Держлікслужба обговорила можливість підписання меморандуму з Державною прикордонною службою України

На сьогодні почастішали випадки контрабандного ввезення на територію України лікарських засобів, вироб­лених для фармацевтичних ринків інших країн, та їх реалізації в тому числі через мережу Інтернет. Про це повідомляють у пресслужбі Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба). Такі препарати не проходять державний контроль якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну, відповідно до постанови КМУ від 14.09.2005 р. № 902. Таким чином, Держлікслужба не може гарантувати їх якість, ефективність та безпечність.

Департаментом оперативно-розшукової діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби України (далі — ДПС) вживаються системні заходи з протидії контрабанді, виробництву та обігу фальсифікованих лікарських засобів.

За інформацією ДПС, у результаті спільних заходів Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора впродовж 2018–2023 рр. виявлено та ліквідовано масштабні схеми підробки в Україні препаратів міжнародних фармацевтичних компаній, що застосовуються для лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями, гепатитами В і С, ВІЛ. З незаконного обігу вилучено понад 200 найменувань фальсифікованих лікарських засобів сумнівного походження загальною ринковою вартістю понад 100 000 000 грн. Припинено діяльність організованих злочинних організацій, до складу яких входили громадяни України, Азербайджану, Індії, Туреччини, Ізраїлю та росії.

Ці питання було обговорено під час зустрічі між представниками ДПС та Держлікслужби на початку березня 2023 р. Зокрема, озвучено наявні проблеми у роботі з виявлення та вилучення фальсифікованих лікарських засобів та медичних виробів, а також прийнято рішення про налагодження спільних консультацій, співпраці між ДПС та Держлікслужбою з можливістю залучення спеціалістів Держлікслужби до оперативної роботи та слідчих дій ДПС.

«За підсумками проведеної зустрічі з метою визначення рамок співпраці та сприяння забезпеченню дотримання вимог законодавства України про лікарські засоби, наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори та медичні вироби обговорено також можливість підписання меморандуму про взаємодію між Держлікслужбою та Адміністрацією ДПС України», — повідомили у відомстві.

За матеріалами http://www.dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті