Проблеми з виконанням державного бюджету–2020 зумовлені неякісним плануванням та епідемією COVID-19 — Валерій Пацкан

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, під час звітування Верховній Раді щодо стану виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» 18 червня заявив, що проблеми з виконанням державного бюджету на 2020 р. зумовлені неякісним плануванням, несвоєчасними рішеннями Уряду та епідемією COVID-19.

Він зауважив, що 2020 р. був непростим для країни. «В умовах пандемії COVID-19 економіка впала на 4%. На 9,5% зросло безробіття і до 3,1 млрд грн — прострочена заборгованість з виплати зарплати, яка досягла найбільшого значення з 2010 р.», — зазначив В. Пацкан. Щоб змінити ситуацію, Парламент 17 разів вносив зміни до державного бюджету і, як результат, його основні показники змінилися. Цього року, зміни до бюджету вносилися вже тричі.

Крім того, як підкреслив голова Рахункової палати, Уряд вперше не затвердив Бюджетну декларацію, і бюджет на 2020 р. формувався без стратегічних орієнтирів. За його словами, реальні доходи державного бюджету зменшилися на 1,8% порівняно з попереднім роком. Окремі доходи взагалі не отримані, зокрема, 4,4 млрд грн плати за ліцензії у сфері азартних ігор. Як наслідок, на цю суму не профінансовані видатки на модернізацію лікарень та шкіл.

В. Пацкан також зауважив, що у 2020 р. 5% видатків державного бюджету, або 68 млрд грн, не проведені, і це найвищий показник з 2015 р. «Протягом 2020 р. Уряд прийняв 76 рішень про зміни видатків за кожною четвертою бюджетною програмою. За окремими програмами — кілька разів. І все для того, щоб «освоїти кошти», які не були використані ефективно впродовж року. Декілька рішень згодом взагалі були скасовані. Цього року Уряд ухвалив вже 14 рішень про зміни видатків», — додав він.

Голова Рахункової палати також підкреслив, що через неякісне планування і несвоєчасні рішення з Фонду боротьби з COVID-19 не використали 12 млрд грн. «У 2020 р. дефіцит державного бюджету став найбільшим за останні 10 років і становив 218 млрд грн. Існування значного дефіциту бюджету призводить до руху по «борговій спіралі». Для виконання бюджету Уряд запозичив 640 млрд грн і залучати кошти на прийнятних умовах стає дедалі складніше», — додав він. За словами В. Пацкана, ненадходження передбачених коштів призводило до несвоєчасного проведення видатків.

Він також зауважив, що незастосування обмежувальних норм Бюджетного кодексу щодо боргу погіршує основні показники боргової безпеки країни. Зокрема, за рік на 28% збільшився загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу і досяг 2,5 трлн грн. На його обслуговування та погашення спрямовано 512 млрд грн і це майже третина видатків бюджету.

«Фактично кожен українець має 61 тис. грн боргу. За його обслуговування та погашення кожен з нас заплатив минулого року 12,3 тис. грн», — додав В. Пацкан.

За матеріалами rp.gov.ua,
фото із сайту Рахункової палати
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті