Легалізація медичного канабісу: питання, яке потребує негайного вирішення

12 Липня 2023 2:41 Поділитися

Завідувач відділення пухлин органів черевної порожнини у Національному інституті раку Андрій Безносенко в соціальній мережі Facebook наголосив на необхідності прийняття законопроєкту № 7457 щодо легалізації лікарських засобів на основі канабісу.

Адже такі препарати допоможуть здолати наслідки хіміотерапії, лікувати посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) у військових, допомагати пацієнтам з хворобою Паркінсона та, найголовніше, забезпечити прийнятну якість життя у пацієнтів на його останньому етапі.

За словами А. Безносенка, всі лікарі-онкологи підтримують законодавчі зміни, які дозволять отримувати належне лікування.

«Ми, лікарі-онкологи, керівники/керівниці онкоцентрів та голови онкологічних асоціацій, написали і підписали відкритого листа до народних депутатів України із закликом проголосувати за законопроєкт про доступ до медичного канабісу», — зауважив А. Безносенко.

Також він додав, що якщо в народних депутатів виникає пересторога щодо контролю за вирощуванням рослин та призначеннями на основі них препаратів, то нехай вони проголосують за законопроєкт № 7457 та здійснюють контроль за розробкою та виконанням підзаконних актів.

«Але проголосуйте, бо пацієнти цього чекають. Тест на гуманізм», — наголосив лікар.

Нагадаємо, Президент України також закликав Парламент прийняти цей законопроєкт.

«Усі найкращі світові практики, рішення, якими б складними чи незвичними вони не були, мають бути застосовані в Україні, щоб українським громадянам не довелося терпіти біль, стрес та травми війни. Зокрема, ми маємо нарешті чесно легалізувати для усіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу. Відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво», — зауважив Глава держави.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький теж повідомив про проведення обговорень з народними депутатами щодо необхідності прийняття даного проєкту.

Крім того, військова спільнота виступила із закликом про необхідність врегулювання лікарських засобів на основі медичного канабісу. Це питання підтримують й пацієнтські організації.

Національна служба здоров’я України теж виступає за прийняття законопроєкту № 7457 і наголошує, що згідно з проєктом препарати з вмістом канабісу не потрапляють у вільний обіг. Йдеться про виключно медичне використання канабісу як лікарського засобу.

Практика застосування медичного канабісу схвалена у 56 країнах, серед яких Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Австрія, Польща, Чехія, Данія, Швеція, Швейцарія, Ізраїль, Великобританія, Словаччина, США та Канада.

Водночас Ольга Богомолець, професор, заслужений лікар України, народний депутат попереднього скликання Парламенту, розкритикувала прийняття законопроєкту № 7457. На її думку, питання легалізації ліків на основі канабісу можна врегулювати шляхом внесення змін до постанов Уряду, які регулюють питання обігу наркотичних засобів, а не прийняттям окремого законопроєкту.

На її переконання, законопроєкт не просто легалізує такі препарати, але дозволить вирощування й переробку канабісу в Україні у великих обсягах.

«Річ у тому, що велика кількість любителів великих грошей, які побудували свої статки на канабісі, далеко не завжди мають змогу вирощувати його у своїх країнах — закон не дозволяє. У нас є для цього відповідний клімат, достатньо територій, потужностей і ліберально налаштованого населення. Відтак Верховна Рада охоче лобіюватиме вирощування канабісу, а бізнес уже, певно, прораховує нові прибутки на мільярди доларів», — зазначає О. Богомолець.

Також вона висловила сумнів в ефективності полегшення симптомів ПТСР та онкологічного болю препаратами на основі канабісу. На її переконання, потрібно таких пацієнтів лікувати, а не полегшувати страждання від хвороб. Тому, на її думку, вищезгаданий законопроєкт не варто приймати.

З такою позицією не погоджується чинний народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина. Вона наголосила, що питання медичного канабісу неможливо врегулювати постановами Уряду і що відповідну постанову було прийнято ще у 2021 р., але її положення не працюють.

«Ніхто не буде реєструвати тут свої дорожезні ліки лише тому, що Уряд має постанову. А якщо і зареєструє — в пацієнтів просто не буде на них грошей. Саме тому нам треба закон! Але голосів у нас досі обмаль — через «розумників», які роблять велику шкоду для людей. Тому я вкотре закликаю всіх: працюйте з кожним депутатом, переконуйте», — зазначає народний депутат.

Зауважимо, законопроєкт № 7457 Парламент розглядатиме на найближчому засіданні, яке може відбутися цього чи наступного тижня.

За матеріалами www.facebook.com/beznosenko.andriy,
www.facebook.com/bogomolecolga,
www.facebook.com/olga.stefanishina

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті