавачу декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, станом на перше число звітного періоду із зазначенням вікових груп та інших критеріїв, що впливають на застосування коригувальних коефіцієнтів.

  1. Надавач зобов’язується забезпечити:

1) своєчасне застосування методів профілактики, зокрема профілактичні огляди та направлення на проведення необхідних досліджень згідно з Порядком, своєчасне та у повному обсязі проведення профілактичних щеплень відповідно до календаря профілактичних щеплень в Україні;

2) надання медичних послуг, пов’язаних з первинною медичною допомогою, після закінчення часу прийому пацієнтів, а також у вихідні, святкові та неробочі дні відповідно до Порядку;

3) можливість пацієнтам отримати послуги згідно із зазначеним в системі графіком;

4) технічну можливість запису пацієнтів у чергу на прийом до медичних працівників чи для отримання інших медичних послуг за телефоном або в електронній формі.

  1. Загальна орієнтовна ціна договору становить _________________________________

гривень. Сторони можуть час від часу переглядати ціну договору з внесенням відповідних змін до нього.

  1. На дату укладення договору тарифи та коригувальні коефіцієнти за медичні послуги, пов’язані з первинною медичною допомогою, становлять:
  2. Сума оплати за звітний період визначається як 1/12 від добутку кількості пацієнтів, що подали надавачу декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, станом на 1 число звітного періоду згідно з інформацією, що міститься у системі, та застосовних тарифів і коригувальних коефіцієнтів.
  3. Додатково у першому півріччі 2019 року для комунальних закладів охорони здоров’я до суми оплати за звітний період додається 1/12 від добутку кількості пацієнтів із червоного списку станом на перше число місяця звітного періоду та застосовного тарифу відповідно до

Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2019 рік. Станом на 1 липня 2018 р. кількість наявного населення на території обслуговування надавача (відповідного комунального закладу охорони здоров’я) становила _____ осіб.

  1. 10. Інші умови: ___________________________________.

Додаток 2

до договору

СПЕЦІАЛЬНІ УМОВИ

надання медичних послуг, пов’язаних з вторинною (спеціалізованою) медичною допомогою

  1. Надавач зобов’язується надавати згідно з договором такі медичні послуги, пов’язані з вторинною (спеціалізованою) медичною допомогою:

1) Медичні послуги амбулаторно-поліклінічної допомоги:

Номер з/п Код медичної послуги або групи послуг Назва послуги або групи послуг Адреса місця надання медичної послуги Запланована кількість медичних послуг* Запланована вартість медичних послуг, грн**
1
2

Запланована вартість послуг амбулаторно-поліклінічної допомоги ____ грн., в тому числі _____.

2) Медичні послуги стаціонарної допомоги:

Номер з/п Код медичної послуги або діагностично- спорідненої групи (ДСГ) Назва послуги або ДСГ Адреса місця надання медичної послуги Запланована кількість медичних послуг* Запланована вартість медичних послуг, грн.**
1
2

*заповнюється за необхідності або для послуг за окремими групами, ДСГ, або для всіх послуг разом;

**зазначається за необхідності.

Запланована вартість послуг стаціонарної допомоги ___ грн., в тому числі ____.

  1. Загальна орієнтовна ціна договору становить _____________ грн.

Сторони можуть протягом строку договору переглядати ціну договору з внесенням відповідних змін до нього. У разі, якщо медичні послуги, передбачені договором, повністю або частково оплачуються за рахунок страхових виплат, інших бюджетних програм, розпорядником коштів за якими не є замовник, або інших джерел, не заборонених законодавством, такі послуги оплачуються замовником в частині, непокритій відповідними платежами. У такому разі надавач зобов’язаний надати замовнику разом зі звітом розрахунок частини вартості послуг, яка підлягає оплаті за договором, а також інформацію і документи щодо джерел та суми оплати наданих пацієнтам медичних послуг.

  1. Звітним періодом згідно з цим додатком до договору є календарний місяць.

Надавач подає звіт про надані послуги до п’ятого числа наступного місяця за звітним.

У звіті відображаються усі послуги за договором, про надання яких станом на 23:59 годин останнього числа звітного місяця подана інформація до електронної системи охорони здоров’я (далі – система). Разом зі звітом надавач подає рахунок, в якому відображається сума до сплати за звітний період, за вирахуванням сплаченої попередньої оплати за такі послуги, а також за необхідності сума попередньої оплати на наступний місяць.

Звіт за грудень подається до 23 грудня та має містити дані про надані послуги, інформація про які внесена до системи станом на 23:59 годин 20 грудня. Послуги надані після 20 грудня можуть бути враховані в наступному звітному періоді, відповідно до умов договору.

  1. Гранична сума оплати за надані медичні послуги амбулаторно- поліклінічної допомоги за відповідні місяці складає (заповнюється для всіх послуг, або груп послуг, або окремих послуг, або окремих місць надання послуг):

Критерії за яким встановлена гранична сума оплати

__________________________________________________

(усі медичні послуги амбулаторно-поліклінічної допомоги, група послуг, місце надання послуг)

Місяць Гранична сума оплати, грн.
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Г рудень
  1. Гранична сума оплати за надані медичні послуги стаціонарної допомоги складає (заповнюється для всіх медичних послуг, або окремих ДСГ, або окремих послуг, або окремих місць надання послуг):

Критерії за яким встановлена гранична сума оплати

(усі послуги стаціонарної допомоги, послуги за окремою ДСГ, окремі медичні послуги, місце надання медичних послуг)

Місяць Гранична сума оплати, грн.
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
  1. У разі, якщо протягом трьох послідовних місяців ціна наданих медичних послуг перевищує або є меншою, ніж на 10 відсотків, за заплановану вартість медичних послуг за цей квартал, на вимогу замовника сторони повинні підписати договір про внесення змін до цього договору, в якому відобразити скориговані ціну договору, заплановану вартість послуг та граничні суми оплати на наступні місяці. У разі ухилення надавача від підписання договору про внесення змін до договору стосовно коригування ціни договору замовник має право призупинити оплату послуг за договором.
  2. Надавач зобов’язується:

1) під час надання медичних послуг дотримуватися відповідних порядків надання медичної допомоги та галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, зокрема

2) щодо медичних послуг стаціонарної допомоги щотижня подавати зведену відомість, складену на підставі карт пацієнтів, які вибули зі стаціонару (форма №066/о), стосовно пролікованих випадків за попередній тиждень;

3) на запит замовника надсилати замовнику копії електронних карт пацієнтів, які вибули зі стаціонару (форма №066), яким були надані послуги за договором, з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних»;

4) вносити медичні записи, рецепти на записи направлення в систему у порядку, встановленому законодавством;

5) забезпечити пацієнтам можливість отримати послуги згідно із графіком, зазначеним в електронній системі охорони здоров’я;

6) забезпечити технічну можливість запису пацієнтів у чергу для отримання медичних послуг за телефоном або в електронній формі.

  1. Надавач комунальної форми власності зобов’язаний не рідше, ніж раз на квартал, до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом, надавати замовнику в електронній формі звіт про доходи та витрати надавача інформацію за попередні звітні періоди, а саме:
  • доходи надавача:
  • кошти, отримані від замовника;
  • кошти з місцевого та обласного бюджетів;
  • дохід від надання платних послуг (в тому числі окремо надходження від страхових компаній; дохід від додаткової діяльності та надання майна в оренду);
  • благодійна допомога;
  • надходження від централізованих закупівель; усього доходів; видатки надавача: поточні видатки:
  • оплата праці і нарахування на заробітну плату;
  • придбання товарів і послуг (в тому числі окремо придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення, продукти харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, оплата інших послуг);
  • капітальні видатки (в тому числі окремо придбання основних засобів, капітальний ремонт, реконструкція та реставрація, витрати на додаткову діяльність та оренду майна, благодійна допомога).
  1. Тарифи та коригувальні коефіцієнти визначаються відповідно до законодавства.
  2. Інші умови: ___________________________________________.»
  3. Доповнити підпункт 2 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 р. № 117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 34, ст. 916, № 85, ст. 2393; 2018 р., № 31, ст. 1087, № 68, ст. 2275) новим абзацом такого змісту:

«послуг з медичного обслуговування (медичних послуг) за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, пов’язаних з наданням вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, – у розмірі до 40 відсотків суми, яка підлягає сплаті за місяць за договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеним з Національною службою здоров’я;»

  1. Абзац другий пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (ЗП України, 1996 р., № 21, ст. 596; Офіційний вісник України, 1998 р., № 17, ст. 627, № 37, ст. 1354) викласти у такій редакції:

«Повноваження, зазначені у додатку, не поширюються на тарифи, що встановлюються для комунальних підприємств, які уклали договір про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я, а також на тарифи, що встановлюються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті