Зміни до Положення про МОЗ України: рішення Уряду

14 Листопада 2023 10:54 Поділитися

10 листопада під час засідання Кабінету Міністрів України ухвалено постанову № 1181, якою вносяться зміни до Положення про Міністерство охорони здоров’я України (далі — Положення), затвердженого постановою КМУ від 25.03.2015 р. № 267. Постанова № 1181 набула чинності у зв’язку із опублікуванням у газеті “Урядовий кур’єр” від 15.11.2023 р. № 229.

Змінами до Положення Уряд покладає на МОЗ такі повноваження:

  1. Щодо забезпечення захисту критичної інфраструктури у сфері охорони здоров’я.
  2. У сфері створення, виробництва, контролю якості та реалізації ліків, медичних імунобіологічних препаратів і медичних виробів:
  • затверджує програми розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів;
  • затверджує програми доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного препарату після завершення клінічного випробування;
  • бере участь у забезпеченні виконання вимог державних та галузевих стандартів якості лікарських засобів, зокрема, до матеріально-технічної бази для їх виробництва, здійснення виробничого контролю їх якості.
  1. У сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення:
  • визначає вимоги щодо комплексу заходів санітарної охорони території держави, зокрема виконання Міжнародних медико-санітарних правил, координує діяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з цих питань;
  • веде Державний реєстр дезінфекційних засобів.
  1. У сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів (далі — підконтрольні речовини), протидії їх незаконному обігу:
  • затверджує перелік препаратів, що містять малі кількості підконтрольних речовин, що підлягають контролю під час ввезення/вивезення з/на територію України.
  1. З питань розвитку електронної охорони здоров’я, сприяє:
  • формуванню єдиного медичного інформаційного простору в Україні, а також інтеграції до світового медичного інформаційного простору;
  • розвитку телемедицини, систем для обробки даних, використання та здобуття нових знань у сфері охорони здоров’я;
  • розвитку цифрових компетентностей працівників сфери охорони здоров’я, а також інформаційної культури, цифрової грамотності, кібербезпеки і кібергігієни працівників сфери охорони здоров’я і пацієнтів тощо.

Зміни стосуються і повноважень міністра охорони здоров’я. Відтак міністр спрямовуватиме та координуватиме діяльність центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Урядом через міністра, підприємств, установ та організацій, що здійснюватимуть впровадження інформаційних та інформаційно-комунікаційних систем та електронних реєстрів у сфері охорони здоров’я, зокрема електронної системи охорони здоров’я.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
За матеріалами t.me/tmelnychuk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті