Неочікуваний зв’язок між помірним вживанням алкоголю та деменцією

25 Травня 2023 10:47 Поділитися

Численні дослідження показують взаємозв’язок між вживанням алкоголю та деменцією. Утім, цих даних недостатньо для розуміння того, як ризики розвитку деменції змінюються зі зміною звичок вживання алкоголю.

Дослідники корейського Медичного центру Ча Гумі при Університеті Ча (Cha Gumi Medical Center at Cha University) оцінили ризик розвитку деменції, використовуючи зміни в споживанні алкоголю протягом 2 років у майже 4 млн корейців віком старше 40 років. Вимірюючи споживання алкоголю у 2 моменти часу, вони змогли вивчити взаємозв’язок між зменшенням, припиненням, збереженням і збільшенням споживання алкоголю та випадками деменції.

Учасники дослідження були розподілені на 5 груп відповідно до зміни споживання алкоголю протягом періоду дослідження. Ці групи складалися з постійно непитущих; тих, хто кинув пити; тих, хто зменшив споживання алкоголю, але не кинув пити (редуценти); тих, що зберегли той самий рівень споживання (споживачі); і тих, хто підвищив рівень споживання (інкрейсери).

Стандартний напій у США містить 14 г алкоголю. Для цього дослідження помірне споживання алкоголю було визначено як <15 г/день (1 напій) і надмірне вживання алкоголю визначалося як ≥30 г/день (≥3 напої).

Після середнього періоду спостереження тривалістю 6,3 року у 2,5% учасників діагностовано деменцію, у 2% — хворобу Альцгеймера.

Порівняно з постійними відмовами від вживання алкоголю легке та помірне споживання алкоголю було пов’язано зі зниженням ризику деменції на 21 і 17% відповідно.

Надмірне вживання алкоголю пов’язане з підвищенням ризику на 8%.

Зменшення споживання алкоголю від надмірного до помірного призвело до зниження ризику розвитку деменції та хвороби Альцгеймера, а підвищення рівня споживання — до зростання ризику розвитку обох захворювань.

«Наше дослідження показало, що помірне вживання алкоголю призводить до зниження ризику розвитку деменції та хвороби Альцгеймера, про що ніколи не повідомлялося в попередніх дослідженнях», — підкреслили науковці.

Точна переломна точка у вживанні алкоголю, яка може призвести до проблем з когнітивними функціями або підвищення ризику деменції, наразі невідома. Також дослідники не розуміють, чому легке споживання алкоголю може виявляти захисний ефект.

Однак вони зауважили, що це не означає, що люди, які не п’ють, повинні почати це робити, адже інші дослідження свідчать, що будь-яке споживання алкоголю є шкідливим для головного мозку.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті