Безпечне материнство. Прийнята концепція

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 161-р затверджена «Концепція безпечного материнства» (Концепція), яка визначає засади вирішення питань збереження здоров’я населення, зниження дитячої та материнської захворюваності й смертності, відповідального батьківства, забезпечення здоров’я майбутніх поколінь. Згідно з Концепцією безпечне материнство — це забезпечення здоров’я матері, в тому числі фізичних, психічних та соціальних факторів благополуччя вагітної до пологів, під час пологів та у післяпологовий період, і дитини для її гармонійного розвитку.

В преамбулі до Концепції зазначено, що за останнє десятиріччя в Україні спостерігається погіршення демографічної ситуації та зниження здорового дітонародження. Кількість народжених зменшилася з 691 000 у 1989 р. до 385 000 у 2000 р.

Кожна третя дитина має відхилення у фізичному та психічному розвитку. Близько 70% жінок народжують дітей з акушерськими ускладненнями. Здоров’я дітей безпосередньо пов’язане зі станом здоров’я жінок, який має стійку тенденцію до погіршення. Про це свідчить підвищення за останні 10 років захворюваності на анемію у вагітних майже в 5 разів, збільшення кількості захворювань сечостатевої системи — в 4, системи кровообігу — в 2 рази. Збільшується кількість безплідних шлюбів та новонароджених із природженою патологією.

Проблеми, пов’язані зі здоров’ям жінок, материнською смертністю та безплідністю, виникають значною мірою внаслідок великої кількості абортів, які лишаються одним із основних методів регулювання народжуваності в Україні.

Реалізація Концепції передбачає розроблення державної, галузевих і регіональних програм охорони материнства та дитинства, а також підготовку проектів нормативно-правових актів, які сприятимуть вирішенню питань охорони здоров’я жінок та дітей.

Прес-служба
«Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті