Уряд розширив програму реімбурсації

08 Вересня 2022 12:27 Поділитися

МОЗ України повідомляє, що  7 вересня Кабінет Міністрів України прийняв постанову (наразі текст документа не оприлюднено), якою розширено програму «Доступні ліки» ліками, що застосовуються при хронічному обструктивному захворюванні легень (ХОЗЛ). ХОЗЛ — невиліковна хвороба, за якої у пацієнтів спостерігається ускладнене дихання, тяжка задишка, хронічний кашель. Це захворювання є найчастішою причиною інвалідизації і летального наслідку серед усіх захворювань респіраторної системи. В Україні ХОЗЛ відзначають у близько 4 % населення. Симптоми хвороби полегшують за допомогою препаратів.

У Міністерстві зазначають, що до сьогодні для лікування пацієнтів з ХОЗЛ здійснювалася реімбурсація монопрепаратів (тобто тих, які містять у складі одну активну речовину). Однак Уряд розширив програму реімбурсації двома новими, вже комбінованими лікарськими засобами:

  • будесонід + формотерол (порошок або аерозоль для інгаляцій);
  • сальметерол + флютиказон (порошок для інгаляцій).

Отримувати лікарські засоби, що застосовуються при ХОЗЛ, за програмою «Доступні ліки» пацієнти зможуть після оновлення Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (після його публікації на офіційному сайті  МОЗ).

Для отримання електронного рецепта на ці препарати пацієнту необхідно буде звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

Нагадуємо, що до програми реімбурсації «Доступні ліки» також входять лікарські засоби для лікування пацієнтів із серцево-судинними хворобами, цукровим діабетом (включно з препаратами інсуліну), розладами психіки та поведінки, епілепсією,  бронхіальною астмою та нецукровим діабетом, для профілактики інфаркту та інсульту.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті