Вдосконалення системи охорони здоров’я відповідно до європейських стандартів — МОЗ

21 Листопада 2019 2:47 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) підтримує кроки держави до європейських стандартів та долучається до вдосконалення системи охорони здоров’я. Про це йдеться на сторінці МОЗ України у Facebook.

Такими кроками щодо європейської інтеграції є:

  • ухвалення Стратегії розвитку національної системи крові та плану заходів її реа­лізації. Це дозволить пацієнту отримувати безпечні та якісні компоненти донорської крові вчасно та в достатній кількості,
  • на погодженні в міністерствах перебуває законопроєкт, яким передбачається внести зміни до Закону України «Про донорство крові та її компонентів»,
  • здійснено кроки для введення в націо­нальне законодавство антитютюнової Директиви 2014/40/ЄС та рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Вони відповідають сучасним кращим практикам. Цей законопроєкт незабаром буде винесено на розгляд Кабінету Міністрів України. Це дозволить запровадити європейські стандарти, що збережуть громадське здоров’я від згубного впливу тютюну,
  • продовження боротьби з інфекційними захворюваннями. Для цього затверджено перелік інфекційних захворювань, звіти про випадки яких подаватимуться до мережі Європейського Союзу.

Вагомим внеском у покращання медичних послуг в Україні став Закон України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини», який набув чинності цього року. Наразі працюють 6 пілотних центрів органної трансплантації. Також проходить перевірка обладнання, доукомплектування фахівцями та всім необхідним для повноцінного запуску системи трансплантації у 2020 р.

На завершальному етапі знаходиться створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Це реєстр донорів, що допомагатиме вчасно знаходити потенційного донора, фізичні показники якого дозволяють врятувати пацієнта, який потребує трансплантації.

Варто нагадати, що у 2019 р. з’явилася нова професія — «трансплант-координатор». Такі фахівці забезпечуватимуть зв’язок між усіма учасниками процесу трансплантації. Також перевірятимуть та отримуватимуть згоди на донорство, оновлюватимуть інформацію у ЄДІСТ, організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів тощо.

На даний час розпочалося безоплатне навчання медиків, які бажають стати трансплант-координаторами (70% курсу становить практика). Основою навчання стали кращі настанови та практики з трансплантації Європейського Союзу, юридичні аспекти трансплантації в Україні та основні методи організації повного циклу трансплантації.

За матеріалами facebook.com/moz.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті