Як модифікований поліовірус може допомогти в боротьбі з раком мозку?

05 Лютого 2020 3:36 Поділитися

Дослідження на клітинних культурах і тваринних моделях показують, що вчені можуть використовувати модифікований поліовірус для посилення імунної відповіді проти ракових клітин мозку.

Вчені знають, що поліовірус є патогеном, який викликає поліомієліт — захворювання, яке вражає центральну нервову систему і яке потенційно може привести до інвалідності та смерті.

Однак дослідники все частіше роблять відкриття в напрямку модифікації існуючих вірусів. Мета вчених — зробити віруси безпечними і, що найбільш важливо, використовувати їх потенціал у боротьбі з іншими захворюваннями.

Нещодавно група дослідників з Інституту раку Дюка (Duke Cancer Institute), США, виявила, що вони можуть використовувати поліовірус для лікування певної форми раку мозку.

У своєму дослідженні, опублікованому у виданні «Nature Communications», вчені пояснюють, що вони генетично модифікували вірус, створивши стабільну, безпечну версію, яка називається «химерою».

Ця модифікована версія, за їхніми словами, може підвищити імунну відповідь проти дифузійної гліоми середньої лінії — типу надзвичайно агресивної пухлини головного мозку, яку частіше виявляють у дітей, ніж у дорослих.

На сьогодні вчені вже провели доклінічні дослідження in vitro на ракових клітинах, які вони зібрали у людей, а також in vivo на моделях мишей.

Детальніше про дослідження

Для свого дослідження вчені модифікували химеру поліориновіруса з метою «змусити» її експресувати мутантний пухлинний антиген, який зазвичай присутній у дифузний гліомі середньої лінії.

Антигени являють собою структури, які стимулюють реакцію імунної системи, і в даному випадку мутований антиген стимулює активність дендритних клітин. У свою чергу, дендритні клітини стимулюють дію групи спеціалізованих імунних клітин, які називаються пухлинними антигенспецифічними Т-клітинами.

Такі Т-клітини можуть блокувати пухлину і знищувати ракові клітини, які її утворюють. Варто відзначити, що в попередніх дослідженнях вчені виявили, що вплив пухлинних антигенспецифічних Т-клітин важко контролювати, оскільки вони помилково можуть атакувати і здорові тканини.

Однак, на думку авторів дослідження, модифікований поліовірус може допомогти усунути цю проблему. Справа в тому, що цей вірус здатний активувати дендритні клітини і стимулювати імунну відповідь проти «загарбника» — раку — не загрожуючи іншим тканинам.

Таким чином, модифікована версія поліовірусу може потенційно виступати в якості «вакцини» проти агресивних пухлин головного мозку.

На даний момент вчені переходять до планування клінічного дослідження І фази за участю людей.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті