Законопроект «Про внесення зміни до статті 17 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо господарської діяльності закладів охорони здоров’я»

03 Липня 2014 4:45 Поділитися

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ПОДАНнЯ

Відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи вношу на розгляд Верховної Ради України проект Закону України Про внесення змін до статті 17 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо господарської діяльності закладів охорони здоров’я.

Представляти законопроект під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради Украї­ни буду особисто.

Народний депутат України
І.Д. Спіріна

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України «Про внесення зміни до статті 17 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо господарської діяльності закладів охорони здоров’я»

1. Обґрунтування необхідності прийняття Закону

Держава, згідно з Конституцією України та відповідно до «Основи законодавства України про охорону здоров’я» гарантує всім громадянам реалізацію їх прав у сфері охорони здоров’я. Кожен громадянин має право на безоплатне отримання у державних та комунальних закладах охорони здоров’я медичної допомоги. Тобто фінансування державних та комунальних закладів охорони здоров’я здійснює­ться за рахунок державного та місцевих бюджетів та не вбачає отримання прибутку. Фінансування господарської діяльності з бюджету, з метою отримання прибутку, містить значні корупційні ризики.

Для надання якісної та доступної медичної допомоги заклади охорони здоров’я повинні здійснювати виключно медичну практику, а Уряд повинен скеровувати економічну діяльність держави, щоб забезпечити відповідне фінансування медичної галузі.

2.Мета і завдання прийняття нормативного акта

Законопроект розроблено з метою вдосконалення чинної правової бази у сфері державного регулювання обмежень, встановлених для державних і комунальних закладів охорони здоров’я під час провадження ними господарської діяльності.

3.Загальна характеристика та основні положення проекту

Законопроектом пропонується внести відповідну зміну до статті 17 Основ законодавства України про охорону здоров’я з метою законодавчого закріплення обмежень, встановлених для державних і комунальних закладів охорони здоров’я під час провадження ними господарської діяльності шляхом заборони державним і комунальним закладам охорони здоров’я іншої, ніж медична практика, господарської діяльності.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Основними нормативно-правовими актами, що регулюють зазначене питання, є Конституція України, Основи законодавства України про охорону здоров’я.

Реалізація норм законопроекту не потребуватиме розробки нових підзаконних нормативно-правових актів.

Реалізація положень поданого законопроекту після його прийняття не потребуватиме внесення змін до інших законів України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Внесення змін до Закону не потребуватиме виділення додаткових витрат з Державного бюджету України.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття Закону

Прийняття цього закону існуючу мережу державних і комунальних закладів охорони здоров’я від їх нецільового використання та сприятиме:

збільшенню якості медичної допомоги населенню;

поліпшенню якості життя та зменшенню ступеня інвалідизації громадян.

Народний депутат України
І.Д. Спіріна

Проект
від 02.07.2014 р. реєстраційний № 4218а

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до статті 17 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо господарської діяльності закладів охорони здоров’я

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести зміни до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (Відомості Верховної Ради України, 1993, № 4, ст.19 із наступними змінами):

1. Доповнити статтю 17 частиною третьою наступного змісту:

«Державні і комунальні заклади охорони здоров’я не мають права провадити іншу, ніж медична практика, господарську діяльність».

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з наступного дня після опублікування.

2. Кабінету Міністрів України в двомісячний термін з дня опублікування цього Закону:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Голова Верховної Ради України

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ
до проекту Закону України
Про внесення змін до статті 17 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо господарської діяльності закладів охорони здоров’я

Діюча редакція Запропоновані зміни
Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»
Стаття 17. Господарська діяльність у сфері охорони здоров’я
Провадження господарської діяльності в сфері охорони здоров’я, яка відповідно до закону підлягає ліцензуванню, дозволяється лише за наявності ліцензії.
Держава підтримує господарську діяльність у сфері охорони здоров’я.
Стаття 17. Господарська діяльність у сфері охорони здоров’я
Провадження господарської діяльності в сфері охорони здоров’я, яка відповідно до закону підлягає ліцензуванню, дозволяється лише за наявності ліцензії.
Держава підтримує господарську діяльність у сфері охорони здоров’я.
Державні і комунальні заклади охорони здоров’я не мають права провадити іншу, ніж медична практика, господарську діяльність.
Народний депутат України
І.Д. Спіріна

ВИСНОВОК

щодо відповідності проекту нормативно-правового акта вимогам антикорупційного законодавства

від 10.07.2014 р.

Назва проекту акта: проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо господарської діяльності закладів охорони здоров’я

Реєстр. № 4218а від 02.07.2014р.

Суб’єкт права законодавчої ініціативи: Народний депутат України Спіріна І.Д.

Головний комітет з підготовки і попереднього розгляду – Комітет з питань охорони здоров’я

У проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства (рішення Комітету від 10 липня 2014 року, протокол № 44).

Голова Комітету В. Чумак
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті