Аптеки будуть працювати в карантин за умови вакцинації співробітників — нарада МОЗ

12 серпня у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбулася нарада щодо участі аптечних закладів у вакцинальній кампанії проти COVID-19 за участю Олександра Комаріди, заступника міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції, Івана Задворних, в.о. генерального директора Директорату з фармацевтичного забезпечення МОЗ, Володимира Бірулі, керівника комунікаційного центру МОЗ, Володимира Руденка, директора ГС «Аптечна професійна асоціація України», Олега Клімова, голови правління ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата», Світлани Савчиної, директора ГС «Фармацевтична ліга України», Людмили Федорової, президента Обласної громадської організації «Чернігівська ліга фармацевтів», Лариси Просяник, голови правління громадської організації «Вінницька обласна Асоціація фармацевтів «КУМ ДЕО» та Ірини Бондарчук, редактора «Щотижневика АПТЕКА».

Олександр Комаріда зазначив, що наразі для більшості країн світу загалом, і України зокрема питання захисту населення від COVID-19 є одним з ключових. Оскільки найнадійнішим методом попередження COVID-19 є вакцинація, то необхідно задіяти всі ресурси задля забезпечення максимального охоплення населення щеп­леннями.

За словами заступника міністра, наразі поінформованість аптечних працівників про місце­знаходження пунктів щеплень чи центрів вакцинації, особливо в регіонах, вкрай низька. «Саме тому ми разом з нашим керівником комунікаційного центру вирішили зібратися з вами, щоб продумати найкращий варіант комунікації щодо вакцинації від COVID-19 через аптеку. Склалася ситуація, що люди сьогодні більше довіряють та частіше приходять до працівників аптек, ніж до лікарів. Тому ми, зі свого боку, готові забезпечити всіма необхідними інформаційними матеріалами, буклетами тощо. І було б добре, наприклад, коли пацієнт заходить до аптеки за ліками від алергії, йому запропонують не тільки серветки, воду і т.д., а й нагадають щодо можливості вакцинуватися від COVID-19

Також О. Комаріда розповів, що ще одним важливим питанням у контексті вакцинації в аптеках є щеплення самих працівників аптечних закладів. Так, якщо в минулі карантини аптеки належали до системи критичної інфраструктури, то сьогодні розглядається варіант, за якого вони будуть працювати в той сами спосіб, що і заклади освіти. А саме: у разі переходу відповідної області до «жовтого», «помаранчевого» чи «червоного» карантинного рівня епідемічної безпеки для продовження роботи закладу потрібно мати мінімум 80% повністю вакцинованого персоналу.

Людмила Федорова запропонувала, щоб з відповідним листом чи інформаційним повідомленням Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками звернулася до своїх територіальних органів, які вже потім надішлють цю інформацію до всіх аптечних закладів регіону. Таким чином це питання лежатиме вже в нормативній площині.

Іншим питанням на порядку денному стала організація пунктів вакцинації в аптеках. За словами О. Комаріди, орієнтовно з жовтня в доступності буде дуже велика кількість вакцин і стане можливим відкриття пунктів щеплень в аптеках. «Ми наразі проводимо аналіз нормативної бази, що необхідно змінити і т.д., аби за досвідом розвинених країн залучити аптеки до процесу вакцинації спочатку від COVID-19, потім від сезонного грипу», — зазначив заступник міністра. При цьому він нагадав, що вакцини проти коронавірусу є безкоштовними, а аптеки будуть отримувати оплату за кожне щеплення від Національної служби здоров’я України так само, як наразі це відбувається з лікарнями.

Світлана Савчина підняла ряд питань щодо організації процесу вакцинації в аптеках, а саме стосовно того, хто це зможе робити, які будуть вимоги до приміщень та хто нестиме відповідальність за наслідки вакцинації.

На підтримку колеги Олег Клімов наголосив, що досвідом вакцинації в аптеці ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» неодноразово ділилася з профільною спільнотою та МОЗ у рамках свого меморандуму з Американською асоціацією фармацевтів. І ось нарешті лише в часи пандемії цей досвід став актуальним. Так, на думку О. Клімова, багато питань також лежать у площині підготовки кадрів та вимог до приміщень аптеки.

«Як показує пандемія, рішення треба вміти приймати швидко. І це також такий випадок. Щодо відповідальності відразу хочу зазначити, що відповідно до Закону України від 19.03.2021 р. № 1353-IX відповідальність за будь-які наслідки вакцинації від COVID-19 лежить на державі. Звичайно, має бути протишокова аптечка, прописаний порядок дій, забезпеченість відповідним устаткуванням. Ми за достатньо короткий проміжок часу навчили мобільні бригади в центрах вакцинації та пунктах щеплень, тож немає нічого неможливого. Примушувати ніхто нікого не буде. Це буде добровільна участь, але, як на мене, це гарний шанс для аптек довести, що вони — частина системи охорони здоров’я, яка надає фармацевтичну послугу найвищого рівня. Але основне на сьогодні — захистити якомога більше людей та закликати до вакцинації», — відповів О. Комаріда.

«Щодо ідеї вакцинації проти COVID-19 силами аптечних працівників, то Аптечна професійна асоціація України повністю підтримує дану ініціативу. Але для впровадження такої послуги МОЗ має розробити чіткі правила, інструкції та інші нормативи, що мають врегулювати такий вид діяльності», — зазначив Володимир Руденко.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олена Пруднікова 14.08.2021 4:35
В зв язку з трагічними сімейними обставинами не змогла бути присутня... Але щось мені підказує - знову аптеки будуть винні.. Проваливши вакцінацію населення і закатавши ковідні кошті в асфальт дуже погана ідея вакцінаціїї в аптеках!!! Провізори не лікарі і тим паче не реаніматологи!!! Друге питання роботи аптек лише з 80% вакцинованого персоналу теж порушує права і свободи людини. Вакцінація добровільна!!!!
Законопослушный гражданин 14.08.2021 5:25
Это дискриминация!
Світлана 14.08.2021 10:33
Чому не поручити таке відповідальне завдання приватним лабораторіям? У нас потужна мережа пунктів забору Діли, Сінево і т.д., де працюють медичні сестри з досвідом проведення ін'єкцій, це їх профіль і вже є створені хороші умови в кабінетах забору крові з урахування сангіквимог. В аптеках немає ні одного, ні іншого. Кожен повинен займатись своєю справою в якій має достатньо досвіду. Це життя і здоров'я людей!
Пронг 15.08.2021 9:19
Сказати,що аптеки-не критична інфраструктура,те саме,що народ-розхідний матеріал!! Зрозумілого ,що це йде лобіювання конкретних аптечних мереж,швидше за все,або інші інтереси,просто такого відкритого цинізму я ще не бачив!!
Пронг 15.08.2021 10:21
ап
Олег 16.08.2021 8:49
Когда и кто остановит это безумие! Скорее бы уже!Совсем с ума посходили с этим ковидом ! Прививают уже в торговых центрах! Оставьте людям право выбора прививаться или нет!
Ирина 16.08.2021 3:57
Кто и как будет отслеживать уровень вакцинации сотрудников аптек?
Иван 16.08.2021 4:44
В соседней статье Сергей Кравченко, глава Национальной медицинской палаты, прямо сказал, что по мере продвижения штамма Дельта и прочих новых штаммов вакцинированные будут болеть (типа в легкой форме, но откуда это известно) и (главное!) - быть источниками инфекции. Соответсвенно, вакцинация ВООБЩЕ НИКАК НЕ ВЛИЯЕТ на распространение коронавируса. Вопрос - зачем эта дискриминация, если она даже не достигает своих целей (про моральную ее сторону я вообще молчу!)
Семен 16.08.2021 5:52
Як тільки почнуть закривати заклади охорони здоров' я-аптеки - то це вже буде прямою ознакою початку відкритото то-тального геноциду всього населення України. Ті, котрі пропонують нам вакцинуватися лжевакциною, нехай самі вакци-нуються і тоді усякої гидоти-мерзоти стане менше і всім нам стане легше і дихати і жити. Ніхто не має права заставляти людину-боже творіння вводити в себе якусь гидоту під назвою «вакцина» від якої вона з часом зіграє в ящик.
Лидия 18.08.2021 1:37
Я провизор, против принудительной вакцинации, не болела, веду здоровый образ жизни, вакцинироваться не собираюсь и рекомендовать никому не буду.Стоп геноцид.
Ольга 21.09.2021 4:07
"розглядається варіант, за якого аптеки будуть працювати в той сами спосіб, що і заклади освіти" - это пока просто разговоры. Или есть какой-то нормативный документ, который это регулирует?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті