Наказ МОЗ від 31.08.2020 р. № 1992

01 Вересня 2020 4:08 Поділитися

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 31.08.2020 р. № 1992

Про затвердження Змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я»

Відповідно до частини третьої статті 74 Основ законодавства України про охорону здоров’я, підпункту 8 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), з метою розвитку пластичної хірургії

НАКАЗУЮ:

  1. Затвердити Зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого та впровадженого в дію наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 березня 2002 року № 117, що додаються.
  2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Першого заступника Міністра Садов’як І.Д.

Міністр   Максим Степанов

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства охорони здоров’я України

Зміни

до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 “Охорона здоров’я”

Доповнити після пункту 92 підрозділу «ПРОФЕСІОНАЛИ В ГАЛУЗІ ЛІКУВАЛЬНОЇ СПРАВИ (КРІМ СТОМАТОЛОГІЇ)» розділу «ПРОФЕСІОНАЛИ» пунктом 93 такого змісту:

«93. ЛІКАР-ХІРУРГ ПЛАСТИЧНИЙ

Завдання та обов’язки. Керується чинним законодавством України про охорону здоров’я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я, організацію хірургічної допомоги.

Надає спеціалізовану медичну допомогу при вроджених та набутих вадах, що потребують виконання пластичних операцій. Проводить клінічне обстеження хворих, визначає обсяг додаткових методів дослідження та встановлює діагноз. Надає невідкладну допомогу хворим при термінальних станах, групових та масових ураженнях. Здійснює нагляд за побічними реакціями / діями лікарських засобів. Визначає показання до госпіталізації за профілем захворювання, здійснює передопераційну підготовку, оперативне лікування та післяопераційну реабілітацію хворих. Працює в тісному контакті з суміжними спеціалістами та службами. Керує роботою середнього медичного персоналу. Дотримується принципів медичної деонтології. Планує лікувальну роботу та проводить аналіз її результатів. Освоює і впроваджує в медичну практику сучасні методи діагностики, лікування, реабілітації і профілактики хвороб і станів, які потребують лікування методами пластичної хірургії. Веде лікарську документацію. Постійно удосконалює свій професійний рівень.

Повинен знати: чинне законодавство про охорону здоров’я та нормативні документи, що регламентують діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я; організацію хірургічної допомоги, в тому числі швидкої і невідкладної за умов екстремальних ситуацій; основи права в медицині; права, обов’язки та відповідальність лікаря-хірурга пластичного; показники роботи лікувально- профілактичних закладів; організацію роботи лікарсько-консультативної та медико-соціальної експертної комісій; топографічну, нормальну та патологічну анатомію, фізіологію; константи гомеостазу, водно-електролітного обміну, взаємозв’язок функціональних систем у здорових та хворих; загальні, функціональні та спеціальні методи дослідження; сучасну класифікацію хірургічних захворювань; основи фармакотерапії та імунології; клініку специфічних та загальних ускладнень, методи їх профілактики та лікування; суміжних станів; правила безпеки та гігієну роботи в операційній, правила асептики і антисептики, форми і методи санітарної освіти; правила оформлення медичної документації; сучасну літературу за фахом та методи її узагальнення.

Також лікар-хірург пластичний має знати наступні особливості пластичної хірургії:

  • організацію роботи та оснащення відділення пластичної хірургії, спеціальний інструментарій, шовний матеріал;
  • топографічну анатомію покривних тканин у дорослих та дітей, їх вікові зміни;
  • сучасні принципи лікування ран, патологічні рубці та їх лікування і профілактики;
  • доброякісні та злоякісні новоутворення тканин: диференційну діагностику, лікування;
  • принципи місцевої, вільної та невільної пластики тканин;
  • основи судинного, мікросудинного, сухожильного шва та шва нерва;
  • застосування алопластичних матеріалів в пластичній хірургії;
  • види знеболення при пластичних операціях;
  • загальнохірургічні та специфічні ускладнення при пластичних операціях;
  • косметологічний супровід пластичної хірургії;
  • принципи лікування вроджених та набутих черепно -щелепно-лицевих вад і деформацій;
  • реконструктивно-відновлювальні операції паралізованого обличчя;
  • естетичні та реконструктивні омолоджуючі операції на обличчі, повіках та шиї;
  • малоінвазивні та неінвазивні методи омолодження обличчя та шиї;
  • трансплантацію волосся;
  • естетичну, реконструктивну та функціональну отопластику;
  • ментопластику, лабіопластику, хейлопластику;
  • вроджені та набуті вади і деформації носа, супутні ЛОР-захворювання;
  • естетичну, реконструктивну та функціональну риносептопластику;
  • вроджені та набуті вади і деформації молочних і грудних залоз, методи їх реконструкції та естетичної корекції;
  • вроджені та набуті вади і деформації тулуба та передньої частини черевної стінки, методи їх реконструкції та естетичної корекції;
  • естетичну та реконструктивну хірургію статевих органів, хірургічну зміну та корекцію статі;
  • вроджені та набуті вади і деформації верхніх та нижніх кінцівок;
  • методи реабілітації пацієнтів після виконання пластичних операцій.

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ

Лікар-хірург пластичний вищої кваліфікаційної категорії: вища освіта другого (магістерського) рівня у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю «Медицина» або «Педіатрія». Проходження інтернатури (спеціалізації) за спеціальністю «Хірургія» з подальшою спеціалізацією за фахом «Пластична хірургія». Безперервний професійний розвиток. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом понад 10 років.

Лікар-хірург пластичний І кваліфікаційної категорії: вища освіта другого (магістерського) рівня у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю «Медицина» або «Педіатрія». Проходження інтернатури (спеціалізації) за спеціальністю «Хірургія» з подальшою спеціалізацією за фахом «Пластична хірургія». Безперервний професійний розвиток. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) першої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом понад 7 років.

Лікар-хірург пластичний ІІ кваліфікаційної категорії: вища освіта другого (магістерського) рівня у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю «Медицина» або «Педіатрія». Проходження інтернатури (спеціалізації) за спеціальністю «Хірургія» з подальшою спеціалізацією за фахом «Пластична хірургія». Безперервний професійний розвиток. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) другої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом понад 5 років.

Лікар-хірург пластичний: вища освіта другого (магістерського) рівня у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю «Медицина» або «Педіатрія». Проходження інтернатури (спеціалізації) за спеціальністю «Хірургія» з подальшою спеціалізацією за фахом «Пластична хірургія». Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста. Без вимог до стажу роботи.»;

У зв’язку з цим пункти 93 – 97 вважати пунктами 94 – 98 відповідно.

В.о. Генерального директора Директорату медичних кадрів, освіти і науки Тетяна Орабіна

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті