Що робити, якщо на губах розвинувся герпес?

24 Листопада 2023 9:41 Поділитися

Герпес — поширена інфекція порожнини рота, яку може спричиняти вірус простого герпесу 1-го типу. Після первинного інфікування вірус може залишатися до кінця життя. Коли вірус неактивний, він перебуває в стані спокою в групі нервових клітин. У деяких людей періодично можуть розвиватися спалахи інфекції, особливо в холодну пору року.

Оскільки герпес передається через прямий фізичний контакт, найкращим методом профілактики є уникнення фізичного контакту з особою з маніфестацією герпетичної інфекції.

Первинне інфікування, як правило, має найгірший перебіг. Може супроводжуватися вираженими, схожими на грип симптомами, зокрема збільшенням лімфатичних вузлів і головним болем. Однак у деяких людей симптоми майже не розвиваються. Під час первинної інфекції на губах і навколо них, а також у роті можуть виникати пухирі. Повторна інфекція, як правило, має набагато легший перебіг, і пухирі зазвичай з’являються на краях губ. На ділянці, де розвивається інфекція, з’являються почервоніння, набряк і свербіж.

Приблизно через 4–6 днів пухирі починають покриватися кіркою і загоюватися.

Як лікувати симптоми герпесу на губах?

План лікування може включати утримання інфікованої ділянки в чистоті та сухості, а також прийом противірусних пероральних препаратів, таких як ацикловір, фамцикловір, валацикловір; застосування противірусних місцевих мазей; місцевих анестетиків або протизапальних засобів для зменшення вираженості симптомів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті