Моніторинг цін на ліки з програми реімбурсації: звітує Хмельниччина

28 Грудня 2023 1:55 Поділитися

Головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) в Хмельницькій обл. з метою попередження фактів порушень державної дисципліни цін продовжує моніторинг застосування державних регульованих цін на ліки, які беруть участь у програмі реімбурсації «Доступні ліки».

Відтак, за 2023 р. фахівцями сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами проаналізовано 49,6 тис. цін на препарати, які підлягають реімбурсації. Щомісяця опрацьовувалася інформація, отримана від 20 до 64 аптечних закладів області. Зокрема, аналізували граничні оптово-відпускні, закупівельні та фактичні роздрібні ціни, а також розміри застосованих торговельних (роздрібних) надбавок на ліки, які увійшли до програми «Доступні ліки».

У процесі проведеної роботи порушень законодавства щодо формування, встановлення та застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, не встановлено.

Держпродспоживслужба наголошує, що наразі діє державне регулювання цін на препарати, вартість яких підлягає реімбурсації, шляхом встановлення граничної постачальницько-збутової надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та граничної торговельної (роздрібної) надбавки в розмірі 15%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

До програми «Доступні ліки» входять лікарські засоби для амбулаторної терапії найпоширеніших захворювань, а також медичні вироби:

– для лікування серцево-судинних захворювань (зокрема для профілактики розвитку інсультів та інфарктів);

– для лікування цукрового діабету 2-го типу;

– для лікування нецукрового діабету;

– для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів;

– для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії;

– для лікування хвороби Паркінсона;

– для лікування осіб у посттрансплантаційний період;

– препарати інсуліну;

– для знеболення паліативних хворих;

– тест-смужки для визначення рівня глюкози в плазмі крові.

За матеріалами dpss.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті