Конкуренція в аптечному ритейлі: у Парламенті зареєстровано черговий законопроект

9 квітня в Парламенті за № 10211 зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективної конкуренції та гарантування прав пацієнтів у сфері роздрібної торгівлі лікарськими засобами». Ініціаторами проекту виступила група народних депутатів на чолі з Андрієм Шипком, головою підкомітету з питань законодавчого забезпечення розвитку фармації, здійснення фармацевтичної діяльності, доступності ліків, виробництва та обігу виробів медичного призначення, розвитку сучасних медичних технологій Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та «Про лікарські засоби».

Зокрема, проектом пропонується на законодавчому рівні дозволити оформляти попереднє замовлення лікарського засобу на офіційному веб-сайті або інших інформаційно-телекомунікаційних системах суб’єкта господарювання, що здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами, у тому числі шляхом оброблення електронного рецепта, за умови подальшого відпуску лікарських засобів з аптечного закладу.

Окрім цього, на законодавчому рівні пропонується закріпити, що суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зобов’язані забезпечити відповідність керівника аптечного закладу та його працівників Єдиним кваліфікаційним вимогам до осіб, які займаються певними видами фармацевтичної діяльності. Відповідальність за недотримання цих вимог пропонується покласти на самих суб’єктів господарювання, а не на керівників закладів.

Пропонується, щоб у виконавчому органі юридичних осіб, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, була особа, яка має повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за спеціальністю «Фармація», сертифікат провізора-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності.

У свою чергу, фізична особа — підприємець, яка особисто виконує функції керівника аптечного закладу та безпосередньо здійснює діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, також повинна мати повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за спеціальністю «Фармація», сертифікат провізора-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. У разі якщо така фізична особа — підприємець використовує для виконання цих функцій найманих працівників, зазначені освітні вимоги до неї не застосовуватимуться.

Законопроектом пропонується встановити заборону на розміщення більше одного аптечного закладу за архітектурно-детермінаційним принципом. Згідно з даним принципом не допускається відкриття нових аптек у будівлі чи приміщенні за адресою, яка вже використовується як місце провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами іншою аптекою, за виключенням:

1) розміщення аптечних закладів:

  • у приміщеннях та на території лікувально-профілактичних закладів;
  • у торговельних центрах (торговельно-розважальних центрах);
  • в аеропортах та на вокзалах;
  • у приміщенні, у якому протягом останнього року здійснював власну господарську діяльність інший ліцензіат;

2) відкриття нової аптеки, яка крім роздрібної торгівлі лікарськими засобами, здійснюватиме:

  • виробництво (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки та/або
  • діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

При цьому уточнюється, що аптечні заклади (аптеки, аптечні пункти) мають розміщуватися з урахуванням демографічних показників, економічних факторів, транспортного забезпечення, а також густоти мережі лікувально-профілактичних та аптечних закладів (аптеки, аптечні пункти) для забезпечення фізичної доступності населення до лікарських засобів.

Також пропонується доповнити Закон України «Про лікарські засоби» нормою, відповідно до якої аптеки при торгівлі товарами повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Уточнено і положення, що реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам здійснюється у тому числі за електронними рецептами.

У разі прийняття документу, його положення набудуть чинності через рік після офіційного опублікування.

Зауважимо, що Закон України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» з 1 січня 2019 р. зобов’язав усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів, використовувати у своїй діяльності РРО.

Нагадаємо, в Парламенті вже зареєстровано законопроект за № 8591, який також покликаний забезпечити конкуренцію в роздрібному сегменті фармацевтичного ринку, та який підтримав профільний парламентський комітет. Однак ним висуваються більш жорсткі вимоги до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у цій сфері.

Зокрема, цим проектом передбачається, що роздрібна торгівля ліків може здійснюватися фізичними особами — підприємцями та юридичними особами будь-якої форми власності та організаційно-правової форми не більше ніж через 4 аптеки та їх структурні підрозділи (аптечні пункти), без обмеження аптечних пунктів у межах адміністративно-територіальної одиниці розташування однієї з аптек.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті