РНБО: зроблено черговий крок до наведення ладу на фармацевтичному ринку

07 Липня 2012 2:13 Поділитися

На думку Андрія Клюєва, секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), ухвалення парламентом чергового пакета законопроектів щодо фармацевтичної галузі дозволить продовжити наведення ладу на ринку лікарських засобів, у тому числі, через впровадження у нашій країні європейських норм.

За його словами, один із законів, ухвалених парламентом 4 липня,— «Про внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності» (відповідний законопроект зареєстровано за № 10560) — забороняє медичним працівникам та фармацевтам рекламувати лікарські засоби й використовувати медичні бланки, на яких міститься реклама торгових марок. Крім цього, він зобов’язує надавати повну інформацію про наявність у продажу аналогів будь-яких ліків, у тому числі тих, які мають нижчі ціни.

На думку секретаря РНБО, цей законопроект націлено на захист прав та інтересів громадян, адже ринок лікарських засобів в Україні особливо схильний до цінових зловживань і спекуляцій. «На жаль, деякі лікарі, по суті, стали грати роль комівояжерів фармацевтичних компаній. Це той випадок, коли втручання держави абсолютно виправдане і необхідне. Люди мають право купувати аналогічні за якістю, але більш дешеві препарати. Я сподіваюся, що цей закон, поряд з іншими заходами, дозволить нашим громадянам заощадити значні кошти, сприятиме дотриманню українськими лікарями клятви Гіппократа, а в результаті — позначиться на загальних показниках здоров’я нашого народу», — зазначив він.

А. Клюєв також заявив, що в результаті поширення практики використання офшорних посередників між безпосередніми виробниками ліків та українськими дистриб’юторами необґрунтовано зростає митна вартість препаратів.

Так, за даними Державної митної служби України, за «допомогою» офшорних посередників в 2011 р. до нашої країни було ввезено 86,9 т російських препаратів (9% загального обсягу). Порівняльний аналіз показує, що вартість більшості з проаналізованих ліків російського виробництва в аптеках Києва перевищує ціни їх аналогів в Москві в 1,5–3 рази. За його словами, змінити ситуацію допоможе закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та стосовно визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт» (реєстраційний № 10562). Секретар РНБО наголосив, що цим законом ряд норм українського законодавства гармонізується з нормами ЄС. Він пояснив, що європейське законодавство вимагає від імпортера лікарських засобів, які ввозяться на територію держав ЄС, наявності уповноваженого представника, котрий ніс би відповідальність, в тому числі і кримінальну, за якість, безпеку та ефективність імпортованих ліків. «При цьому імпортер повинен забезпечити наявність кваліфікованого персоналу, відповідної матеріально-технічної бази та умов для контролю за якістю ввезених ліків. Саме ці європейські норми тепер прийнято й в Україні», — повідомив А. Клюєв.

За матеріалами www.rnbo.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті