«Доступні ліки» в умовах війни: роз’яснення НСЗУ про отримання рецепта та пошук аптеки

17 Березня 2022 6:06 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що в умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати лікарські засоби за програмою «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом. Отримати рецепт у паперовому вигляді можна у будь-якого лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від того, чи підписана у пацієнта декларація з цим лікарем.

Завдяки цьому навіть під час перебоїв з електроенергією чи інтернетом лікар зможе виписати рецепт, а аптека — його погасити. НСЗУ відшкодує аптекам вартість ліків як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Також НСЗУ нагадує, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепта та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон.

При цьому наголошується, що через військову агресію не всі аптеки мають можливість відпускати препарати за програмою «Доступні ліки». Тому шукати аптеку, в якій наявні ліки з програми «Доступні ліки», НСЗУ радить за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів». На другій сторінці дашборду у фільтрах ліворуч у графі «Є відпущені» слід поставити галочку напроти слова «Так». Це дозволить відфільтрувати аптеки, які відпускають препарати за програмою «Доступні ліки». НСЗУ просить звертати увагу на дату останнього відпуску рецепта. Вона є в останній колонці таблиці, яка розміщена внизу під картою. Обирайте аптеки, які відпускали «Доступні ліки» впродовж останніх 7 днів.

Так, за даними дашборду, наразі відпускають лікарські засоби в рамках програми «Доступні ліки» 1183 аптечних заклади. Це 10 482 місця відпуску ліків по всій країні.

Окремі регіони:

Чернігівська обл. — 36 аптечних закладів (247 місць відпуску);

Київська обл. — 508 аптечних закладів (529 місць відпуску);

Сумська обл. — 46 аптечних закладів (295 місць відпуску);

Харківська обл. — 94 аптечні заклади (718 місць відпуску);

Донецька обл. — 58 аптечних закладів (432 місця відпуску);

Луганська обл. — 22 аптечні заклади (213 місць відпуску);

Херсонська обл. — 60 аптечних закладів (267 місць відпуску);

Миколаївська обл. — 65 аптечних закладів (278 місць відпуску);

Запорізька обл. — 59 аптечних закладів (477 місць відпуску).

Знайти аптеку з ліками за програмою «Доступні ліки» також допоможуть і працівники контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

У відомстві радять перед тим, як йти в аптеку, зателефонувати й уточнити, чи є у наявності потрібний препарат. Можна теж попросити працівників аптеки зарезервувати його. Телефони аптек також є на вищезазначеному дашборді.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті