Заміна біосимілярів як одна з фармацевтичних послуг у Норвегії

У Норвегії з липня минулого року аптеки можуть відпускати замість оригінальних біологічних ліків дешевші біосиміляри. Як повідомило фінське видання «Аpteekkari», аптеки не зафіксували проблем внаслідок подібних замін. Європейське агентство з лікарcьких засобів (European Medicines Agency — EMA) також не отримувало повідомлень про побічні ефекти або про неправильне застосування біосимілярів.

У Норвегії більшість біологічних ліків, які схвалені EMA, дозволено відпускати на умовах взаємозамінності. До речі, раніше дане питання залишали на розсуд місцевих регуляторних органів, а 19 вересня 2022 р. ЕМА довело свою позицію щодо взаємозамінності всіх біосимілярів, схвалених у ЄС. Так, заміні підлягають препарати інсуліну гларгіну, адалімумабу, терипаратиду, етанерцепту, еноксапарину, інсуліну лізпро та пегфілграстиму.

Економічний ефект

У Норвегії поки що немає офіційних звітів щодо досягнутої економії. Норвезьке агентство з лікарських засобів (Norjan Lääkevirasto) зробило попередні розрахунки, згідно з якими аптечний обмін інсуліну гларгіну і терипаратиду дозволить заощадити понад 2 млн євро за рік. За деякими даними, весь ринок біологічних ліків у Норвегії оцінюється приблизно у 200 млн євро.

У Норвегії велика частина біологічних ліків призначається лікарями стаціонарів. Такі ліки держава відшкодовує клієнту на 100%, а аптеки за їх заміну отримують плату в розмірі близько 36 євро. Деякі біологічні препарати відшкодовують місцеві підрозділи страхової компанії Kela. За їх обмін аптека отримує домовлену винагороду, виходячи з ціни покупки, на додаток до звичайних сум, тобто заміна є фінансово вигідною для аптеки.

На думку експертів, у Норвегії все ще занадто мало конкуренції та виробників для того самого продукту. Наприклад, інсулін гларгін представляють лише два виробники, в одного з яких часто виникають проблеми з доставкою.

Структура послуг

Багато в чому Норвегія є піонером у фармацевтичних аптечних послугах та їх компенсації. Аптеки отримують компенсацію від Kela, наприклад, за наступні послуги:

  • інструкція із застосування інгаляційних препаратів — 23 євро (з 2016 р.);
  • початок лікування серцево-судинних захворювань — 23 євро (з 2018 р.);
  • введення вакцин проти COVID-19 — 20 євро (з 2021 р.);
  • супровід хворого на цукровий діабет (пілотний проєкт) — 23 євро (з 2022 р.);
  • заміна біологічних препаратів, призначених у лікарнях, — 36 євро;
  • винагорода за заміну біопрепаратів за домовленістю (з 2021 р.).

Аптеки в Норвегії також роблять щеплення від грипу, але компенсація за громадські кошти більше недоступна навіть у медичних клініках по всій країні.

За матеріалами www.apteekkari.fi

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті