ВООЗ підтримує перехід України на багаторічне планування закупівель вакцин

18 Січня 2019 12:00 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що Всесвітня організація охорони здоров’я позитивно оцінила перехід України на багаторічне планування потреби в вакцинах та поставок. У ВООЗ відзначили, що нові підходи є запорукою безперебійного постачання безпечних та якісних вакцин і дозволять поліпшити надання послуг з імунізації в кожному медичному закладі країни.

Відповідні зміни до постанови КМУ від 17.03.2011 р. № 298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я» Уряд прийняв у січні 2019 р. Змінами передбачено трирічне планування під час закупівель вакцин. Наразі відповідну постанову поки не оприлюднено.

Розроблена Міністерством методика розрахунку потреби у вакцинах відповідає міжнародним стандартам. Вона передбачає багаторічне планування національної програми імунізації і створення 25% буферного запасу вакцин з урахуванням потреби в них як для планових щеплень, так і для посиленої імунізації. Таким чином, планується отримати максимально точні розрахунки потреби, підвищити ефективність використання бюджетних коштів та максимально забезпечити українців необхідними вакцинами.

Методика є обов’язковою для застосування під час розрахунку потреби в медичних імунобіологічних препаратах (вакцинах) та медичних виробах, які використовуються для профілактичних щеплень, у державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Щоб налагодити багаторічне планування в Україні, Центр громадського здоров’я МОЗ України разом із ВООЗ провели серію навчально-практичних семінарів для фахівців з регіонів. Учасники семінарів передусім освоювали нові методики оцінювання цільової групи та прогнозування постачання вакцин. Розглянули також прогнозування потреби й попиту на вакцини з огляду на спалах кору та заходи додаткової імунізації проти поліомієліту.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті