Під стінами Парламенту протестують ФОП — власники аптечних закладів

26 Лютого 2019 12:51 Поділитися

Зранку 26 лютого 2019 р. під стінами Парламенту України розпочався пікет фізичних осіб — підприємців, які провадять аптечну діяльність. Організатор акції – Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання “Миколаївська фармацевтична асоціація ФАРМРАДА». Активісти вимагають від народних депутатів України терміново розглянути та ухвалити законопроект № 9495 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення державної підтримки розвитку малого підприємництва на ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами», автором якого є народний депутат Ірина Сисоєнко.

Метою законопроекту є виправлення становища, що склалося внаслідок прийняття Верховною Радою України Закону України № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Законом внесено зміни до Податкового кодексу України та Закону України № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Закон № 2628-VIII підписаний Президентом України у грудні 2018 р. та набув чинності з 01.01.2019 р., але в ньому не передбачений перехідний період приведення діяльності ФОП – власників аптек у відповідність з новими вимогами. Як зазначають учасники акції, це призвело до низки негативних наслідків для малого підприємництва.

«По-перше, у передноворічні дні ФОП фізично не встигли виконати нові законодавчі вимоги й станом на січень 2019 р. автоматично (крім аптек, що закрилися) стали порушниками податкового законодавства.

По-друге, на межі закриття опинилися ФОП – власники аптек у сільській місцевості, оскільки мала концентрація мешканців на селі не дає такого прибутку, який би дозволив витрати на придбання та утримання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) в принципі.

По-третє, ФОП у містах теж опинилися в несприятливих умовах, адже вони не мають можливості компенсувати витрати, пов’язані із встановленням та обслуговуванням РРО, оскільки підвищення роздрібних націнок призведе до втрати конкурентоспроможності невеликого аптечного підприємства», – йдеться в прес-релізі організаторів пікету.

На переконання учасників акції, Закон № 2628-VIII остаточно знищить малий бізнес, дасть можливість монополізувати ринок аптечним мережам і призведе до подальшого стрімкого підвищення цін на ліки для населення, а в сільській місцевості взагалі унеможливить доступ до ліків.

Пікетувальники висувають наступні вимоги:

  1. Розглянути та прийняти якнайшвидше законопроект № 9495.
  2. Терміново звернути увагу на процеси монополізації вітчизняного ринку роздрібної реалізації лікарських засобів та прийняти відповідний закон щодо його демонополізації.
  3. Законодавчо заборонити маркетингові угоди у сфері роздрібної реалізації лікарських засобів як такі, що призводять до підвищення цін на лікарські засоби і є підґрунтям для недобросовісної конкуренції з боку аптечних мереж.

Поспілкуватися з протестувальниками прийшли народні депутати – Ірина Сосоєнко та Олег Мусій. Вони повідомили, що перед винесенням у сесійний зал законопроект № 9495 має бути погоджений головним комітетом, яким визначений Комітет з питань податкової та митної політики. Це має статися найближчим часом. А 26 лютого Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я (далі – Комітет) розглядатиме доопрацьовану редакцію законопроекту «Про внесення змін до Закону Украї­ни «Про лікарські засоби» щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами». Нагадаємо, що 6 листопада 2018 р. профільний Комітет повернув цей законопроект автору на доопрацювання.

Наше видання й надалі слідкуватиме за розвитком подій. Детальніше про засідання Комітету читайте найближчим часом на сторінках нашого видання.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Василий 27.02.2019 2:29
Как ФОП, я не поддерживаю данную инициативу. Т.к. многие ФОП обманывают. Лимит 1 млн до установки РРО ФОПам. 1млн/12 мес= 83 тыс выручка в месяц. 83*25% наценки=20 тыс прибыли. Допустим аптека работает без скидок, просрочек и пересорта. З/П 1 человека по минималке 4173+918,06. С графиком работы у аптек должно минимум быть 2 человека 10 тыс, аренда в среднем 100-200 грн *50м=5000-10000 + содержание помещений(уборка подкраска),+ коммуналка. Итого аптека не может так мало торговать.
Сергій 27.02.2019 5:53
+++++ Фармрада
Юрий 27.02.2019 6:02
Прудникова молодец, подняла людей! Депутаты, не валяйте дураков - прислушайтесь к экспертам, принимайте нужные стране законы!
Наталья 27.02.2019 9:47
Аптекам в селе осталось уже совсем немножко, как можно принимать такие законы, которые просто приведут к вымиранию среднего и малого бизнеса?
Рядовая аптека 28.02.2019 10:29
" Василию " - аптека может так мало торговать. А от как зарабатывать вы предложыте? Сомневають что вы ФОП, а то бы знали что ФОПы закрываються, а аптечные сети растут.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті