Цьогоріч спостерігали зростання M&A за участю фармкомпаній. Чи продовжиться ця тенденція у 2024 р.?

28 Грудня 2023 12:51 Поділитися

Незважаючи на пильну увагу з боку регуляторних органів та нестабільну економічну ситуацію, процеси злиття та поглинання (mergers and acquisitions — M&A) у сфері фармації й біотехнологій набирають обертів. Із обережним оптимізмом експерти консалтингової компанії PricewaterhouseCoopers очікують продовження цієї тенденції у 2024 р.

Виробники лікарських засобів мають хороші шанси наступного року укладати вигідні угоди, вирішуючи виклики на шляху до подальшого зростання, які можуть виникнути, зокрема, через закінчення дії патентного захисту деяких препаратів. Цілком ймовірне повернення до великих угод.

Хоча загальна кількість укладених угод у період з середини листопада 2022 до середини листопада 2023 р. зменшилася, їх загальна вартість, навпаки, підвищилася.

Найбільшою угодою з 2019 р. стало придбання фармацевтичним гігантом Pfizer біотехнологічної компанії Seagen, яка спеціалізується на розробці інноваційних препаратів для лікування онкологічних захворювань. Процес поглинання завершився наприкінці 2023 р. Загальна вартість угоди оцінюється у 43 млрд дол. США.

У період пандемії коронавірусу укладання M&A-угод було ускладнено, особливо великих транзакцій. Тепер, коли компанії можуть вести бізнес у звичайному режимі, компанії, які раніше не виявляли активності, можуть відчувати потребу в укладанні угод. З наближенням терміну закінчення дії патентного захисту деяких препаратів фармвиробники проявляють зацікавленість у придбанні активів.

Ще одним фактором, що може сприяти підвищенню M&A-активності у 2024 р., є наявність коштів для інвестування у великих гравців з одного боку та брак коштів на операційну діяльність — у невеликих біотехнологічних стартапів. Це свідчить на користь того, що перевага знаходиться переважно на полі покупців. До такого висновку дійшли експерти консалтингової компанії EY. Але є нюанс. Враховуючи, що багато компаній мають інтерес на пізній стадії розробок і досліджень (research and development — R&D), це може сприяти підвищенню вартості угод, що вигідно для продавців.

Найбільший інтерес для інвесторів становлять терапевтичні сфери, які продукують інновації. Зокрема, велику увагу привертає таргетне лікування онкологічних та аутоімунних захворювань.

Експерти консалтингової компанії West Monroe вважають, що у 2024 р. компанії зосередяться на посиленні своїх основних напрямків, продаючи активи, які можуть бути менш економічно ефективними.

За матеріалами www.fiercepharma.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті