Без ПДВ: всі зареєстровані ЛЗ та частина ВМП

17 грудня 2003 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1949 «Про перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість»

Український фармацевтичний ринок отримав чергову можливість для власного розвитку та підвищення рівня медикаментозного забезпечення населення. Згідно з постановою звільняються від обкладання ПДВ операції з продажу лікарських засобів, що входять до Державного реєстру лікарських засобів. Постановою також затверджено перелік виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання ПДВ. Подію можна назвати визначальною. Коротко нагадаємо перипетії, що їй передували.

МОЗ уповноважений заявити:
«ПДВ на ліки не буде!»

10 вересня. У Верховній Раді за № 4000 зареєстровано проект закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік», який передбачав призупинення на 2004 р. пільги з обкладання ПДВ операцій з продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення (окрім переліку, який визначає Кабінет Міністрів).

27 листопада. Незважаючи на чітку позицію Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства і МОЗ щодо недопустимості введення ПДВ на лікарські засоби та численні звернення фармацевтичної громадськості, Закон «Про Державний бюджет України на 2004 рік» було прийнято у другому читанні в цілому, а згодом — підписано Президентом.

Стало зрозуміло, що доля переліку медикаментів та виробів медичного призначення, звільнених від оподаткування, — в руках Кабінету Міністрів.

10 грудня. Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр фінансів Микола Азаров на прес-конференції заявив, що підвищення цін на лікарські засоби держава не допустить.

12 грудня. Заступник міністра охорони здоров’я — голова Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення Михайло Пасічник у своєму інтерв’ю повідомив, що МОЗ підготувало для розгляду в Кабінеті Міністрів проект постанови, яка передбачає звільнення від ПДВ лікарських засобів та частини виробів медичного призначення, зареєстрованих в Україні (сайт Державної служби — www.drugmed.gov.ua, «Щотижневик АПТЕКА», № 48 (419) від 15 грудня 2003 р.).

15 грудня. З метою адекватно оцінити ситуацію, яка склалася на фармацевтичному ринку України, міністр охорони здоров’я особисто відвідав деякі аптечні заклади столиці комунальної та приватної форми власності. За словами Андрія Підаєва, щоб отримати об’єктивну інформацію стосовно реалій сьогодення, не достатньо аналізувати факти, викладені в ЗМІ або отримані під час робочих нарад, необхідно почути думку провізорів та покупців.

Зважаючи на важливе соціальне значення медикаментозного забезпечення населення, МОЗ та, зокрема, Державна служба доклали дієвих зусиль для об’єктивної оцінки ситуації на ринку, моніторингу та аналізу цін на медикаменти, що стало запорукою збереження доступності лікарських засобів та виробів медичного призначення для широких верств населення і закладів охорони здоров’я.

16 грудня. На нараді в МОЗ за участю виробників, дистриб’юторів, керівників аптечних мереж А. Підаєв повідомив, що проект постанови КМУ щодо пільги з оподаткування ПДВ на медикаменти підготовлено і 17 грудня на засіданні Кабінету Міністрів його буде розглянуто.

Починаючи з вересня 2003 р. — моменту виникнення проблеми, і фактично до останнього часу фармацевтична громадськість відстоювала позицію щодо недоцільності введення ПДВ за ставкою 20% на медикаменти та вироби медичного призначення у 2004 р., звертаючись до представників різних гілок влади. За цей час з листами до Президента України, Голови Верховної Ради, голів профільних парламентських комітетів, Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я, Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення неодноразово звертались Фармацевтична асоціація України, Українська організація роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, Європейська Бізнес Асоціація, Асоціація фармацевтичних дистриб’юторів «ФАРМУКРАЇНА», Ліга фармацевтичного маркетингу, Всеукраїнська аптечна асоціація та інші.

17 грудня. Вже у другій половині дня стало відомо, що постанову КМУ про звільнення від ПДВ прийнято. Таким чином, майже тримісячна напруга спала. Щодо переліку виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільнені від ПДВ, то до нього входять вироби, вкрай необхідні для належного функціонування закладів охорони здоров’я та профілактики і лікування населення. До цього переліку включено 114 позицій за кодами Української класифікації товарів зовнішньо-економічної діяльності (УКТ ЗЕД) (виключено 93 позиції), що дасть змогу щорічно поповнювати бюджет щонайменше на 400 млн грн.

Коментуючи прийняття постанови, міністр охорони здоров’я України ще раз підкреслив, що інший шлях розвитку подій в існуючих на сьогодні умовах неможливий, та зазначив: «Звільнення від ПДВ операцій з продажу лікарських засобів та частини виробів медичного призначення ще раз продемонструвало соціальну спрямованість дій Уряду. Якщо на різні шальки терезів покласти доступність лікування та фінансову політику, безумовно переважить перше».

В цей же день Президент України Леонід Кучма провів нараду щодо пільг на ліки та вироби медичного призначення. На ній обговорювалися питання забезпечення реалізації конституційного права громадян України на охорону здоров’я і медичну допомогу. Зокрема, розглядалися заходи щодо запобігання погіршенню забезпечення населення України лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

У нараді взяли участь вищі посадові особи держави: перший віце-прем’єр-міністр України — міністр фінансів України Микола Азаров, віце-прем’єр-міністр України Дмитро Табачник, міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Валерій Хорошковський, міністр охорони здоров’я України Андрій Підаєв, заступник міністра охорони здоров’я України — голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Михайло Пасічник, глава Адміністрації Президента України Віктор Медведчук, заступник глави Адміністрації Президента України — керівник Головного управління з питань економічної політики Павло Гайдуцький. Президент України підписав Указ «Про невідкладні заходи щодо забезпечення права громадян на охорону здоров’я і медичну допомогу» № 1455.

Згідно з Указом, перед Кабінетом Міністрів України постали завдання розроблення та затвердження методики формування переліку лікарських засобів і виробів медичного призначення, допущених до застосування в Україні, операції з продажу яких оподатковуються на пільгових засадах (при цьому слід передбачити можливість періодичного коригування переліку). Також слід розробити та затвердити заходи, спрямовані на розширення асортименту та збільшення обсягів виробництва лікарських засобів і виробів медичного призначення вітчизняними підприємствами.

Кабінет Міністрів має опрацювати питання щодо розширення переліку пріоритетних видів економічної діяльності у спеціальних (вільних) економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку з метою поширення спеціального режиму інвестиційної діяльності для фармацевтичного виробництва, оптової і роздрібної торгівлі фармацевтичними товарами, діяльності з охорони здоров’я людини.

З метою налагодження виробництва лікарських засобів і виробів медичного призначення, які нині не виробляються в Україні, Кабінет Міністрів повинен забезпечити проведення переговорів із провідними зарубіжними фірмами-виробниками.

З метою недопущення завищення цін, створення штучного дефіциту окремих лікарських засобів і виробів медичного призначення та вжиття заходів щодо зниження рівня торговельних надбавок на них Указом Президента зобов’язано відповідні міністерства та відомства з 1 січня по 1 березня 2004 р. проаналізувати економічну обгрунтованість цін і торговельних надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення, встановлених суб’єктами підприємницької діяльності.

МОЗ України має посилити координацію роботи з АМН України та НАН України у сфері створення формулярної системи та стандартів лікування.

ЩО ДАЛІ?

Норма щодо ПДВ на медикаменти закладена в законі. Постанова Кабінету Міністрів — це вимушений і розумний компроміс у ситуації, що склалась, проте вона (постанова) є підзаконним актом. Остаточно закріпити досягнутий компроміс на законодавчому рівні можуть тільки народні депутати, прийнявши відповідні зміни до чинного законодавства.

ЩОДО ВМП. ЯК ДІЯТИ НА ПРАКТИЦІ?

Перелік виробів медичного призначення складено за товарними групами УКТ ЗЕД. В  більшості діючих реєстраційних посвідчень виробів медичного призначення вказані коди УКТ ЗЕД. Саме цими кодами слід керуватись виробникові, дистриб’юторові та аптечному закладу при вирішенні питання щодо обкладання ПДВ конкретного виробу медичного призначення. Проте на ринку є певна кількість посвідчень, у яких код УКТ ЗЕД не вказаний. В разі потреби для отримання консультацій заявник (власник реєстраційного посвідчення) може звернутись до органу реєстрації виробів медичного призначення.

Системне вирішення цього питання полягає в оперативній підготовці переліку, укладеного не за торговельними найменуваннями згідно з Державним реєстром виробів медичного призначення.

Залишається відкритим питання щодо ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується в медичних цілях та у фармацевтичній промисловості (відповідно до закону «Про Державний бюджет на 2004 рік», ставка акцизного збору зросте з 2 до 16 грн. за 1 л). Як підкреслили керівники фармацевтичних підприємств на нараді 17 грудня, це питання потребує термінового вирішення, оскільки на сьогодні залишається невизначеним механізм компенсації коштів, витрачених на сплату акцизного збору за ставкою 16 грн. Саме наявність чіткого та прозорого механізму дозволить попередити несприятливий вплив на вітчизняне галенове виробництво, утримати ціни на «бабусині» ліки, забезпечити їх доступність на ринку.

Тема ПДВ не вичерпана. Відповіді на запитання, що надходять до редакції, — в наступних номерах «Щотижневика АПТЕКА».

Пишіть та телефонуйте:
01001, Київ-01, а/с B-«82»
Тел./факс: (044) 569-44-60
e-mail: [email protected]

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
з використанням інформації
прес-служби МОЗ
та сайту www.prezident.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті