Закон щодо зменшення тиску на бізнес набрав чинності

25 Вересня 2019 10:44 Поділитися

Сьогодні, 25 вересня 2019 р., набуває чинності нещодавно прийнятий Закон України від 18.09.2019 р. № 101-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес», яким з Кримінального кодексу України вилучено ст. 205 (Фіктивне підприємництво) та збільшено поріг настання кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків і зборів за ст. 212. Президент визначив його як невідкладний. Авторами закону є група народних депутатів із фракції «Слуга народу».

Так, фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб’єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності відтепер декриміналізовано, при цьому декриміналізація поширюється на осіб, які притягувалися до відповідальності за даною статтею до набрання законом чинності. Провадження за даною статтею кодексу, відповідно, також мають припинитися.

Вказана стаття передбачала відповідальність за фіктивне підприємництво у вигляді штрафу від 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян до 2000. Ініціатори законопроекту в пояснювальній записці зазначили, що наявність кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво є одним зі способів тиску на бізнес, оскільки контролюючі органи використовують вироки та матеріали досудового слідства як доказову базу під час притягнення суб’єкта господарювання до фінансової відповідальності за порушення податкового законодавства.

Крім того, для цілей ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)) суттєво піднято нижню планку для притягнення до кримінальної відповідальності. Наприклад, під значним розміром кош­тів згідно з частиною 1 статті розуміли суму податків, зборів і інших обов’язкових платежів, які в 1000 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, проте згідно з новим законом відтепер це сума, яка в 3000 і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Аналогічне збільшення порогу відбулося для коштів у великому та особливо великому розмірі, визначених приміткою до даної статті. Зазначається, що ст. 212 часто використовувалася податківцями для проведення обшуків, тож підняття порогу для притягнення до кримінальної відповідальності розглядається як захід для зниження тиску на підприємців.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*