Вносяться зміни до Правил виписування рецептів на ліки та медичні вироби

Наказом Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України від 17.10.2023 р. № 1806 вносяться зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства щодо призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом.

Наказ набуде чинності з дня його офіційного опублікування, окрім положень щодо нової інформації, яка має зазначатися в електронному та паперовому рецептах, що набудуть чинності 1 січня 2024 р.

Змінами уточнено, що можливість виписування паперових рецептів на період дії воєнного стану за умови відсутності технічної можливості виписати електронний рецепт (е-рецепт) на препарати та медичні вироби, які підлягають реімбурсації, поширюється лише на території, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих рф.

Як і раніше е-рецепт виписується на кожне найменування лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою (МНН), але із зазначенням форми випуску та дози.

При цьому, якщо лікарський засіб не має МНН, в е-рецепті зазначають склад діючих речовин такого препарату, форму випуску та дозу за умови, що кількість діючих речовин не перевищує 4.

Уточнюються й випадки, коли допускається виписування е-рецепта за торговельною назвою лікарського засобу. Так, це дозволятиметься, якщо:

  • лікарський засіб не має МНН та містить у своєму складі більше 4 діючих речовин;
  • препарат належить до лікарських засобів біологічного походження або подібних біологічних препаратів (біосимілярів).

Змінами дозволяється заповнювати паперові рецепти на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1) за допомогою друкарських пристроїв, а не лише від руки кульковою ручкою.

Змінами передбачено, що лікарі за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія», «Наркологія» можуть виписувати е-рецепт на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, для надання паліативної допомоги, але лише особам з розладами психіки та поведінки.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті