З квітня у Франції забороняють рекламу ібупрофену 400 мг для споживачів

27 Лютого 2024 1:01 Поділитися

Французьке національне агентство з безпеки лікарських засобів і товарів медичного призначення (Agence national de securité du médicament et des produits de santé — ANSM) повідомило 8 лютого, що реклама лікарських засобів, що містять ібупрофен у дозуванні 400 мг, буде заборонена з 2 квітня 2024 р. Таким чином, більше не буде реклами цих ліків у газетах, на телебаченні, на вебсайтах чи в будь-якому іншому засобі масової інформації.

Ця заборона є продовженням дій ANSM на користь належного застосування ліків, які доступні без рецепта.

Сучасні рекомендації щодо ефективного використання рекомендують розпочинати прийом ібупрофену із дози 200 мг. Незважаючи на слова застереження «Використовуйте найнижчу можливу дозу, ібупрофен 200 мг є доступним», реклама препарату, що містить 400 мг ібупрофену, навряд чи заохотить пацієнтів почати з найнижчої дози ібупрофену, тобто 200 мг, зазначено у повідомленні.

ANSM зауважує, що кількість повідомлень про серйозні побічні ефекти, пов’язані з ібупрофеном, зокрема кровотечі зі шлунково-кишкового тракту та пошкодження нирок, збільшилася паралельно з розповсюдженням реклами для широкої громадськості на користь ібупрофену 400 мг і продажу цих препаратів. Однак це не ставить під сумнів позитивний баланс користі та ризику відповідних ліків.

Раніше, у жовтні 2019 р., ANSM повідомило про рішення видалити із зони вільного доступу в аптеці парацетамол та деякі нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) — ібупрофен та ацетилсаліцилову кислоту, помістивши їх у доступну тільки для фармацевтів зону. Таким чином, ANSM посилює роль фармацевта як консультанта із застосування ліків, впровадивши цей захід з 15 січня 2020 р.

Також до інструкцій НПЗП додано зауваження про те, що їх прийом може маскувати симптоми бактеріальної інфекції та призвести до затримки діагностики та лікування.

ANSM нагадує, що слід:

  • застосовувати НПЗП у найнижчій ефективній дозі протягом найкоротшого періоду;
  • припинити лікування, як тільки симптоми зникнуть;
  • уникати прийому НПЗП у разі вітряної віспи;
  • не продовжувати лікування понад 3 дні у разі підвищення температури тіла;
  • не продовжувати лікування більше 5 днів у разі болю;
  • не приймати 2 НПЗП одночасно;
  • усі НПЗП протипоказані з початку 6-го місяця вагітності.

За матеріалами ansm.sante.fr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті