Побічні ефекти канабідіолу у пацієнтів з епілепсією: метааналіз

27 Квітня 2023 9:22 Поділитися

Дослідити частоту та ризик розвитку побічних ефектів у пацієнтів з епілепсією, які використовують канабідіол (КБД), вирішили автори систематичного огляду та метааналізу рандомізованих клінічних випробувань цього препарату у хворих із вказаною патологією.

КБД є однією з природних сполук, відомих як канабіноїди, які виробляються з коноплі. На відміну від Δ8-тетрагідроканабінолу, КБД не викликає інтоксикації у типових дозах і не має ейфоричного та інших психотропних ефектів. КБД схвалений Управлінням з контролю за харчовими продуктами й лікарськими засобами (Food and Drug Administration) США та Європейським агентством з лікарських засобів (European Medicines Agency) як додаткова терапія при тяжких формах епілепсії, таких як синдром Драве та синдром Леннокса — Гасто.

У цей огляд було включено дев’ять досліджень. Загальна частота побічних ефектів будь-якого ступеня становила 9,7% у групі КБД та 4,0% — у контрольній групі. Загальні коефіцієнти ризику (КР) побічних ефектів будь-якого та тяжкого ступеня становили 1,12 (95% довірчий інтервал (ДІ) 1,02–1,23) і 3,39 (95% ДІ 1,42–8,09) відповідно для групи КБД порівняно з контрольною групою. Порівняно з групою контролю група КБД характеризувалася вищим ризиком виникнення серйозних побічних ефектів (КР 2,67; 95% ДІ 1,83–3,88), побічних ефектів, що призвели до припинення лікування (КР 3,95; 95% ДІ 1,86–8,37), та побічних ефектів, що зумовили зниження дози (КР 9,87; 95% ДІ, 5,34–14,40). Оскільки більшість включених досліджень мали певний ризик упередження, ці висновки слід інтерпретувати з обережністю.

Таким чином, частота побічних ефектів будь-якого ступеня у пацієнтів з епілепсією була більш ніж у 2 рази вищою для тих, хто отримував КБД, ніж для контрольної групи, з помітно збільшеним ризиком підвищення аланінамінотрансферази або аспартатамінотрансферази, зниження апетиту, діареї та сонливості у цих хворих. Для визначення безпечної та ефективної дози КБД для лікування осіб з епілепсією необхідні додаткові дослідження.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті