НПЗП на 40% підвищують ризик деяких ускладнень при цукровому діабеті

26 Серпня 2022 4:08 Поділитися

Згідно з дослідженням, результати якого представлені 23 серпня 2022 р. на конгресі Європейського товариства кардіологів (European Society of Cardiology), короткочасне застосування нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) пов’язане з підвищенням ризику госпіталізації з приводу серцевої недостатності у пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу.

«У нашому дослідженні приблизно кожен шостий пацієнт з цукровим діабетом 2-го типу потребував принаймні одного рецептурного НПЗП протягом року, — пояснив перший автор, доктор Андерс Холт (Anders Holt) з лікарні Копенгагенського університету (Copenhagen University), Данія. — Загалом ми завжди рекомендуємо пацієнтам проконсультуватися зі своїм лікарем перед початком прийому нових ліків, і завдяки результатам цього дослідження ми сподіваємося допомогти лікарям знизити ризик, якщо вони призначатимуть НПЗП».

Розпочинаючи дослідження, автори керувалися даними про підвищений ризик серцевої недостатності у зв’язку з НПЗП у загальній популяції, але даних щодо пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу бракувало. Враховуючи, що ці пацієнти мають більш ніж вдвічі вищу ймовірність розвитку серцевої недостатності, НПЗП можуть бути ще більш шкідливими для цієї групи ризику.

У дослідженні, про яке йшлося на конгресі, вивчали зв’язок між короткостроковим застосуванням НПЗП і ризиком першої госпіталізації з приводу серцевої недостатності в загальнонаціональній когорті пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Дослідники використовували данські реєстри для виявлення пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу в період з 1998 по 2021 р. Пацієнти з серцевою недостатністю або ревматологічним захворюванням, що потребувало тривалого застосування НПЗП, були виключені. Було зібрано інформацію про призначення пероральних НПЗП (целекоксиб, диклофенак, ібупрофен і напроксен), які були призначені до першої госпіталізації з серцевою недостатністю. Використовуючи перехресний дизайн, у якому кожен пацієнт діяв як власний контроль, оцінили зв’язок між короткостроковим застосуванням НПЗП та ризиком першої госпіталізації з серцевою недостатністю.

У дослідженні взяли участь 331 189 пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Середній вік становив 62 роки, 44% становили жінки. Протягом першого року після включення в дослідження 16% пацієнтів потребували призначення принаймні одного НПЗП, тоді як 3% — принаймні трьох. Ібупрофен застосовували 12,2% пацієнтів, диклофенак — 3,3%, напроксен — 0,9%, целекоксиб — 0,4%. Протягом середнього періоду спостереження 5,85 року 23 308 пацієнтів були вперше госпіталізовані з серцевою недостатністю.

Застосування НПЗП асоціювалося з підвищеним ризиком першої госпіталізації з приводу серцевої недостатності з відношенням ризиків (OR) 1,43 (95% довірчий інтервал [ДІ] 1,27–1,63). Коли НПЗП аналізували окремо, ризик підвищувався після застосування диклофенаку чи ібупрофену з відповідними OR 1,48 (95% ДІ 1,10–2,00) та 1,46 (95% ДІ 1,26–1,69), відповідно. Целекоксиб і напроксен не були пов’язані з підвищеним ризиком, можливо, через малу кількість пацієнтів, що їх приймали.

Дослідники також проаналізували ризик серцевої недостатності при застосуванні НПЗП у підгрупах пацієнтів. У пацієнтів із нормальним рівнем глікозильованого гемоглобіну (HbA1c) (нижче 48 ммоль/моль, тобто близько 6,5%) зв’язку не виявлено. Сильний зв’язок встановлено у пацієнтів віком старше 65 років, а найсильніший — у тих, хто приймав НПЗП рідко або вперше.

А. Холт зазначив, що дані про безрецептурне використання НПЗП не включали в дослідження. Він зазначив: «Це було обмеженням, але, ймовірно, не вплинуло на результати, оскільки попередній звіт показав, що безрецептурні НПЗП становлять невелику частку від загального застосування».

Він підсумував: «Це було обсерваційне дослідження, і ми не можемо зробити висновок, що НПЗП викликають серцеву недостатність у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Проте результати свідчать про те, що при розгляді питання про застосування цих препаратів слід враховувати потенційний підвищений ризик розвитку серцевої недостатності. Навпаки, дані вказують на те, що можна безпечно короткостроково призначати НПЗП пацієнтам віком до 65 років і тим, у кого цукровий діабет добре контролюється».

За матеріалами www.escardio.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті