Пропонується посилити контроль за дієтичними добавками, харчовими продуктами для спеціальних медичних цілей та для контролю маси тіла

14 Жовтня 2022 1:33 Поділитися

6 жовтня в Парламенті зареєстровано законопроєкти «Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення обігу окремих видів харчових продуктів» (реєстр. № 8113) та «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері обігу окремих видів харчових продуктів» (реєстр. № 8114).

Так, змінами передбачається поширити дію Закону України «Про лікарські засоби» на дієтичні добавки, харчові продукти для спеціальних медичних цілей, харчові продукти для контролю маси тіла.

Крім того, змінами пропонується покласти на МОЗ повноваження із затвердження:

  • Порядку створення та ведення реєстру дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та харчових продуктів для контролю маси тіла;
  • Порядок здійснення державного контролю дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та харчових продуктів для контролю маси тіла в закладах охорони здоров’я;
  • гігієнічних вимог до дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, харчових продуктів для контролю маси тіла.

Наразі повноваження із затвердження цих гігієнічних вимог покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Змінами пропонується встановити адміністративну відповідальність за недотримання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок. За такі порушення накладатиметься штраф на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб — підприємців чи уповноважених ними осіб у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. грн).

За повторне протягом року вчинення такого правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, — у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис. грн).

Також передбачається віднести до системи органів виконавчої влади у сфері безпеки та окремих показників якості харчових продуктів Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками і покласти на неї, зокрема, повноваження щодо:

  • забезпечення створення та ведення державного реєстру дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та харчових продуктів для контролю маси тіла;
  • організації та здійснення державного контролю за діяльністю закладів охорони здоров’я з реалізації таких дієтичних добавок;
  • розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо недотримання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я цих дієтичних добавок.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті