Профільний комітет підтримує посилення відповідальності за порушення порядку відпуску ліків

29 Червня 2022 5:25 Поділитися

29 червня відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), яке проводилося на запрошення голови Вінницької обласної військової адміністрації.

На порядок денний винесено розгляд 2 проєктів законів: № 7444 про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском ліків та № 7445 щодо посилення відповідальності за порушення встановленого порядку відпуску ліків.

Щодо проєкту № 7444 Михайло Радуцький, голова Комітету, зауважив, що його розроблення зумовлене необхідністю виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30.07.2021 р. «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», введеного в дію Указом Президента України від 18.08.2021 р. № 369 в частині запровадження реального контролю за дотриманням правил відпуску рецептурних лікарських засобів.

Проєктом закону пропонується запровадити низку заходів задля зменшення поширення випадків безвідповідального самолікування, а саме:

  • заборони призначення рецептурних ліків без рецепта;
  • надання можливості виписувати електронні рецепти на наркотичні лікарські засоби;
  • встановити на рівні закону пряму заборону на відпуск ліків без рецепта.

«У період дії воєнного стану запровадити вказані вище заходи буде надскладно. Тому Комітет пропонує у разі прийняття проєкту закону № 7444 ввести його в дію через 3 міс після припинення або скасування воєнного стану в країні», — зауважив М. Радуцький.

За результатами голосування Комітет рекомендував Верховній Раді України проєкт закону № 7444 включити в порядок денний 7-ї сесії та за результатами розгляду прийняти його за основу та в цілому з техніко-юридичними правками.

Проєкт закону № 7445 системно пов’язаний з попереднім проєктом закону та передбачає підвищення штрафних санкцій за порушення встановлених законом вимог до відпуску ліків з аптечних закладів. Голова Комітету підкреслив, що цей проєкт закону також вводитиметься в дію через 3 міс після припинення або скасування воєнного стану в країні.

Головним з підготовки до розгляду проєкту визначено Комітет з правоохоронної діяльності, однак Комітет має надати свої пропозиції стосовно проєкту закону № 7445. Відтак, Комітет за результатами голосування запропонував Комітету з правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті