Чи можна приймати таблетки з лактозою при її непереносимості?

19 Січня 2024 4:59 Поділитися

Питання про те, чи може мінімальна кількість допоміжної речовини лактози в таблетках бути проблемою для пацієнтів з непереносимістю лактози, пояснив професор, доктор Мартін Смолліч (Martin Smollich), керівник робочої групи Інституту медицини харчування (Institut für Ernährungsmedizin) у м. Любек, на семінарі з харчування при алергії та/або непереносимості «Pharmacon». Висновок: лактоза в таблетках зазвичай не є проблемою для людей з непереносимістю, але ефект плацебо може загрожувати прихильності до лікування.

Первинна непереносимість лактози виникає внаслідок недостатнього вироблення лактази в епітеліальних клітинах тонкої кишки. Оскільки лактоза не розщеплюється, бактерії зброджують її до CO2 і H2. Тому пацієнти страждають, серед іншого, від метеоризму та відчуття переповненості.

Для полегшення симптомів показана дієта зі зниженим вмістом лактози. Важливо, щоб пацієнтам було дозволено вживати лактозу. На відміну від інших подібних захворювань, таких як целіакія, подальших органічних пошкоджень, викликаних метаболічним розладом, немає. Звичайне дозволене споживання лактози за її непереносимості в анамнезі становить 10 г на добу. У таблетці кількість лактозного наповнювача на одну лікарську форму зазвичай становить менше 100 мг. Це відповідає вмісту лактози в безлактозному молоці. Отже, якщо пацієнт переносить склянку молока з низьким вмістом лактози, проблем із лактозою, що міститься в таблетці, не виникне.

Проте тут не слід недооцінювати ефект плацебо. Він може поставити під загрозу прихильність пацієнта до терапії. За словами професора М. Смолліча, аптеки повинні завжди індивідуально вирішувати, чи можна відпускати таблетки, що містять лактозу. З медичної точки зору, лактоза в якості допоміжної речовини зазвичай не є проблемою.

За матеріалами press24.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті