Режим застосування вітаміну D та смертність від раку. Метааналіз

11 Травня 2023 1:36 Поділитися

Нещодавно у метааналізі вчені з Німецького центру досліджень раку (German Cancer Research Center — DKFZ) у Гейдельберзі разом з колегами з США та Японії вивчили вплив добавок вітаміну D3 на смертність у хворих з онкопатологією (Kuznia S. et al., 2023).

Щоб оцінити вплив добавок вітаміну D3 на смертність від раку в загальній популяції та на прогноз у хворих на рак, проведено систематичний огляд і метааналіз рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень (РКД) та індивідуальних даних пацієнтів (ІПД).

Загалом ідентифіковано 14 РКД, з яких 7 включали 90% усіх учасників (n=94 068), яких було включено в метааналіз. Він показав статистично незначуще зниження смертності від раку на 6% (відношення ризиків (ВР) 0,94).

У той же час аналіз підгруп виявив нижчу на 12% смертність від раку порівняно з плацебо при використанні щоденного режиму дозування вітаміну D3 (ВР 0,88), на відміну від болюсного режиму (ВР 1,07; p-значення для взаємодії: 0,042). Метааналіз ІПД підтвердив результати всіх досліджень. Він використовувався для перевірки зміни ефекту за віком, статтю, індексом маси тіла, етнічною приналежністю, початковою концентрацією 25-гідроксивітаміну D у сироватці крові, прихильністю та факторами, пов’язаними з раком, але статистично значущих результатів у метааналізах не отримано.

Якщо обмежитися випробуваннями із щоденним дозуванням у ретроспективному аналізі, дорослі віком ≥70 років (ВР 0,83) та пацієнти з початком терапії вітаміном D3 до діагностики раку (ВР 0,87), як виявилося, отримали найбільшу користь від щоденного прийому вітаміну D3. Вимірювання початкових рівнів 25-гідроксивітаміну D були занадто рідкісними в дослідженнях, щоб зробити висновки. Результати щодо виживаності учасників, хворих на рак, з будь-яких причин та залежно від виду раку були порівнянні з результатами, отриманими в загальній популяції щодо смертності від онкопатології.

«Ми спостерігали це 12% зниження смертності від раку після нецільового введення вітаміну D3 особам із або без дефіциту вітаміну D. Таким чином, ми можемо припустити, що ефект значно вищий для тих осіб, у яких насправді є дефіцит вітаміну D», — зазначив Бен Шетткер (Ben Schöttker), епідеміолог DKFZ. Він пояснює кращу ефективність добових доз вітаміну D3 регулярнішою біодоступністю активної речовини, гормону 1,25-дигідроксивітаміну D, який, ймовірно, може пригнічувати ріст пухлини.

Герман Бреннер, епідеміолог і експерт з профілактики DKFZ, додав: «Ця робота підкреслює великий потенціал застосування вітаміну D3 у профілактиці смерті від раку. Регулярне споживання в низьких дозах* пов’язане з майже незначним ризиком і дуже низькою ціною».

*У даних дослідженнях щоденні низькі дози становили від 400 до 4000 МО на добу, а вищі дози, які вводилися через тривалі проміжки часу, становили від 60 000 до 120 000 МО один раз на місяць або частіше.

За матеріалами www.dkfz.de; www.sciencedirect.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті