Бюджет ПМГ–2023 буде меншим, ніж у 2022 р. — Наталія Гусак

27 вересня в режимі онлайн пройшла 4-та частина заходу «Як працює НСЗУ під час війни?». Традиційно запрошеним гостем стала Наталія Гусак, очільниця відомства, а модератором — Катерина Булавінова, медичний експерт ЮНІСЕФ в Україні. Серед тем, яких торкнулися в ході розмови — зменшення бюджету Програми медичних гарантій (ПМГ) у 2023 р. Нагадаємо, що під час 3-ї частини заходу обговорювалося, зокрема, питання розширення програми «Доступні ліки».

ПМГ напряму залежить від обсягу її фінансування. Однак Н. Гусак вважає, що варто орієнтуватися не на кошти, які буде виділено наступного року, а на кількість послуг, які НСЗУ зможе закупити за них. Щодо обсягів фінансування ПМГ, то на наступний рік у проєкті закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік» на неї закладено понад 142 млрд грн (бюджет ПМГ-2022 становить 157,3 млрд грн). Однак спікерка зауважила, що подані пропозиції НСЗУ стосовно фінансування становили 156 млрд грн.

«Критичності у зменшенні обсягу фінансування ПМГ ми не бачимо. Але одночасно з цим ми не можемо чітко прогнозувати, як змінюватиметься ситуація на фронті. Адже попит за деякими напрямками надання медичної допомоги у країні, що воює, буде тільки зростати. Наприклад, поширення інфекційних захворювань у зв’язку з війною, зокрема туберкульозу», — прокоментувала очільниця НСЗУ.

Спікерка звернула увагу і на проблему закупівлі ліків з недоведеною ефективністю лікарнями за кошти НСЗУ. Проблема полягає в наступному: у ході трансформації системи охорони здоров’я надавачів було переведено у статус комунальних некомерційних підприємств. Тобто це статус суб’єктів господарювання, у діяльність яких НСЗУ не має права втручатися, зокрема, й щодо використання коштів. Лише засновник має повноваження затверджувати план, відповідно до якого відбувається використання коштів за тим чи іншим напрямком.

«Тариф розраховується винятково на препарати з Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Нацперелік). Однак, якщо коштів більш ніж достатньо, ніхто, окрім засновника, не може заборонити керівнику закладу закупити щось інше, ніж передбачено Нацпереліком», — підкреслила очільниця НСЗУ.

НСЗУ планує розпочати роботу із засновниками щодо здійснення ефективного управління, зокрема і щодо використання коштів у рамках ПМГ.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті