МОЗ України намагається усунути з ринку вітчизняний препарат для лікування хворих на вірусні гепатити

15 Жовтня 2014 3:45 Поділитися

342523545511Звернення трудового колективу ТОВ «Валартін Фарма» до виконуючого обов’язки Міністра охорони здоров’я України Лазоришинця В.В. щодо незаконних дій окремих посадовців МОЗ України з усунення з ринку вітчизняного препарату для лікування хворих на вірусні гепатити

Виконуючому обовязки Міністра – першому заступнику Міністра  охорони здоров’я України

Лазоришинцю В.В.

 

Шановний Василю Васильовичу!

Трудовий колектив із 230 фармацевтичних працівників ТОВ «Валартін Фарма» –  вітчизняного розробника, виробника та дистриб’ютора лікарських засобів –  висловлює Вам свою повагу та звертається з приводу незаконних  дій з боку деяких посадовців очолюваного Вами міністерства. Зокрема, мова йде про замовні дії, розпочаті у липні 2014 р. вже відстороненим від виконання обов’язків міністром Олегом Мусієм та деякими його заступниками, що продовжують працювати і зараз, які спрямовані на дискредитацію, усунення від державних закупівель та взагалі вилучення з ринку вітчизняного медичного імунобіологічного препарату АЛЬФАПЕГ – першого українського  препарату для лікування хворих на вірусні гепатити та єдиного на сьогодні вітчизняного  аналогу високовартісних імпортних ліків (пегінтерферонів), які багато років монопольно поставлялися в Україну двома мультинаціональними фармацевтичними компаніями.

Важливо відзначити, що перший вітчизняний пегінтерферон АЛЬФАПЕГ був розроблений в Україні  провідними українськими вченими наукової школи  академіка НАН та чл.-кор. АМН України, професора Віталія Кордюма. Появі препарату передували роботи вітчизняних науковців, починаючи з 80-х років минулого століття. В результаті було навіть створено новий напрямок генно-інженерної біології – «фагозалежний суперсинтез», за допомогою якого було отримано вітчизняний рекомбінантний інтерферон альфа-2б, що став основою для створення у подальшому пегінтерферону АЛЬФАПЕГ.

АЛЬФАПЕГ пройшов необхідні клінічні дослідження та виробляється  в Україні  патентованою генно-інженерною  біотехнологією  повного циклу у відповідності до вимог Належної виробничої практики (GMP). На сьогодні АЛЬФАПЕГ залишається єдиним пегінтерфероном власного українського виробництва. Наукова розробка та технологія виробництва препарату захищена десятками світових патентів, у тому числі у США.

На цей час АЛЬФАПЕГ здобув позитивний досвід медичного застосування у лікуванні хворих із хронічним вірусним гепатитом С, що підтверджується відповідними рецензіями провідних інфекціоністів України та доповідями на наукових конференціях національного та регіонального рівня. Курс лікування препаратом отримали вже більше 500 хворих на хронічний вірусний гепатит С. За цей час у системі державного фармаконагляду не було зафіксовано жодного повідомлення про непередбачувану побічну дію препарату під час його застосування. Навіть МОЗ України  у своїй відповіді на наш запит від 14.07.2014 р. за №20-02/315/58/2522-14/19853 визнав, що «пегінтерферон альфа2b вітчизняного виробництва, досвід застосування якого у широкомасштабній клінічній практиці показав високі профілі його ефективності та безпеки».

Окрім того вітчизняний АЛЬФАПЕГ значно доступніший за ціною ніж імпортні пегінтерферони, чим суттєво збільшується  доступ хворих до ефективної терапії захворювання. Вітчизняний препарат вперше дозволив надати хворим та українським лікарям ефективну та на 40 – 50% більш доступну за ціною  альтернативу.

Фактично препарат АЛЬФАПЕГ як результат праці українських вчених та вітчизняних фармацевтичних працівників – це на сьогодні єдиний відчутний здобуток вітчизняної науки та промисловості у реалізації Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2013 р. № 637.

Незважаючи на очевидний зиск  для хворих та бюджету охорони здоров’я, наше підприємство та перший вітчизняний  пегінтерферон  АЛЬФАПЕГ, починаючи з липня поточного року і по цей день  зазнають  відвертого тиску  з боку  команди посадовців  О.Мусія та афілійованих «кишенькових»  громадських утворень,  які відверто  лобіюють інтереси зазначених чиновників та їх замовників – відомих тендерних ділків, які вже багато років та при будь-якій владі грабують бюджет охорони здоров’я та наживаються на тендерних корупційних оборудках. На жаль цей тиск, попри відсторонення О.Мусія від обов’язків, продовжується, але вже з боку заступників міністра Н. Лісневської та Ю. Савка.

Звертаємо Вашу увагу,  що кампанія із фактично знищення першого вітчизняного протигепатитного препарату АЛЬФАПЕГ була розгорнута  посадовцями МОЗ України у липні 2014 року – відразу після рішення нашого підприємства прийняти участь у тендері МОЗ із закупівлі ліків для хворих на хронічні вірусні гепатити та нашого звернення до Антимонопольного Комітету України (АМКУ) із скаргою щодо встановлення дискримінаційних вимог у документації тендерних торгів, яка, до речі,  була задоволена АМКУ 06.08.2014 р. (Рішення №917-р/пк-ск).

Одночасно ТОВ «Валартін Фарма» звернулося  до О.Мусія  із листом від 04.08.2014 р. (вх. МОЗ №58/3000283-14), де ми запропонували міністерству здійснити поставку препарату АЛЬФАПЕГ за процедурою державних закупівель за цінами 2013 р., тобто на 40 – 50%  дешевше ніж сьогодні пропонуються пегінтерферони закордонного виробництва.

І відразу  до колишнього міністра МОЗ України надійшли  «прохання громадськості»  від уже згаданих громадських утворень. Останні, до речі,  заявляють про себе здебільшого у так званий «тендерний сезон», а після розподілу коштів на державні закупівлі і проведення тендерів –  зникають «з ефіру» до наступного «тендерного сезону». У своїх зверненнях до О.Мусія, не маючи жодних законних підстав, вони вимагали  від МОЗ України перевірити реєстраційні матеріали на препарат АЛЬФАПЕГ на предмет правомірності його державної реєстрації у 2012 р., перевірити дані клінічних досліджень, провести експертизу безпеки та ефективності препарату, і навіть вимагали  призупинити його державну реєстрацію. Усі ці листи є сьогодні у Вашому розпорядженні, шановний Василю Васильовичу. Примітно, що представники «громадськості» просили включити їх до відповідних комісій із перевірок та  отримати доступ до матеріалів реєстраційного досьє препарату. При цьому в одному із своїх звернень  до О.Мусія  керівник громадської організації пояснив підстави для так званої «перевірки» препарату АЛЬФАПЕГ достатньо відверто: «у зв’язку з тим, що препарат АЛЬФАПЕГ планує прийняти участь у тендері МОЗ 2014 р…». Тобто мова йде про відкриту неприховану заангажованість та зв’язок подібних «звернень громадськості» з питаннями державних закупівель та розподілу державних коштів між певними компаніями-учасниками фармацевтичного ринку. Адже зазначені «громадські діячі»   відвідували  наше підприємство  напередодні засідання АМКУ і вимагали, щоб ми відкликали свою скаргу із АМКУ та не брали участь у тендері, який за їх словами повинен відбутися, «як і зазвичай  між двома відомими компаніями». Символічно, що  представник однієї з таких «громадських організацій»  представляв на розгляді Колегії АМКУ саме сторону МОЗ, маючи офіційну довіреність від МОЗ. Отже виглядає, що  представники «громадськості»  і одночасно представники МОЗ у тендерному спорі, в одній особі, звертаються до МОЗ, щоб фактично вилучити із ринкового обігу  належним чином зареєстрований препарат АЛЬФАПЕГ.

Наслідком розгляду паном Мусієм звернень «громадськості» стало видання ним низки протиправних  актів МОЗ України: Наказу МОЗ України від 20.08.2014 р. № 581 щодо перевірки законності дій  ДП «ДЕЦ МОЗ України» під час державної реєстрації препарату АЛЬФАПЕГ у 2012 р., та  пізніше (коли зазначена перевірка законності реєстрації препарату не дала пану Мусію та його замовникам очікуваних результатів) – Окремого доручення міністра МОЗ України від 04.09.2014 р. № 48 про проведення клінічного аудиту клінічних випробувань  препарату АЛЬФАПЕГ  (проводилися  у 2011 – 2012 рр. на кафедрі інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця відповідальним дослідником проф.,  д.м.н. Ольгою Голубовською). Причому відстороненим міністром, попри вимоги законодавства, до складу комісій із перевірок були незаконно включені ті ж самі представники «громадськості»,  які зверталися до міністра з вимогою фактично  зняти наш препарат з реєстрації, в наслідок чого відбулося  розголошення ними у ЗМІ конфіденційної інформації, що міститься у матеріалах реєстраційного  досьє на препарат АЛЬФАПЕГ, та завдало  економічної шкоди нашому підприємству.

З приводу видання відстороненим міністром  протиправних актів та їх наступного виконання посадовими особами МОЗ України та ДП «ДЕЦ МОЗ України»,  наше підприємство звернулося до Президента України, Кабінету міністрів України, Верховної Ради України та правоохоронних органів. Зокрема за заявою ТОВ «Валартін Фарма» ведеться  перевірка Генеральною прокуратурою України дій посадових осіб МОЗ України щодо порушення ними законодавства при виданні вище згаданих Наказу № 581 та окремого доручення №48. Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві  ведеться  кримінальне провадження щодо незаконних дій керівників ДП «ДЕЦ МОЗ України» при виконанні  протиправного окремого доручення відстороненого міністра О.Мусія за № 48. Одночасно за позовом нашого підприємства про скасування зазначених незаконних  актів МОЗ України триває розгляд у Київському  окружному адміністративному суді. Також наше підприємство порушило цивільні судові позови до низки «громадських діячів» про  захист ділової репутації та з вимогою  спростування недостовірної інформації, розповсюдженої ними у ЗМІ.  Але це не зупиняє окремих чиновників МОЗ, які явно продовжують виконувати замовлення конкретних суб’єктів ринку, зацікавлених у проведенні державних закупівель «під себе», а відповідно –  без участі вітчизняного препарату.

Можливо, розрахунок зазначених осіб та їх замовників, які  багато років «тримають» тендерні закупівлі МОЗ як джерело для наповнення власного гаманця, досить простий. Адже якщо за допомогою чиновників МОЗ України сьогодні усунути з ринку вітчизняний пегінтерферон АЛЬФАПЕГ, то можна провести заплановані державні закупівлі у вже наперед визначеного учасника торгів, що представляє імпортні препарати-аналоги, як і минулого року. При цьому із виділених 80 млн.грн. державного фінансування,  30 млн. грн.  піде на переплату за імпортні ліки. Ці 30 млн. грн. переплати і осядуть  в кишенях корупціонерів та тендерних ділків. А в результаті такої оборудки хворі, відповідно,  не доотримають препаратів на 30 млн. грн., що можна було б досягти, допустивши до торгів вітчизняний АЛЬФАПЕГ. Отже приблизно 1000 пацієнтів, хворих на вірусний гепатит С, просто не отримають безкоштовного лікування, на яке вони мали повне право розраховувати, якби не домовленості чиновників та конкретних тендерних посередників. Лишається запитати, яким це чином пов’язано із задекларованими заявами посадовців  та кишенькових громадських лобістів, що ледве не щодня лунають з усіх екранів,   про боротьбу с корупцією та збільшення доступу пацієнтів до терапії?

Вельмишановний Василю Васильовичу, трудовий колектив  ТОВ «Валартін Фарма» звертається до Вас із проханням покласти край безпідставним протиправними  діям «команди  О. Мусія», спрямованим на усунення з ринку  вітчизняного медичного імунобіологічного препарату АЛЬФАПЕГ. На жаль, але навіть зараз, незважаючи на відсторонення О.Мусія  від виконання обов’язків, як нам стало достеменно відомо, його заступники Наталя Лісневська та  Юрій Савко разом з  вже раніше згаданими «громадськими діячами»   (які за старою звичкою продовжують «мешкати» у   кабінетах зазначених посадовців)  здійснюють  адміністративний та психологічний тиск на співробітників міністерства, а також на керівництво та фахівців ДП «Державний експертний центр МОЗ України» з метою формування  «замовних» висновків за наслідками  усіляких перевірок, аудитів, розглядів та обговорень препарату АЛЬФАПЕГ, щоб сфабрикувати хоча б якісь підстави для скасування реєстрації препарату АЛЬФАПЕГ. Зокрема, вони  вимагають від підлеглих їм службовців  терміново та без усіляких підстав скликати засідання Комісії з питань державної реєстрації лікарських засобів при МОЗ України, щоб та винесла рішення з рекомендацією до Міністра МОЗ України   призупинити   державну реєстрацію препарату АЛЬФАПЕГ. Навіть ДП «ДЕЦ МОЗ України», незважаючи на шалений тиск з боку заступника міністра Н. Лісневської, яка видала 24.09.2014 р. Окреме доручення № 45, метою якого було буквально «вибити» у ДЕЦ хоча би якісь підстави для призупинення реєстрації препарату АЛЬФАПЕГ, відмовився  приймати незаконні та вмотивовані висновки, про що зазначено у Рішенні засідання Науково-експертної ради ДЕЦ МОЗ України від 25.09.2014 р. (протокол №08).   Але нам відомо, що тиск на керівників ДП «ДЕЦ МОЗ України» не зменшується і від них знову вимагають  формувати  сфальшований висновок, який дозволить знищити вітчизняний препарат.  Так, на завтра, 16.10.2014 р. у ДЕЦ під тиском Н.Лісневської призначено  скликання так званої Тимчасової комісії із 19 осіб, яка повинна за вказівкою тієї ж Н.Лісневської  «створити» потрібний документ, що дозволить, нарешті, позбавитися вітчизняного препарату, а разом з ним –  і усіх проблем, що дошкуляють чиновникам.

Чи усвідомлюють вище зазначені особи,  що такими діями вони  нищать  єдину доступну альтернативу для хворих, для порожнього бюджету країни у скрутний воєнний час, перекреслюють три  десятиліття наукової праці українських вчених, руйнують  робочі місця українського фармацевтичного виробника, виводять   державні кошти та кошти пацієнтів за кордон компаніям-імпортерам, залишають державний бюджет без відповідних податків? На жаль, перелік очевидних наслідків таких дій далеко  не повний.

З огляду на вище зазначене, просимо Вас, вельмишановний Василю Васильовичу, покласти край цьому чиновницькому свавіллю, яке чиниться окремими посадовцями міністерства стосовно   вітчизняного препарату для лікування хворих на вірусні гепатити, та зобов’язати Ваших підлеглих поважати закони України, як того вимагає від них присяга державного службовця.

Ми, вітчизняні  фармацевтичні працівники, маємо право у своїй рідній країні вільно працювати, робити добрі справи, служити суспільству та державі своєю працею. Впевнені, що ніякі чиновники не мають права заважати нам це робити!

Зі свого боку запевняємо Вас у готовності нашого підприємства  до ефективної співпраці на відкритій та прозорій основі із МОЗ України у реалізації   Державної цільової соціальної  програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів шляхом  забезпечення державних потреб у якісних, безпечних, ефективних та економічно доступних вітчизняних лікарських засобах.

Слава Україні!

З щирою повагою,

За дорученням трудового колективу ТОВ «Валартін Фарма»

Голова Ради трудового колективу Тищенко А.М.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Провізор 16.10.2014 12:55
Зрозуміло, що забезпечення робочими місцями вітчизняного виробника - це дуже добре. Головне - добре залякати громаду щодо страшної хвороби - вірусного гепатиту. Що там якась онкологія, гнмофілія, цукровий діабет? Головне - отримати немаленькі кошти за Альфапег!
Олена Приходько 16.10.2014 1:14
Шановний Провізор, головне, щоб державні кошти не витрачалися марно. Якщо Альфапег для державних закупівлель має нижчу ціну, ніж препарати інших учасників тогів, то чому б саме його не придбати?
Кирилл 16.10.2014 2:49
Безвідносно даного матеріалу - нехай вирішують компетентні органи, якщо є потреба і предмет розгляду, а він, вочевидь, є - але питання до редакції "Аптеки", зауважу, повторне: чи було опубліковане на вашому сайті спростування від ДЕЦ стосовно аудиту клінічних досліджень препарату Альфапег? Чи полеміка варта уваги лише з одного боку?
Елена Приходько 16.10.2014 3:05
Кирилл, суд первой инстанции вынес решение о неправомерности аудита. И что опровергает ДЕЦ? В его сообщении, указано следующее: "Жодних висновків про проведення клінічного аудиту клінічного випробування препарату «АльфаПЕГ (пегінтерферон альфа – 2b)» Центром не складалось". В чем же суть нашей "полемики" - донести информацию о том, что члены комиссии подписали висновки?
Микола 15.12.2014 9:42
Вже достатньо того ,що витрутились і створили цю проблему грантоідські організаціі ,,Шерембеів від медицини,,Вони знищують украінських виробників,Украінську медицину.Рано чи пізно вони відповідатимуть перед суспільством за своі злочини.Бажаю фармпідприємству перемоги над Шерембеями від медицини

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті