Вносяться зміни до Календаря профілактичних щеплень в Україні

13 Травня 2019 3:34 Поділитися

Наказом МОЗ Украї­ни від 23.04.2019 р. № 958 вносяться зміни до Календаря профілактичних щеплень в Украї­ні (далі — Календар), затвердженого наказом МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595. Документ набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

Зміни стосуються проведення вакцинації для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи в разі виникнення осередку (наявність контактних осіб) цих інфекцій.

Як і раніше, така вакцинація згідно з Календарем передбачена в перші 3 дні з моменту контакту, однак змінами уточнюється, що якщо минуло більше 3 днів від моменту контакту, особам, у яких відсутні клінічні прояви захворювання, з метою забезпечення імунітету на майбутнє в разі неінфікування, проводять вакцинацію негайно (якомога раніше). Рішення про проведення щеплення за таких обставин прийматимуть лікар та пацієнт на підставі оцінки ризиків та переваг.

Також після набуття чинності змінами, за наявності епідемічних показань, пов’язаних із можливим ризиком інфікування у випадку контакту дитини з джерелом інфекції, дозволятиметься введення дози вакцини у віці від 6 міс. У таких випадках введена доза (нульова) не зараховуватиметься як перша доза вакцинації за віком. Подальші планові щеплення проводитимуться згідно з Календарем, з дотриманням інтервалу між нульовою дозою та подальшими плановими щепленнями не менше одного місяця. Наразі ж такі щеплення робляться дітям від 1-го року.

Змінами виключаються й вікові обмеження для проведення таких щеплень у дорослих за відсутності у них протипоказань, що наведені в інструкції для застосування вакцини, та якщо вони не хворіли на вказані інфекції та/або не мають зазначеного в медичній документації підтвердження введення двох доз вакцини, або мають негативні результати лабораторного обстеження щодо наявності специфічних антитіл IgG. Наразі Календарем передбачено, що такі щеплення робляться дорослим віком до 30 років.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті