Коротко про головне: останні новини для фармацевтичних працівників та власників аптек

Аптеки загалом та фармацевтичні працівники зокрема продовжують працювати в умовах війни і надавати українцям фармацевтичну допомогу. Редакція «Щотижневика АПТЕКА» підготувала зведення новин та регуляторних нововведень за останні 2 тиж, про які корисно буде знати фармацевтичним працівникам та власникам аптек.

Курси підвищення кваліфікації

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) інформує про проведення курсів підвищення кваліфікації спеціалістів фармації у травні 2022 р.

На базі Товариства з додатковою відповідальністю (ТДВ) «Рівнефармація» заплановано проведення курсів підвищення кваліфікації для спеціалістів з вищою фармацевтичною освітою викладачами Національного фармацевтичного університету. Форма навчання — дистанційна. Спеціалістам, які планують підвищити свою кваліфікацію, — передатестаційний цикл та тематичне удосконалення з отриманням сертифіката спеціаліста, необхідно звернутися до ТДВ «Рівнефармація» — м. Рівне, майдан Незалежності, 3, або за тел.: (0362) 26-46-62, 63-34-84. Контактна особа — Алла Іванівна Янчук.

Факультет післядипломної освіти Запорізького державного медичного університету проводить реєстрацію на курси підвищення кваліфікації фармацевтичних працівників, які триватимуть з 23 травня до 17 червня 2022 р. (4 тиж). Форма навчання — дистанційна.

Для проходження курсів підвищення кваліфікації необхідно надати наступний пакет документів:

1. Особиста картка курсанта.

2. Копія диплому про середню чи вищу освіту за спеціальністю «Фармація» або «Технології парфумерно-косметичних засобів».

3. Копія сертифіката провізора-спеціаліста за спеціальністю «Загальна фармація» (інтернатура), для випускників з 1992 р.

4. Копія трудової книжки (перша сторінка та останні записи відповідно до стажу роботи щодо відповідності кваліфікаційній категорії та фаху).

5. Копія паспорта (1-ша–2-га сторінка).

6. Копія посвідчення чи сертифіката попередніх курсів підвищення кваліфікації.

7. Копія посвідчення про кваліфікаційну категорію (за наявності).

8. Інформація про результати діяльності провізора у період між передатестаційними циклами, на виконання наказу МОЗ України від 07.07.2009 р. № 484 (для провізорів, що атестуються на кваліфікаційну категорію) — в 2 примірниках.

9. Згода про надання персональних даних.

10. Копії свідоцтва про укладення шлюбу (у разі зміни прізвища).

11. Договір про підвищення кваліфікації (в 2 примірниках у разі оплати освітньої послуги підприємством).

12. Копії свідоцтва платника податку на додану вартість (у разі оплати послуг з навчання юридичною особою) для отримання акта виконаних робіт.

13. Заява (написана власноруч).

Вартість курсів:

  • для фармацевтів/провізорів (вища освіта) — 2600 грн;
  • для асистентів фармацевтів (середня спеціальна освіта) — 1650 грн;
  • спеціалізація — 3950 грн.

Перелік документів можна надсилати на електронну пошту: [email protected]; [email protected].

Контактні телефони: +38 (061) 233-27-15 — деканат Факультету післядипломної освіти, +38 (098) 423-21-64; +38 (095) 663-62-88 — Євген Михайлюк.

Окрім того, університет також проводить реєстрацію на вторинну спеціалізацію («Організація і управління фармацією)». Більше інформації шукайте на офіційній сторінці Факультету післядипломної освіти Запорізького державного медичного університету.

Можливість відпуску рецептурних ліків без рецепта

На період дії воєнного стану рецептурні лікарські засоби, крім ліків, що містять наркотичні речовини, за кошти пацієнта та/або з інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, можуть відпускатися без рецепта за умови надання працівниками аптек та їх структурних підрозділів пацієнтам роз’яснення щодо необхідності застосування таких препаратів згідно з інструкцією.

Відповідні зміни ухвалено постановою КМУ від 07.05.2022 р. № 542 «Деякі питання провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) у період дії воєнного стану».

Подання інформації про пошкоджені аптеки

На виконання доручення голови Держлікслужби, з метою оцінки збитків, завданих фармацевтичній галузі в результаті війни проти України, керівництво Держлікслужби в Донецькій обл. звернулося до суб’єктів господарювання з проханням актуалізувати та щоденно доповнювати дані про пошкоджені, зруйновані аптеки.

Інформацію про такі аптеки можна вносити онлайн у створений google-документ, який знаходиться за посиланням в QR-коді. Щоб відкрити документ (для iPhone), виберіть головну камеру. Тримайте пристрій так, щоб QR-код знаходився у видошукачі «Камера». Пристрій розпізнає QR-код, про що з’явиться відповідне сповіщення. Натисніть на сповіщення, щоб відкрити документ.

У разі виникнення змін у діяльності аптечних закладів (у тому числі призупинення діяльності) необхідно повідомляти Держлікслужбу за адресою: 03115, м. Київ, просп. Перемоги, 120А або на електронну адресу: [email protected] та подати заяву про зупинення провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами на визначений термін.

Станом на 11 травня суб’єкти господарювання подали інформацію про майже 350 пошкоджених аптек в Луганській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Чернігівській, Харківській, Херсонській, Миколаївській областях та м. Київ. Зокрема, повідомлено про пошкодження обладнання та розграбування аптечних закладів.

Механізм компенсації за пошкоджені та зруйновані аптеки поки що не розроблено.

Реалізація ліків на підставі декларації

Відповідно до постанови КМУ від 18 березня 2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в період дії воєнного стану» у період дії воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами господарювання на підставі подання до відповідних міністерств декларації, без отримання дозвільних документів. Зазначений нормативно-правовий акт розповсюджується й на діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Держлікслужба у Сумській обл. нагадує, що декларування зазначеного виду діяльності не звільняє суб’єктів господарювання від обов’язку дотримуватися вимог законодавства. Зокрема, торгівля лікарськими засобами може здійснюватися винятково через аптечні заклади , за умови відповідності ліцензійним умовам провадження певного виду діяльності. Відповідно, вона не може здійснюватися через будь-які інші заклади та поза аптеками (винятки зазначені у Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)).

«Для уникнення невиправних наслідків у сфері забезпечення населення безпечними та якісними лікарськими засобами, а також значного зниження рівня отримуваної пацієнтами фармацевтичної допомоги, загрози розповсюдження неякісних лікарських засобів у випадку звернення суб’єктів господарювання до виконавчих органів місцевого самоврядування з метою їх підтримки щодо можливості здійснювати продаж лікарських засобів поза межами аптечних закладів, у тому числі в магазинах роздрібної торгівлі, пропонуємо відмовляти у їх задоволенні », — наголошують у територіальному органі Держлікслужби.

Нагадаємо, що станом на початок травня 17 суб’єктів господарювання подали до Міністерства економіки України декларації про провадження оптової та роздрібної торгівлі ліками.

Особливий порядок вступу на спеціальність «Фармація, промислова фармація»

Тисячі цьогорічних абітурієнтів уже стали вимушеними переселенцями, багато з них покинули територію України. У майбутньому це може призвести до істотного дефіциту медичних кадрів в окремих регіонах України.

Зокрема, кількість потенційних абітурієнтів вже значно скоротилася у Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській областях.

Зважаючи на це, МОЗ уже направило до Міністерства освіти і науки України листа з пропозицією запровадити особливий порядок вступу на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я» на час дії воєнного стану.

Так, МОЗ пропонує:

  • здійснювати вступ для здобуття ступеня бакалавра, магістра на основі повної загальної середньої освіти на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я» як на місця державного замовлення, так і на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб, за результатами національного мультипредметного тесту;
  • не встановлювати підвищені вимоги щодо мінімального значення кількості балів вступних випробувань (конкурсного балу) для вступу на основі повної загальної середньої освіти для спеціальностей 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 226 «Фармація, промислова фармація» , 228 «Педіатрія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті