Ставлення українців до вакцинації: результати нового опитування

За даними опитування, що проводилося компанією із соціологічних досліджень «Gradus» у партнерстві із фармацевтичною компанією Санофі в Україні напередодні Всесвітнього тижня імунізації, лише третина українців позитивно ставляться до вакцинації. Серед них — найбільше киян та мешканців західних областей.

Противники вакцинації у першу чергу зазначили, що не бажають отримувати щеплення через страх ймовірних побічних ефектів. Разом з тим, чинниками, які мають вирішальне значення для прийняття рішення щодо вакцинації, стали наявність якісної вакцини (44,3%) та усвідомлення загрози хвороби (32,4%).

Пандемія COVID-19 спонукала 21,7% респондентів більш ретельно вивчати питання імунопрофілактики небезпечних інфекційних захворювань та вплинула на 16,5% опитаних — у них ставлення до вакцинації погіршилося.

Опитування продемонструвало, що понад 60% українців довіряють вакцинам європейських виробників, а також тим, що рекомендовані міжнародними організаціями охорони здоров’я (ВООЗ, ЮНІСЕФ). Водночас за власні кошти готові вакцинуватися здебільшого молоді люди віком 18–24 років (53,7%) та мешканці столиці (58,1%). Жителі центральних та південних областей надають перевагу вакцинації за державний кошт (65,9 та 69,3% відповідно).

Також опитування показало, що майже половина українців (45,9%) не знають, що таке ревакцинація. Лише 35% українців роблять щеплення від дифтерії та правця кожні 10 років. Більш ніж половина опитаних (60,8%) стверджують, що не проходять ревакцинацію у зв’язку з відсутністю належного інформування населення. Зокрема, найвищий показник необізнаності про ревакцинацію відмічають у південних і східних регіонах країни (63,1% та 62,7%) та серед людей віком 45–50 років (69,6%).

Ірина Волошина, доктор медичних наук, професор кафедри сімейної медицини, терапії, кардіології та неврології факультету післядип­ломної освіти Запорізького державного медичного університету зазначила: «Дійсно, більшість щеплень робиться у віці до півтора року — це так звана первинна вакцинація. Але потрібно пам’ятати про те, що в 6 років робиться ревакцинація від дифтерії та правця, поліо­мієліту і вводиться друга доза вакцини від кору, паротиту та краснухи (КПК). Остання ревакцинація у дитячому віці робиться від поліомієліту — у 14 років, від дифтерії та правця — у 16. У дорослому віці рекомендовано вакцинуватися кожні 10 років від дифтерії і правця. Так само дорослим обов’язково треба вакцинуватися проти окремих хвороб, якщо вони не отримали захист від них у дитинстві».

Більшість жителів країни вважають, що до офіційного національного календаря щеплень в першу чергу потрібно додати вакцини від таких хвороб: гепатиту А (48,9%), менінгококова інфекція (35,2%) та грип (34,9%). Найбільшу стурбованість питанням включення вакцини від менінгококової інфекції до календаря щеплень продемонстрували киянки, чоловіки ж більш переймаються включенням щеплень від гепатиту А. До слова, щеплення від менінгококової інфекції є обов’язковим для  неповнолітніх громадян США та країн Європи.

«На жаль, сьогодні щеплення від менінгококової інфекції, грипу та гепатиту А не входить до націо­нального календаря обов’язкових профілактичних щеплень, але ми, лікарі, рекомендуємо вакцинувати дітей та дорослих від цих захворювань власним коштом, адже вакцинація — це єдиний надійний спосіб захисту від цих інфекційних захворювань та тяжких ускладнень від них», — підкреслила І. Волошина.

Методологія опитування

В онлайн-опитуванні взяли участь 49,5% чоловіків та 50,5% жінок. Найбільшу кількість опитаних становили респонденти віком 35–44 роки — 35,5% та 25–34 роки — 31,6%, 18–24 роки — 15,6% і 45–50 років — 17,3%. Серед опитаних 35,1% — жителі Києва, 27,9% — мешканці Центрального регіону, 13,3% — Південного, 17,6% — Східного та 8,5% — жителі західних областей.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами пресрелізу Санофі в Україні
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті