Залізо: що треба знати про добавки

01 Липня 2019 12:29 Поділитися

Залізо нашому організму потрібне для перенесення кисню еритроцитами, роботи м’язів, імунної системи, синтезу ДНК та функціонування низки ферментів. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України розповідає, у яких продуктах міститься залізо і що робити для профілактики залізодефіцитної анемії.

ЧОМУ ЗАЛІЗО В РАЦІОНІ – ЦЕ ВАЖЛИВО

Брак заліза в раціоні чи наша нездатність його засвоювати і накопичувати в тілі викликають залізодефіцитну анемію — нестачу гемоглобіну і, як наслідок, погане постачання кисню до тканин. Ми відчуваємо слабкість, кволість, нездатність швидко бігати, концентруватися, і при цьому виглядаємо блідими, часто з темними колами під очима.

Анемію діагностують та лікують згідно з протоколами, а в низці випадків добавки заліза призначають для запобігання браку заліза, наприклад, під час вагітності, маленьким дітям чи веганам. Але пити добавки заліза просто так не варто.

Ми запасаємо залізо в печінці й використовуємо в разі нестачі власні запаси. Це ще одне пояснення, чому на веганському раціоні перші рік–два комфортно і здається, що всього вистачає. Потім слід ретельно контролювати аналізи і за потреби пити добавки.

Поглинання та запасання заліза в організмі регулює гормон гепцидин, а утворення нових еритроцитів — гормон еритропоетин. Якщо нам бракує кисню, ми високо в горах, пережили крововтрату, виношуємо дитину чи тренуємося — починається еритропоез та вихід заліза із депо.

Коли в нас достатні запаси заліза, ми гірше поглинаємо його із їжі. Залізо досить ефективно проходить повторну утилізацію в нашому тілі, тож основною причиною його втрати чи нестачі є крововтрати або активний ріст.

ДЕ ШУКАТИ ЗАЛІЗО

Залізо є в продуктах і рослинного, і тваринного походження, але в різній формі.

Залізо у тваринних продуктах — червоному м’ясі, печінці, кров’янці — у 55–60% випадків знаходиться в гемовій формі. У цьому разі іон заліза зв’язаний із великою органічною молекулою, що утримує його. У кишечнику воно поглинається значно ефективніше, ніж негемове залізо, що міститься в рослинних продуктах. З м’яса, якщо все гаразд із травленням, засвоюється 20% заліза.

Негемове залізо є в добавках та рослинній їжі. Найбільше заліза міститься в горіхах, бобових, гречці, чорносливі та куразі, зелені, зокрема, кропиві та листовій капусті (кейл).

Негемове залізо досить погано засвоюється — у лужному середовищі тонкого кишечнику залізо утворює нерозчинний осад з гідроксидом заліза і стає недоступним.

Наприклад, у шпинаті залізо утворює оксалати — солі щавлевої кислоти, які практично нерозчинні, а отже недоступні для засвоєння. Зі 100 г тушкованого шпинату вдасться засвоїти 1,7% заліза, яке там міститься. Пророщування бобових та гречки й тушкування замість споживання в сирому вигляді покращують біодоступність заліза з рослинної їжі.

Розрахувати, скільки ж з’їсти печінкового чи сочевично-горіхового паштету з гречкою, аби отримати добову порцію заліза, досить важко.

Низка сполук впливає на поглинання заліза. Так, таніни чаю та кави, молочна продукція, клітковина, яйця та шоколад погіршують засвоєння заліза. Кальцій у добавках чи в їжі погіршує поглинання заліза.

Вітамін С та кисле середовище покращують поглинання заліза. Їжа тваринного походження та морепродукти покращують засвоєння негемового заліза із рослинних продуктів. Тож, загалом, людина з всеїдним раціоном засвоює 14–18% заліза з їжі, а із вегетаріанським — 5–12%.

СКІЛЬКИ ЗАЛІЗА ПОТРІБНО НАМ ЩОДНЯ

Добова потреба в залізі залежить від віку, маси тіла та фізіологічного стану:

  • дітям до року потрібно близько 11 мг заліза на добу;
  • старшим дітям — 7–10 мг;
  • підліткам і дорослим — 14–18 мг;
  • особам, старшим за 50 років, — 8 мг;
  • під час вагітності потреба в залізі становить 27 мг на добу;
  • у грудному молоці є залізо, але його кількість недостатня для дітей, старших за 4–6 міс.

ЯК ЗАПОБІГТИ НЕСТАЧІ ЗАЛІЗА: ПРОФІЛАКТИКА

ВООЗ рекомендує дітям профілактично приймати добавки, лише якщо в їхній країні поширена малярія або анемія в понад 40% дітей і немовлят. Їм призначають добавки заліза упродовж 3 міс щороку.

Коли рівень гемоглобіну нормалізується, дорослим слід продовжити прийом добавок ще на 3 міс для відновлення запасів.

Профілактичний прийом добавок заліза потрібен передусім, щоб у матері не розвинулася анемія.

ВООЗ також рекомендує доповнювати прийом заліза при анемії добавками вітаміну чи провітаміну А, вітамінів С, В12 та В9. При цьому доза вітамінів вища за звичайну добову потребу.

Як можна запобігти браку заліза:

  • дітям слід раз на рік робити аналіз крові. У разі потреби пити курс добавок заліза;
  • сонливість, задишка, сині губи, млявість — це сигнали того, що слід здати аналіз крові;
  • жінкам слід бути уважними до менструального циклу та крововтрат;
  • полюбіть готувати їжу і дізнаватися про неї;
  • якщо у вас є друзі чи родичі вегани, не треба їх переконувати їсти м’ясо. Краще переконайтеся, що вони раз на рік здають аналіз крові та приймають добавки заліза, вітаміну D та вітаміну В12;
  • якщо у вас знижена секреція шлунка або є захворювання шлунково-кишкового тракту, пильнуйте рівень гемоглобіну;
  • завжди консультуйтеся з лікарем перед прийомом добавок. Саме лікар може врахувати взаємодію з іншими ліками, призначити правильне дозування і за потреби — додаткові обстеження.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті