Коли потрібно робити тест на COVID-19? Роз’яснює ЦГЗ

28 Січня 2022 10:50 Поділитися

ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» повідомляє, що COVID-19 може мати різні симптоми, саме тому тест на коронавірус варто робити за будь-яких ознак гострої респіраторної вірусної інфекції.

До прикладу, симптомами коронавірусної інфекції, зокрема й нового штаму «омікрон», може бути нежить, втома, головний біль, чхання, біль у горлі, кашель, лихоманка чи хриплий голос.

Тобто симптоми COVID-19 можуть бути схожими на ті, що характерні для застуди, та не бути специфічними. Водночас тестування допомагає виявити хворобу, що дасть змогу призначити відповідне лікування та зумовлює необхідність самоізоляції для зменшення кількості шляхів передавання вірусу та захисту оточення від інфікування.

Наразі безоплатному тестуванню на COVID-19 підлягають не лише пацієнти, у яких є підозра на коронавірусну хворобу. Так, лікар обов’язково має призначати тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) на COVID-19 таким категоріям:

  • людям з підозрою на COVID-19;
  • особам з ознаками інших гострих респіраторних вірусних інфекцій;
  • людям з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам із позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам у разі появи симптомів, які не виключають COVID-19.

Першим трьом категоріям ПЛР-тест призначають за умови, що їм не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену до SARS-CoV-2. Якщо ж експрес-тест виявився позитивним, то підтвердження методом ПЛР не є обов’язковим.

Направлення на безоплатне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар. Якщо він із різних причин відмовляється надати таке направлення або не підписано декларацію з сімейним лікарем, слід звертатися на гарячу лінію МОЗ за тел.: 0 800 60–20–19.

За матеріалами www.phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті