Міністерство освіти затвердило стандарт підготовки магістра за спеціальністю «Фармація, промислова фармація»

Наказом Міністерства освіти й науки України (МОН) від 04.11.2022 р. № 981 затверджено стандарт вищої освіти магістерського рівня за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація». У МОЗ України зазначають, що розроблення й ухвалення цього стандарту було тривалим і складним процесом, оскільки першу редакцію проєкту стандарту було оприлюднено ще у 2017 р. Проте низка суттєвих змін в освітньому законодавстві, зміна назв та кількості галузей знань і спеціальностей ускладнили процес його затвердження в той період.

Затверджений стандарт має низку особливостей. Зокрема, передбачено дві спеціалізації: 226.01 «Фармація» та 226.02 «Промислова фармація».

Підготовка може здійснюватися за очною (денною, вечірньою) та дистанційною формами навчання для всіх спеціалізацій. Водночас заочна форма навчання за спеціалізацією «Фармація» дозволяється тільки на основі здобутого освітнього ступеня фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра. Для спеціалізації «Промислова фармація» можлива дуальна форма навчання.

Окрім того, для спеціалізації «Фармація» встановлено такі професійні кваліфікації: «фармацевт», «клінічний фармацевт», «фармацевт-косметолог».

Також необхідний для здобуття ступеня магістра обсяг кредитів європейської кредитно-трансферної накопичувальної системи встановлено на рівні 300 кредитів для освітньо-професійної програми та 360 кредитів — для освітньо-наукової програми.

Стандарт містить і перелік обов’язкових загальних та спеціальних (спільних, за спеціалізаціями, додатково для освітньо-наукової програми) компетентностей випускника та очікувані результати навчання.

Передбачено, що атестація випускників здійснюється у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту та захисту кваліфікаційної роботи.

Окрім того, вимоги до організації освітнього процесу регулюються нормами щодо особливостей ліцензування освітніх програм для регульованих професій.

Академічними правами випускників є подальше здобуття ступеня доктора філософії та додаткових кваліфікацій у системі освіти дорослих, зокрема, для випускників за спеціалізацією «Фармація» — проходження інтернатури та вторинної спеціалізації за фармацевтичними спеціальностями.

Затверджений стандарт набуває чинності з 2023/2024 навчального року. До того часу всі заклади вищої освіти, що здійснюють підготовку магістрів за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація», мають привести свої освітні програми у відповідність із цим стандартом.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті