Оприлюднено законопроект про Бюро фінансових розслідувань

06 Вересня 2019 1:31 Поділитися

На сайті Верховної Ради України оприлюднено текст проекту Закону України від 30.08.2019 р. № 1208 «Про Бюро фінансових розслідувань». Документ визначено Президентом як невідкладний, ініціатором його подання є народний депутат Данило Гетманцев, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Обґрунтовуючи потребу в прийнятті законопроекту, Д. Гетманцев зазначив, що в разі його прийняття Бюро фінансових розслідувань (далі — Бюро) при Міністерстві фінансів України стане новою цивільною службою, яка відповідатиме за розслідування фінансових злочинів проти держави та замінить податкову міліцію, уникаючи дублювання функцій. Також його створення є вимогою Міжнародного валютного фонду, включеною до Меморандумів про економічну та фінансову політику за 2017–2018 роки.

Проект Закону передбачає:

  • розділення сервісної та правоохоронної функцій Державної податкової служби;
  • ліквідацію податкової міліції (нині функціонує як підрозділ Державної фіскальної служби);
  • оптимізацію структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами фінансової сфери.

Нагадаємо, що наразі в Україні продовжується реформування діючої Державної фіскальної служби, стосовно якої здійснюється розподіл на окремі Державну податкову та Державну митну служби. У той же час виокремлення Державної податкової служби вже фактично завершене, вона отримала повноваження з реалізації державної податкової політики. Наступним має стати завершення формування Державної митної служби та прийняття Кабінетом Міністрів України відповідного рішення.

Отже, Бюро має стати центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, які прямо чи опосередковано заподіюють шкоду публічному інтересу у сфері фінансів.

Робота Бюро координуватиметься Урядом через Міністра фінансів України, а його структура складатиметься з центрального апарату та 7 територіальних управлінь. У нову структуру можуть потрапити і колишні працівники податкової міліції, однак виключно на загальних підставах — за результатом проведення конкурсу. Особливі умови праці та розміри її оплати й грошового забезпечення визначатимуться Урядом.

До основної підслідності Бюро передбачається віднести кримінальні правопорушення за наступними статтями Кримінального кодексу України: 204, 205, 205-1, 206, 206-2, 209, 209-1, 210, 211, 212, 212-1, 218-1, 219, 220-1, 220-2, 222-1, 223-1, 223-2, 224, 229, 231, 232, 232-1, 232-2, 233. До додаткової підслідності — за статтями 192, 200, 216, 358, 366.

Прийняття вказаного проекту Закону, на переконання його автора, має налагодити ефективну діяльність правоохоронних органів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави та її економічної безпеки. Результатом цього стане зменшення частки тіньового бізнесу, збільшення надходжень податків та зборів, оптимізація структури правоохоронних органів тощо.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті