МОЗ планує встановити гарантований пакет медичних послуг та ліків, який надаватиметься за рахунок страхування

14 Березня 2017 4:54 Поділитися

108112МОЗ України винесено на громадське обговорення законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який розроблено з метою реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я, затвердженої розпорядженням КМУ від 30 листопада 2016 р. № 1013-р.

Законопроект визначає гарантії держави щодо фінансування надання застрахованим особам необхідних медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування.

На законодавчому рівні пропонується визначити такі поняття, як «державне солідарне медичне страхування», «Національна служба здоров’я України», «постачальники медичних послуг», «реімбурсація» та ін.

Законопроект складається з 4 розділів та 15 статей, які визначають:

  • мінімальний обсяг медичних послуг та лікарських засобів, повну або часткову оплату надання яких застрахованим особам держава гарантує за рахунок кош­тів державного солідарного медичного страхування;
  • суб’єктів та об’єкти державного солідарного медичного страхування;
  • права та обов’язки застрахованих осіб;
  • повноваження Національної служби здоров’я України, яка у тому числі виконуватиме функції єдиного націо­нального замовника медичних послуг та лікарських засобів у межах державного гарантованого пакету, а також функції страховика;
  • основні засади оплати медичних послуг та лікарських засобів тощо.

Мінімальний обсяг медичних послуг та лікарських засобів, вартість яких покриватиметься страхуванням, та ступінь покриття закріплюються на рівні закону в державному гарантованому пакеті. У межах державного гарантованого пакету держава гарантуватиме повну оплату за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування необхідних медичних послуг та лікарських засобів на екстреному, паліативному та первинному рівні, а також частково на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціа­лізованому) рівні, наданих постачальниками медичних послуг.

Застраховані особи зможуть отримати медичні послуги та лікарські засоби повністю або частково за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування в закладах охорони здоров’я будь-якої форми власності та у фізичних осіб — підприємців, що мають ліцензію на медичну практику, з якими Національна служба здоров’я України уклала договори про медичне обслуговування населення.

Також запроваджується реімбурсація вартості рецептурних лікарських засобів відповідно до призначень лікуючого лікаря, що включені до деталізованого опису, в порядку, затвердженому Урядом.

Страхування запроваджується поступово, на первинному рівні — вже з другої половини 2017 р., на інших рівнях — до 2020 р.

Уряду доручено затвердити Положення про Національну службу здоров’я України, а також забезпечити призначення її голови.

Законопроектом також передбачено внесення змін до ряду інших законів. Зокрема, на рівні Основ законодавства України про охорону здоров’я пропонується визначити поняття «медична послуга». До переліку органів охорони здоров’я, що забезпечують реа­лізацію державної політики у сфері охорони здоров’я, пропонується додати Національну службу здоров’я України.

Дію Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Закону України «Про страхування» пропонується не поширювати на відносини у сфері державного солідарного медичного страхування.

Дію Закону України «Про державну службу» пропонується не поширювати на голову Національної служби здоров’я України та його заступників.

Зазначимо, що МОЗ України також винес­ло на громадське обговорення проект змін до ст. 3, 8 та 351 Основ законодавства України про охорону здоров’я. Крім того, на громадське обговорення винесений проект Закону України, яким пропонується внести зміни до положень Бюджетного кодексу України, що визначають розмежування видатків між бюджетами, з метою приведення його у відповідність з новою моделлю фінансування первинної медичної допомоги та системи громадського здоров’я.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті