У зв’язку з війною небезпека антибіотикорезистентності для українців зросла — Віктор Ляшко

10 Листопада 2022 11:24 Поділитися

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко провів нараду з керівниками лікарень Дніпра, які приймають найбільшу кількість поранених. Нараду було присвячено питанню стримування зростання стійкості бактерій до антибіотиків.

В. Ляшко зазначив, що війна має негативний вплив не тільки на здоров’я українців, а й на сферу громадського здоров’я в цілому. Зокрема, у зв’язку з тим, що воєнна модель функціонування системи охорони здоров’я передбачає велику кількість евакуаційних етапів, що може призводити до додаткового інфікування пацієнтів патогенами, які не чутливі до багатьох поколінь антибіотиків.

Також під час наради очільник відомства наголосив на важливості донесення інформації щодо небезпеки антибіотикорезистентності для кожного українця, оскільки ризики її посилення суттєво зросли у зв’язку з повномасштабною війною.

Щодо антибіотикорезистентності. Проблема, яка виникла через безконтрольне вживання антибіотиків, призвела до формування у бактерій стійкості до препаратів, що мають ефективно боротися з ними. Це означає довше і дорожче лікування й вищий рівень післяопераційних ускладнень та, на жаль, підвищення рівня смертності.

У МОЗ зазначають, що, опинившись у складних життєвих обставинах, українці за звичкою та через відсутність розуміння проблеми чи доступу до кваліфікованої медичної допомоги продовжують вдаватися до самолікування та спроб придбати антибіотики без призначення лікаря.

Вагомим кроком до вирішення проблеми неконтрольованого відпуску і нераціонального вживання антибіотиків стало запровадження з серпня електронного рецепта (е-рецепт) на них. Відповідно до нововведення, аптеки можуть відпускати антибіотики:

  • за е-рецептом (якщо аптека підключена до електронної системи охорони здоров’я);
  • за паперовим рецептом або за інформаційною довідкою, яка на перехідному періоді буде прирівняна до офіційного документа.

Винятки діють для аптек, що знаходяться в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Їх перелік затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 25.04.2022 р. № 75. Такі аптечні заклади тимчасово, на час дії воєнного стану, можуть відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні ліки без рецепта лікаря.

Окрім того, для можливості оперативного забезпечення українських військових та цивільних необхідними препаратами у законодавстві передбачено норму, яка дозволяє волонтерським і благодійним організаціям на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистриб’юторів без рецепта.

«Однак під час лікування поранених медики стикаються з неможливістю швидко та ефективно надати допомогу, запобігти післяопераційним ускладненням через попереднє неконтрольоване вживання антибіотиків для боротьби з грипом, COVID-19 чи іншими вірусними захворюваннями, що не потребують антибактеріальної терапії.

Тому зміни потрібні не лише на державному рівні. Кожен українець має почати рятувати себе сам: приймати антибіотик лише за призначенням та під наглядом лікаря, приділяти увагу профілактиці захворювань, за можливості робити необхідні щеплення», — наголосив міністр.

За матеріалами та фото moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*