Розробка універсальних вакцин проти грипу набуває пріоритетного значення

23 Червня 2023 10:59 Поділитися

Наявні вакцини проти грипу забезпечують захист від обмеженої кількості штамів. Як правило, щороку надаються рекомендації стосовно того, які вакцини доцільно використовувати, враховуючи те, які штами, за прогнозами, будуть домінуючими в майбутньому сезоні. Разом з тим, за даними аналітичної компанії GlobalData, наразі пріоритетного значення набуває розробка універсальних вакцин проти грипу. Деякі з кандидатів у вакцини вже входять у стадію клінічних досліджень. Серед них, зокрема, універсальна вакцина на основі мРНК, розроблена Центром дослідження вакцин Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (Vaccine Research Center of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases), США, яка нещодавно перейшла до I фази клінічних досліджень.

Проміжні результати нещодавнього дослідження щодо оцінки ефективності вакцини проти грипу для сезону 2022/2023 у 6 європейських країнах свідчать, що цей показник становить лише 27–44% для грипу A та ≥50% для грипу B, що підкреслює незадоволену потребу в більш ефективних сезонних вакцинах проти грипу.

Нусрат Хак (Nusrat Haque), аналітик у сфері інфекційних захворювань, зазначив: «Концепція універсальної вакцини проти грипу полягає в тому, що вона має забезпечити довготриваліший захист від ширшого спектра штамів грипу порівняно з квадривалентними вакцинами, включаючи непередбачені. В ідеальному сценарії це має допомогти усунути необхідність щорічної розробки вакцин проти грипу, вивільнивши ресурси та позбавивши пацієнтів незручностей, пов’язаних з необхідністю щороку робити нове щеплення. Однією з найважливіших сильних сторін універсальної вакцини є те, що вона може допомогти стримати потенційну пандемію. Перевага розробки універсальної вакцини проти грипу на основі мРНК полягає в тому, що її потенційно можна протестувати та швидко виготовити у великих масштабах й, відповідно, швидше розподілити та застосувати у великої кількості пацієнтів».

За матеріалами www.globaldata.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті