FIP оновила рекомендації щодо контролю за інформацією про препарати на фоні розвитку ШІ

26 Жовтня 2023 4:40 Поділитися

Регулювання протидії дезінформації про лікарські засоби є однією з рекомендацій, наданих для урядів країн Міжнародною фармацевтичною федерацією (International Pharmaceutical Federation — FIP). Відповідну заяву про політику щодо стратегічного розвитку інформації про лікарські засоби опубліковано 17 жовтня 2023 р. Вона замінює заяву, опубліковану FIP у 2017 р., враховуючи зростаюче використання цифрових джерел інформації, в тому числі штучного інтелекту (ШІ).

Боян Тодоров (Boyan Todorov), президент відділу FIP з питань інформації про здоров’я та лікарські засоби, співголова комітету з питань політики, розробник цієї заяви, пояснив: «Інформація про лікарські засоби має важливе значення для розширення можливостей пацієнтів, професіоналів охорони здоров’я та осіб, які здійснюють догляд за хворими, щодо безпечного, ефективного та належного застосування лікарських засобів. Проблеми із забезпеченням якості інформації часто пов’язані з децентралізованими і неконтрольованими способами створення інформації про здоров’я і благополуччя в інтернеті. Наприклад, споживачі препаратів тепер можуть знаходити інформацію через платформи ШІ, але ця інформація може бути неправильною, що може негативно вплинути на здоров’я».

Фармацевтам слід використовувати свій досвід для створення та реалізації ефективних стратегій інформування про лікарські засоби, одночасно утверджуючи свою роль як надійного партнера та джерела знань для практикуючих лікарів, а також як основного ресурсу для отримання точної та неупередженої інформації про лікарські засоби, зазначає FIP. Зокрема, вони мусять приділяти особливу увагу використанню друкованої або електронної інформації для підкріплення наданої усної інформації. Крім того, FIP закликає до створення інформаційних центрів про препарати, якими керуватимуть фармацевти, що спеціалізуються на наданні інформації про лікарські засоби.

Оновлена заява також містить ряд рекомендацій щодо дій інших зацікавлених сторін, включаючи освітні установи, фармацевтичну індустрію та організації — члени FIP.

За матеріалами пресрелізу FIP

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті