Споживання алкоголю в Україні — результати дослідження ВООЗ

30 Квітня 2024 10:46 Поділитися

За даними соціологічного опитування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) серед дорослого населення віком 18+ в Україні (проводилось з 24 листопада по 8 грудня 2023 р.), 77,4% респондентів вживали алкоголь протягом останніх 12 міс. Серед чоловіків цей показник трохи вищий, ніж серед жінок, — 80,1 та 75,2% відповідно.

Розрахунковий показник середньодобового споживання на один календарний день становить 8,5 г чистого спирту. У чоловіків цей показник оцінюється у 14,7 г, у жінок — 3,1 г. Розраховано на основі даних про об’єм випитого, тип алкоголю та структуру споживання за останні 12 міс.

У групах із вищим соціально-економічним статусом (за освітою і доходом) поширеність вживання алкоголю зазвичай вища, однак їй притаманні інші моделі поведінки порівняно з людьми з нижчим соціально-економічним статусом. Для останніх характерні вища частота та більший об’єм споживання алкоголю.

22,6% респондентів зазначили, що не вживали алкоголь протягом останніх 12 міс. З них 10,7% — ніколи, 11,9% — раніше вживали, але припинили.

Частка тих, хто зменшив вживання алкоголю з початку повномасштабної війни, значно перевищила частку тих, хто збільшив його вживання. 21,5% тих, хто коли-небудь вживав алкоголь, повідомили про зменшення його вживання, а 6,8% взагалі припинили вживати. 5,5% почали пити більше, а 2,9% повернулися до споживання алкоголю після періоду утримання.

15,0% активних споживачів алкоголю повідомили, що відчували його шкідливий вплив, зокрема на здоров’я (9,5%) або добробут (6,2%).

Як свідчать дані ВООЗ, жоден рівень споживання алкоголю не є безпечним для здоров’я.

Алкоголь є токсичною психоактивною речовиною, що може викликати залежність. Алкогольні напої та етанол в алкогольних напоях класифіковані Міжнародним агентством з дослідження раку (International Agency for Research on Cancer) як канцерогени групи 1 — це група найвищого ризику, до якої також входить споживання тютюну та тютюновий дим.

Етанол може зумовлювати розвиток онкологічних захворювань через біологічні механізми, оскільки сполука розпадається в організмі, а це означає, що будь-який алкогольний напій, незалежно від його ціни та якості, може становити ризик розвитку онкопатології. Половина всіх онкологічних захворювань, пов’язаних із вживанням алкоголю, у Європейському регіоні ВООЗ пов’язані із «легким» і «помірним» споживанням алкоголю — менше 1,5 л вина або менше 3,5 л пива на тиждень.

За даними Світового банку за 2019 р., країною з найбільш високим рівнем споживання алкоголю на душу населення є Румунія з 17,0 л чистого спирту на рік. В Україні цей показник становив 8,7 л. Середній показник у світі оцінюється у 5,4 л на душу населення на рік. В ЄС цей показник становить 11 л, Північній Америці — 9,6 л, в Азійсько-Тихоокеанському регіоні — 5,4 л.

За матеріалами www.who.int, data.worldbank.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті