Особливості заповнення податкової накладної учасниками програми «Доступні ліки»: роз’яснення ДПС

Центральне міжрегіональне управління Державної податкової служби України (ДПС) по роботі з великими платниками податків повідомляє, що механізм повного або часткового відшкодування вартості (реімбурсації) лікарських засобів суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, визначається постановою КМУ від 28.07.2021 р. № 854.

П. 187.7 ст. 187 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначено, що датою виникнення податкових зобов’язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є:

  • дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або
  • дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

Згідно з п. 201.1 ст. 201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації в порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

За операцією з постачання товарів/послуг податкова накладна має складатися і реєструватися в Єдиному реєстрі податкових накладних особою, яка здійснює постачання таких товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг (у тому числі у разі, якщо обов’язок щодо оплати/часткової оплати за товари/послуги покладено на іншу особу).

Таким чином, у разі отримання коштів як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» податкова накладна складається продавцем — платником податку на додану вартість на отримувача (покупця) — неплатника податку на додану вартість.

При цьому, якщо вартість лікарських засобів повністю компенсується за рахунок бюджетних коштів, податкова накладна складається на дату отримання таких бюджетних коштів на поточний рахунок постачальника.

У разі якщо вартість лікарських засобів частково оплачується кінцевим споживачем, а частково компенсується за рахунок бюджетних коштів, то податкова накладна складається:

  • на частину вартості, що оплачується кінцевим споживачем на дату такої оплати;
  • на частину вартості, що компенсується за рахунок бюджетних коштів, на дату отримання бюджетних коштів на поточний рахунок постачальника.

Порядок складання податкових накладних, зокрема, за операціями з постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, визначено Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. № 1307 (далі — Порядок № 1307).

Відповідно до вимог п. 8 Порядку № 1307 під час складання податкової накладної отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, у верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини «02 — Складена на постачання неплатнику податку».

Згідно з п. 12 Порядку № 1307 у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку: у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000».

При цьому рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

За матеріалами cvp.tax.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті