Торговельні надбавки на низьковартісні ліки зацікавили народного депутата

13 Серпня 2013 5:04 Поділитися

На сайті партії «Батьківщина» повідомляється, що народний депутат Павло Петренко надіслав до Антимонопольного комітету України (АМКУ), Міністерства внутрішніх справ та Генеральної Прокуратури України депутатське звернення з вимогою перевірити факти «необґрунтованого завищення цін на медпрепарати та притягнути всіх винних до відповідальності».

Депутатське звернення базується на даних, отриманих П. Петренком від Державної інспекції України з контролю за цінами (далі — Держцінінспекція). З цього приводу у повідомленні зазначено наступне: «Торговельні надбавки на медпрепарати, оптова ціна яких нижча за 12 гривень і які користуються найбільшим попитом у соціально незахищених верств населення, сягають 57%. Зокрема, за повідомленням Держцін­інспекції, надбавки до 57% були встановлені на такі препарати, які не підлягають державному регулюванню: аскорбінова кислота, парацетамол, оксолінова мазь, ацетилсаліцилова кислота, ципрофлоксацин, доксициклін та фармазолін. Подібні прецеденти було зафіксовано у Волинській, Кіровоградській, Тернопільській, Харківській, Львівській, Полтавській, Чернівецькій, Херсонській областях та у Києві. При цьому ціни на ліки проти застуди та грипу зростають сезонно та фактично без будь-яких об’єктивних причин».

З приводу депутатського звернення зазначимо: відповідно до постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 грн. за 1 упаковку, не підлягають державному регулюванню, крім тих, що придбаваються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Стосовно торговельної надбавки варто зазначити, що, за висновками експертів фармацевтичного ринку, середньозважена аптечна націнка досить помітно знизилася за 2012 р. — з 25 до 22% (з 31% у 2009 р. до 22% в I кв. 2013 р.), відповідно, знижується маржинальність аптек. Так, рентабельність аптечних підприємств (за показником EBITDA) за підсумками 2012 р. становить близько 1%. Крім того, протягом поточного року аптечні підприємства за власний рахунок здійснювали модернізацію реєстраторів розрахункових операцій, виконуючи вимоги законодавства щодо еволюції звітності

Ситуацію у сегменті ліків проти застуди ми аналізували в одній з попередніх публікацій і звертали увагу на те, що, зважаючи на їх невисоку ціну, подорожчання, яке відбулося, не є критичним для споживача, і обсяг фізичного споживання таких ліків продовжує збільшуватися. Драйвером росту даного сегмента ринку виступає вітчизняна продукція. Не слід забувати й про те, що протягом останніх років фармацевтичні виробники приводили умови виробництва у відповідність із вимогами належної виробничої практики, а це вимагає значних затрат.

Крім того, нагадаємо, що протягом останніх років триває комплексне дослідження АМКУ фармацевтичного ринку. Зокрема, воно стосується обігу препаратів для лікування серцево-судинних, онкологічних захворювань, туберкульозу, захворювань ендокринної системи, тобто соціально значущих захворювань. Дослідження стосується і роздрібної, і оптової ланок фармацевтичного ринку.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Артур 13.08.2013 6:09
Это где же конкретно Гослекслужба нашла "подібні прецеденти"? Мы. например, и на эти препараты( до 12%) ставим не более 25%, чтобы не испытывать судьбу и проверяющих. А , вообще тут два противоречащих друг другу постановления-понимай как хочешь... Странно, что Гослекслужба не написала, что в аптеках наценки 400-1000%, как они любят! Лучше бы депутат "Батькивщины" занялся нашим межигорцем...
vаcja 13.08.2013 7:20
Интересно,что курит этот депутат? Перечислены все препараты-которые регулируются.Опять бютовцы продолжают правое дело своей лидерки-уничтожение аптек.Только аптеки на базе укрпочты спасут мир
Артур 13.08.2013 7:32
*до 12 грн.,извините.
Елена Приходько 14.08.2013 11:31
Артур, Гослекслужба не упоминается в этом сообщении. Данные предоставила Госценинспекция.
Артур 14.08.2013 12:08
Елена,Вы правы-наверное повылазило. Прошу прощения-уже постоянно жду от Гослекслужбы каких-то западлянок.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті