Аптеки повинні створити умови для маломобільних груп населення за новими вимогами — Держлікслужба

«1 квітня 2019 р. аптеки та їх структурні підрозділи повинні будуть відповідати нормам щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», зокрема, у частині створення необхідних умов для доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень», – повідомляє Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі – Держлікслужба).

Також відомство зазначає, що впровадження цих державних будівельних норм (ДБН) є вагомим кроком до створення реального безбар’єрного середовища в Україні й однією з першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про асоціацію з ЄС.

У нормах ДБН посилено обов’язковість влаштування елементів безбар’єрності, наведено всі їх необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади такого впровадження, зокрема, щодо проектування пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступу для людей з порушеннями опорно-рухового апарату.

Також даними ДБН визначено поняття «розумне пристосування» – це індивідуальне архітектурно-планувальне рішення, що забезпечує маломобільним групам населення мінімальний стандарт доступності в умовах реконструкції, реставрації, капітального ремонту та технічного переоснащення житлових будинків та громадських будівель і споруд. Розумним пристосуванням можуть бути допоміжні технічні засоби та механізми (пандуси, підйомні пристрої, механізми, переносні апарелі).

«Кнопка дзвінка виклику» співробітника суб’єкта обслуговування не може бути елементом доступності, а також «розумним пристосуванням» його до потреб маломобільних груп населення.

Вимоги цих норм є обов’язковими для застосування всіма юридичними особами та фізичними особами — підприємцями на території України, окрім будівництва індивідуальних (приватних) житлових будинків.

Нагадаємо, раніше наше видання повідомляло, що 29 грудня 2018 р. в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 12/2018 опубліковано нові ДБН щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення». Норми офіційно набудуть чинності з 1 квітня 2019 р.

ДБН — обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції будівель, кварталів, мікрорайонів, що вже існують, відповідно до їх призначення.

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті