ДП «МЗУ» стало єдиним централізованим закупівельником ліків та медичних виробів

23 Січня 2023 4:45 Поділитися

ДП «Медичні закупівлі України» (далі — ДП «МЗУ») повідомляє, що з 2023 р. міжнародні закупівельні організації більше не здійснюватимуть закупівлю ліків та медичних виробів для МОЗ України. Таким чином, ДП «МЗУ» стає єдиною закупівельною агенцією за централізованими напрямами у сфері охорони здоров’я.

Проте ще якийсь час триватимуть надходження товарів, придбаних міжнародними закупівельними організаціями раніше. Зокрема, очікуються поставки вакцин, медичних товарів для трансплантації, лікування бульозного епідермолізу тощо.

«З 2015 р. в рамках реформи системи охорони здоров’я, централізовані закупівлі медичних товарів були передані міжнародним закупівельним організаціям. Це було тимчасове рішення, поки Україна не створить національну агенцію, спроможну побороти широко розповсюджену корупцію, що панувала у сфері державних медичних закупівель», — зазначив виконувач обов’язків генерального директора ДП «МЗУ» Едем Адаманов.

ДП «МЗУ» почало закуповувати лікарські засоби та медичні вироби за кошти державного бюджету з 2020 р.: «За цей час нам вдалося заощадити понад 5 млрд грн. Тож, враховуючи позитивний досвід підприємства, було прийнято рішення передати всі централізовані закупівлі ДП «МЗУ», — підкреслив Е. Адаманов.

Крім того, частину медичних товарів, які раніше закуповувалися централізовано, у 2023 р. передано на реімбурсацію. Мова йде про лікарські засоби для хворих у до- та післяопераційний період з трансплантації та витратні матеріали для визначення рівня глюкози в крові.

Натомість медичні товари для забезпечення потреб громадського здоров’я будуть закуповуватися міжнародними партнерами. Йдеться про антиретровірусну терапію, замісну підтримувальну терапію, препарати для лікування туберкульозу, тест-системи для діагностики ВІЛ та туберкульозу.

За матеріалами ДП «Медичні закупівлі України»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті